Jučer se održala 96. dodjela najvažnije filmske nagrade - Oscari, ujedno i najglamuroznija noć u godini koju prati čitav svijet. Lokacija održavanja ponovno je bio Dolby Theathre arhitekta Davida Rockwella, i jednaka je od 2001. godine.

'Putovanje počinje' bila je poruka koja je pratila jučerašnju dodjelu, a putovanja su doista bila raznovrsna. Kao što to inače biva, već se mjesecima nagađa o potencijalnim dobitnicima, a pogotovo otkako su nominacije objavljene u javnosti. Mnoge su se ostvarile, a među njima je i ona o dominaciji Oppenheimera.

Ipak, znamo svi da su Oscari mnogo više od obične dodjele nagrada. Nose određeni kulturološki i modni aspekt koji ne možemo zanemariti i o kojemu se jednako piše kao i o samim zlatnim kipićima. Ovogodišnja je dodjela donijela više od tri sata glamura, suza i golotinje. Da, svega je bilo.

Ryan Gosling na Oscarima 2024
Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia 

Mnogi kažu da je najbolja stvar koja se dogodila nastup glumca Ryana Goslinga uz pjesmu 'I'm Just Ken' iz filma Barbie. Na pozornicu je izašao u ružičastom odijelu, a internet je momentalno postao zaluđen viđenim. S mnogo pomoći ostalih Kenova iz filma, producenta Marka Ronsona i Slasha, Gosling je zablistao na pozornici kako nitko nije od Marilyn Monroe u ružičastoj haljini i rukavicama za pjesmu 'Diamonds are a Girl's Best Friend' u filmu 'Gentlemen Prefer Blondes' iz 1953. godine. A to je i bila poanta. Plesači su nosili jednaka odijela kao i muškarci u nastupu legendarne Marilyn, vidjeli smo ogromna lica lutke Barbie iz 60-ih, pozornica je bila jednako namještena, Kenova prenaglašena emocija i kaubojski šeširi kao znak patrijarhata... Nastup koji će se definitivno pamtiti.

'Ryan Gosling se češće pojavljuje na pozornici, nego bilo koja muška pop zvijezda trenutno', izjava je koja se od jučer širi društvenim mrežama.

Uz njega, širi se i John Cena. Nagradu za najbolju kostimografiju ove godine definitivno nećemo zaboraviti zahvaljujući mišićima hrvača i glumca Johna Cene koji se na pozornici pojavio samo u Birkenstock šlapama, strateški sakrivši ono što se trebalo sakriti i to uz pomoć omotnice s imenom pobjednika. 'Muško tijelo ne bi trebalo biti smiješno', rekao je Cena, 'Moje je', dodao je voditelj Jimmy Kimmel.

John Cena Oscari 2024
KEVIN WINTER / Getty images / Profimedia 

John Cena Oscari 2024
AMPAS / Zuma Press / Profimedia 

A upravo je Kimmel ove godine po četvrti put stao na voditeljsku poziciju Oscara, rasipajući svoj često i ne baš ugodan humor. U svojim se govorima dotaknuo i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je za njega izjavio da je najgori voditelj ikad, a malčice neugodan trenutak dogodio se i kada je spomenuo i glumca Roberta Downeya Jr., ujedno i dobitnika Oscara za najbolju sporednu ulogu, i njegovu povijest ovisnosti o opijatima. Taj su trenutak mnogi opisali kao iznimno neugodan, ali glumac je dobro prihvatio njegovu šalu (za razliku od javnosti). 'Za Roberta Downeya Juniora ovo je jedan od vrhunaca njegove karijere. Pa, jedan od vrhunaca', izjava je kojom je aludirao na glumčeve nekadašnje probleme iz kojih se godinama izvlačio rehabilitacijama.

Robert Downey Jr Oscari 2024
AMPAS / Zuma Press / Profimedia 

Robert Downey Jr Oscari 2024
AMPAS / Zuma Press / Profimedia 

Oscar za najbolji film dobio je 'Oppenheimer', a čast najaviti ga imala je holivudska legenda Al Pacino. I dok se još nismo oporavili od drame s pogreškama u objavljivanju pobjednika koja se dogodila 2017. godine s filmovima Moonlight i La La Land (sjećamo se jako dobro neugodnosti na pozornici), sada je i Pacino napravio svojevrsni gaf ne spomenuvši sve nominirane, što je inače navika, već je samo otvorio omotnicu i izrekao ime dobitničkog filma. 'Moje oči vide 'Oppenheimera', rekao je glumac, a to je očito bilo dovoljno bez prevelikih prethodnih najava. A i na kraju dana, tko njemu može išta zamjeriti?

Najslađi dio ovogodišnjih Oscara definitivno je bio Messi, zvijezda filma 'Anatomy of a Fall', divan crno-bijeli border collie koji igra psa Snoopa u francuskoj drami. Iako se mnogo pisalo o tome hoće li se i on pojaviti na Oscarima, stigao je na svoju crvenu stolicu s crnom mašnom oko vrata kao pravi gospodin. 

Pas Messi na Oscarima 2024
ABC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Divna je vijest i da je glazbenica Billie Eilish postala ujedno i najmlađa dvostruka dobitnica Oscara sa njezine tek 22 godine, tako pretekavši Luise Rainer koja je imala 28 godina kada je osvojila svoj drugi Oscar. 87-godišnji rekord tako je sinoć oboren nakon što je Billie uzela svoj kipić za najbolju originalnu pjesmu 'What Was I Made For' iz filma Barbie. Prvi je Oscar dobila za pjesmu 'No Time To Die' 2002. godine za film o Jamesu Bondu.

Billie Eilish i Finneas O'Connell Oscari 2024
Robyn BECK / AFP / Profimedia 

Ne toliko 'lijepa' strana dodjele bili su prosvjedi protiv rata u Gazi zbog čega su ulice bile preplavljene prosvjednicima o čemu se brinula losanđeleska policija. Brojne su zvijezde (kao Billie Eilish, Mark Ruffalo i Ramy Youssef) na crvenom tepihu nosile crvene bedževe upravo kao podsjetnik na katastrofe koje se događaju na drugoj strani svijeta te kao svojevrsnu podršku stradalima.