Sve se više govori i piše o najnovijoj četverodijelnoj dokumentarnoj seriji 'The Super Models' koja će se 20. rujna ove godine premijerno prikazati na Apple TV+.

Sasvim razumljivo, uzbuđenje je stiglo do samog vrhunca pogotovo jer je nedavno započeo i cijeli 'hype' oko mjeseca mode i revija koje se održavaju u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu.

Nedavno je izašao i službeni trailer u kojemu smo mogli vidjeti ikone modne scene, 53-godišnju Naomi Campbell, 58-godišnju Lindu Evangelistu, 54-godišnju Christy Turlington i 57-godišnju Cindy Crawford.

Osim što ih možemo nazvati jednim od najljepših žena koje su šetale modnim pistama, obilježile su zlatno doba modelinga, tzv. eru supermodela iz kraja osamdesetih i devedesetih godina. Upravo u to vrijeme vratit će se i protagonistice dokumentarca koje će dati uvid u sve što se događalo iza kulisa, otkriti kako su izgledali njihovi počeci i što se događalo u procesu nastanka njih kao moćnih žena industrije općenito, i izvan granica mode.

U produkciji dobitnice Oscara, Barbare Kopple, i uz režiju Rogera Rossa Williamsa i Larisse Bills, dame će se vratiti u kasne 80-e i trenutak kada su se njihovi svjetovi susreli u New Yorku i promijenili tijek mode i manekenstva. 

'Nije se radilo o modi, već o ženi. To je ono što je supermodel', rečenica je kojom je započeo sam trailer i koji savršeno opisuje da su upravo te žene igrale glavnu ulogu i bile važnije od samih dizajnera.

Jedan od prijelomnih trenutaka mode, a samim time i karijera ovih dama bio je siječanj 1990. godine kada je Vogue na svoju naslovnicu otisnuo fotografiju Petera Lindberga koji je ovjekovječio veliku petorku, danas četvorku, nakon što nas je u siječnju ove godine napustila njemačka manekenka Tatjana Patitz. 'Nikada više neće postojati ništa nalik eri supermodela. One su bile više od skupine modela, nosile su poruku i predstavljale još mnogo toga. Bilo je to izvanredno vrijeme', rekao je jednom modni fotograf Lindbergh koji je preminuo 2019. godine, ujedno i vizionar ere koja je promijenila pogled na modu.

'Godine 1988. sve je bilo lijepo i glamurozno, ali postojale su i drukčije žene. Bile su odvažne, imale su mozak, vezale su kosu i nisu se šminkale. To je bila promjena. Anna Wintour tada je došla u američki Vogue i kada je vidjela fotografije koje sam snimio, rekla je da upravo to želi. Dala mi je naslovnicu i to je bio okidač. U samo nekoliko mjeseci od materijala koji je stajao u košu za smeće, postale su materijal za naslovnicu', rekao je Peter. Sve je krenulo s poznatom crno-bijelom fotografijom s plaže gdje su modeli pozirali u bijelim košuljama. Objavljena je u američkom Vogueu 1988. godine, a dvije godine nakon, na naslovnici britanskog izdanja osvanula je legendarna petorka.

Supermodeli devedesetih
Profimedia 

Upravo su te fotografije bile inspiracija glazbeniku Georgeu Michaelu koji je zahtjevao svih pet djevojaka u svom spotu za pjesmu 'Freedom! 90'., da bi ih zbog tog spota poželio i preminuli dizajner, legendarni Gianni Versace, za svoju reviju u ožujku 1991. godine. Modeli su hodali pistom izgovarajući riječi pjesme, a reviju je Gianni zatvorio prošetavši pistom s Naomi, Christy, Lindom i Cindy odjevenima u njegovu novu kolekciju za jesen/zimu 1991. godine. Taj je, prema mišljenju mnogih, jedan od najznačajnijih modnih trenutaka. 

Sada su Naomi, Linda, Christy i Cindy ponovno u tom sastavu pozirale za naslovnice britanskog i američkog Voguea što je mnoge vratilo upravo u vrijeme njihove prve zajedničke naslovnice.

Sagledavši cijelu njihovu povijest kao i put kojim je moda zbog njih krenula, apsolutno je jasno zbog čega je njihov dokumentarac trenutno najiščekivaniji televizijski format.