Storybook AI format je magazina koji donosi simbiozu umjetnosti, znanosti, mode, ekologije i kreativnosti. Predstavlja digitalnu renesansu u izdavačkoj industriji koja povezuje kreativnost i umijeće kreativnog humanog tima na čelu s vizionarkom Ines Rukljač, glavnom urednicom Martinom Rafaeli te urednicima Mirom Romanom i Silvijem Vujičićem s umjetnom inteligencijom zvanom SOLL.

U intervjuu razgovaramo s Martinom Rafaeli, glavnom urednicom premijerno predstavljenog izdanja Storybooka. Martina nam donosi svoja razmišljanja o ovom revolucionarnom izdanju koje nas potiče na razmišljanje o svijetu izvan uobičajenih pogleda na više nego aktualna pitanja sadašnjosti, ali i budućnosti.

storyBOOK cover
Storybook 

Storybook otvara svoje novo poglavlje, i to vrlo hrabro, izdanjem koje je pionirsko u našoj regiji. Udružile su se ljudska i umjetna inteligencija te je uz vas, kao glavnu urednicu, nastao nevjerojatan inovativni proizvod. Kako vidite integraciju umjetne inteligencije u publishing industriji?

Ova integracija zahtijevala je od uredničkog tima uvođenje i razumijevanje novih procesa rada te otvorila uvid u iznimne mogućnosti koje donosi suradnja s pojedincima iz raznih industrija s kojima print industrija dosad nije surađivala na takav način i u tolikoj mjeri. Ovo je projekt koji profesionalno mogu opisati kao nužnu nadogradnju dugogodišnjem uredničkom iskustvu. Rezultat je magazin koji nudi bogate i važne teme, ali i koji je mnogo više od papira jer svaka tema izlazi iz klasičnih okvira te čitatelju nudi mogućnost otkrivanja zanimljivih elemenata kroz integrirane formate. Pozdravljam integraciju umjetne inteligencije i publishing industrije.

Kako umjetna inteligencija utječe na medije, posebice u lifestyle segmentu?

U segmentu lifestylea na globalnom planu valja istaknuti primjer modne industrije koja se snažno okreće korištenju umjetne inteligencije. Prema analizi McKinseyja, svjetske tvrtke za savjetovanje, čak 73 posto modnih brendova najavljuje da će umjetna inteligencija biti prioritet u njihovu poslovanju u 2024., ali isto tako ističu da ju je samo 28 posto brendova pokušalo primijeniti u kreativnim procesima dizajna i razvoja proizvoda. Slična su predviđanja i za druge srodne industrije, što će se sigurno odraziti i na medije. Pred nama je vrijeme promjena, zaokreta i inovacija. Zato nam je posebno drago što smo upravo mi pokrenuli promjenu, new chapter u regionalnoj medijskoj industriji.

Martina Rafaeli
Robert Gašpert Martina Rafaeli, glavna urednica Storybook

Prema vašim informacijama, kako čitatelji reagiraju na sadržaj generiran umjetnom inteligencijom? Zapravo, kakvoj se reakciji nadate?

Prvi komentari su iznimni, pohvalni, ali svjesni smo da ovakvu vrstu magazina tek treba naučiti čitati jer je slojevit i potpun tek ako ga čitatelj 'čita' na nekoliko razina. Vjerujemo da će ovaj format privući interes širokog čitateljskog kruga, ali i poslovnih suradnika i klijenata koji će na našim primjerima vidjeti koje sve mogućnosti i dosege imaju i njihovi projekti te kampanje.

Postoje li planovi za suradnju s drugim pojedincima ili organizacijama? Također, postoje li planovi za eksperimentiranje s novim AI tehnikama ili modelima u budućnosti?

Budućnost je već danas, tako da planovi vezani uz nastavne projekte i nove suradnje postoje i sigurna sam da će ovaj format biti sve više zastupljen u Storybook izdanjima, bez obzira na to govorimo li o tiskanom izdanju, digitalnoj platformi ili event događajima.

S obzirom na ovaj iskorak, kako biste opisali viziju i misiju brenda Storybook?

Storybook je na tržištu prisutan 14 godina i od prvog broja se pozicionirao kao projekt koji donosi drugačiji pogled na zanimljivu lifestyle scenu, i to prije svega zahvaljujući odličnim uredničkim timovima i odabiru suradnika spremnih na iskorak. Ta se vizija nastavlja prilagođena svakom formatu projekta, od posebno oblikovanih print izdanja, atraktivnih evenata do nedavno pokrenute nove digitalne adrese storybook.hr koja pokriva široku lepezu tema prilagođenih vremenu i potrebama tržišta. Veselimo se nastavku kreiranja sadržaja i formata koji će se i dalje isticati posebnošću i kvalitetom.