Tuškanac u gostima tijekom veljače i ožujka donosi retrospektivu najznačajnijih filmskih naslova Marilyn Monroe, od klasika u režiji Roya Warda Bakera Ne moraš kucati (1952), prvog filma u kojem je Monroe odigrala glavnu žensku ulogu, do urnebesne komedije Neki to vole vruće (1959) Billyja Wildera, koju su članovi Američkog filmskog instituta proglasili najboljom američkom komedijom svih vremena. Ulogom Sugar Kane slavna Merlinka demonstrirala je velik humorni dar, zbog čega se upravo ovaj nastup smatra vrhuncem njezine karijere.

Don’t Bother To Knock.jpg
Tuškanac u gostima Don’t Bother To Knock, Marilyn Monroe

Some Like It Hot.jpg
Tuškanac u gostima Some Like It Hot, Marilyn Monroe


Rođena 1926. kao Norma Jeane Mortenson, Monroe je tijekom 1950-ih izrasla u jednu od najvećih zvijezda Hollywooda i svjetskog filma, a ujedno i jedan od najvećih seks simbola u povijesti popularne kulture. Započevši karijeru kao model i starleta, prvi put je filmski zapažena 1950. malim, ali vrlo svježim i izražajnim epizodama mladih i vrlo atraktivnih platinastih plavuša u slavnim filmovima Džungla na asfaltu Johna Hustona i Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza.

There’s No Business Like Show Business.jpg
Tuškanac u gostima There’s No Business Like Show Business, Marilyn Monroe

Clash By Night.jpg
Tuškanac u gostima Clash By Night, Marilyn Monroe

Monkey Business.jpg
Tuškanac u gostima Monkey Business, Marilyn Monroe


Dvije godine kasnije pokazala je dramski potencijal u filmu slavnog Fritza Langa Sudar u noći, a iste je godine zaigrala i u komediji Majmunska posla još jednog klasika, Howarda Hawksa. Godinu poslije, uloga senzualne negativke u netipičnom, koloristički raskošnom film noiru Niagara Henryja Hathawaya donijela joj je naslovnice mnogih magazina i utrla put k slavi, što je iste godine potvrdila nastupima u hit mjuziklima romantično-humornog usmjerenja Muškarci više vole plavuše Howarda Hawksa i Kako se udati za milijunaša Jeana Negulescoa.

River of No Return.jpg
Tuškanac u gostima River of No Return, Marilyn Monroe

The Misfits.jpg
Tuškanac u gostima The Misfits, Marilyn Monroe


Sljedeća, 1954. godina donijela joj je prvi i jedini angažman u vesternu, u krasno koloriranoj i spektakularno ambijentiranoj Rijeci bez povratka Otta Premingera, te još jedan mjuzikl – Zabava je najljepši posao na svijetu Waltera Langa. Potom je počela nastupati rjeđe, ali podjednako uspješno. Romantična komedija Sedam godina vjernosti donijela joj je prvu suradnju s čuvenim Billyjem Wilderom i ogromnu popularnost, a vrhunac karijere došao je 1959. u drugoj suradnji s Wilderom u legendarnom Neki to vole vruće.

The Prince and the Showgirl.jpg
Tuškanac u gostima The Prince and the Showgirl, Marilyn Monroe

The Seven Year Itch.jpg
Tuškanac u gostima The Seven Year Itch, Marilyn Monroe

Niagara.jpg
Tuškanac u gostima Niagara, Marilyn Monroe

Gentlemen Prefer Blondes.jpg
Tuškanac u gostima Gentlemen Prefer Blondes, Marilyn Monroe


Prethodno je ostvarila i suradnju s najvećim šekspirijanskim glumcem dvadesetog stoljeća Laurenceom Olivierom u Princu i plesačici, koji je Olivier sam i režirao, a opus je privela kraju ambicioznom romantičnom dramom vesternske ambijentacije i ugođaja Neprilagođeni. Film je nastao prema scenariju njezina supruga, uglednog dramatičara Arthura Milera, gdje ju je drugi put pod svojom redateljskom palicom vodio, sada kao veliku zvijezdu a ne početnicu, znameniti John Huston. Bila je to njezina posljednja realizirana uloga.

U okviru ciklusa bit će prikazano spomenutih 12 naslova, ponajviše upamćenih zahvaljujući zavidnom komičarskom i pjevačkom talentu, ali i fatalnosti glumice čija nas besmrtna karizma očarava i danas.

Ciklus Portreti: Marilyn Monroe tijekom veljače će se prikazivati u kinu Forum, a od ožujka u Kulturno informativnom centru poznatijem kao KIC. Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Forum, odnosno Kulturno informativnog centra KIC sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.