NIKAD NISTE VIDJELI NEŠTO SLIČNO: Hotelske sobe na sjeveru Švedske smještene u krošnjama šume

Posjetite li Biosphere u periodu između rujna do ožujka pogled kroz prozor otkrit će vam ljepotu polarne svjetlosti, dok će vam ljeto otkriti značenje noći bez mraka

Profimedia

Sjeverna Švedska poznata je po svojim prirodnim ljepotama, prostranim šumama i osebujnoj biosferi. Snažni klimatski kontrasti kroz godišnja doba zahtijevali su od arhitekata upotrebu otpornih materijala, često drvo lokalnih šuma i kamen. Treehotel u švedskoj Laponiji poznat je po velikom izboru kabina, pri čemu svaka od njih ima svoj vlastiti identitet koji drugačije reagira na šumu u kojoj se nalazi. U suradnji s danskim dizajnerskim studijom BIG i švedskim ornitologom Ulfom Öhmanom, Treehotel nam sad predstavlja novi kompleks nazvan Biosphere. Riječ je o hotelskoj sobi, obješenoj o borove i optočenoj s 350 kućica za ptice kojima se nastoji poboljšati okolna biosfera.

Biosphere 

Projektiranjem hotelske sobe u krošnjama drveća s fasadom od ptičjih gnijezda, Biosphere nastoji smanjiti silaznu spiralu populacije ptica u švedskim šumama i umjesto toga ojačati biosferu i njihovo prirodno stanište. “Intenzivna sječa šuma smanjila je i broj duplji u kojima se gnijezde ptice čime se narušava biološka ravnoteža, ionako ozbiljno ugrožena klimatskim promjenama. Kućice za ptice koje se mogu postaviti u šumama, u blizini domova pa tako i oko hotelskih soba, mogle bi pomoći da se zaustavi izumiranje vrsta”, objašnjava ornitolog Öhman.

Biosphere 

Biosphereu se pristupa preko visećeg mosta koji vrhove drveća spaja s tlom. Hotelska sobe veličine 34 kvadrata opremljena je organskim materijalima inspiriranim okolnim krajolikom koji dodatno usredotočuju pogled na prirodne ljepote okoline.

Biosphere 

Interijer je jednostavan i pragmatičan, ali zbog svog čvrstog otvorenog konceptualnog sastava omogućuje niz iskustava unutar relativno malog prostora. Gosti imaju pristup krovnoj terasi u blizini krošanja drveća s koje se pruža jedinstven pogled na šumu. Kućice različitih veličina privlače različite vrste ptica, a njihov raspored omogućava nesmetan prodor svjetlosti u unutarnji prostor kroz troslojno ostakljenje, ali i pogled na čaroban šumski krajolik.

Biosphere 

Biosphere 

Poput svih drugih soba koje je Treehotel dosad izgradio na drvetu, i Biosphere u sebi ima ugrađeni tuš, saunu, WC i održivi sustav Rukkamoinika s tri litre vode za pranje ruku.