Svečana dodjela nagrada Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala održana je sinoć u sarajevskom Hotelu Hills, a nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodijeljene su u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije. Dramska serija ZNAM KAKO DIŠEŠ i komedija PRINC IZ ELEJA proglašene su najboljima i osvojile Srca Sarajeva za najbolja televizijska ostvarenja.

SRCE SARAJEVA ZA TV SERIJE.jpg
Sarajevo Film Festival Srce Sarajeva za TV serije

Početak trećeg dana Sarajevo film festivala obilježio je masterclass američkog redatelja i scenarista Alexandera Paynea, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva. U ispunjenoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, dvostruki dobitnik nagrade Oscara® govorio je o svojoj bogatoj karijeri, redateljima kojima se divi, viziji filma i – vesternima.

Alexander Payne.jpg
Sarajevo Film Festival Alexander Payne

Gost Grand Kafa sa... programa na Festivalskom trgu bio je američki redatelj Cord Jefferson, koji je između ostalog, pričao o kreativnom procesu stvaranja filmova i budućnosti kinematografije. Osvrnuo se i na svoj film AMERIČKA FIKCIJA te otkrio kako je nastao, a otkrio je i put od ideje do Oskara za najbolji scenarij te što je odlučilo da su upravo taj scenarij i priča najbolji za redateljski debi.

Corad Jefferso_Kafa sa...jpg
Sarajevo Film Festival Corad Jefferson

Na Šeher-Čehajinoj ćupriji, u blizini sarajevske Vijećnice, otkrivena je ploča kojom je Baščaršija proglašena Blagom europske filmske kulture. Ceremoniji otkrivanja ploče prisustvovali su Elma Tataragić, potpredsjednica Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine, Matthijs Wouter Knol, direktor Europske filmske akademije, Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, uz brojne bosanskohercegovačke filmske radnike. Otkrivanjem ploče na Šeher-Čehajinoj ćupriji, Baščaršija se pridružila listi od 49 lokacija koje su obilježile europsku kinematografiju.

Bascarsija_Elma Tataragic, Matthijs Wouter Knol.jpg
Sarajevo Film Festival Bascarsij, Elma Tataragić, Matthijs Wouter Knol

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, američkom redatelju i scenaristu Paulu Schraderu uručeno je Počasno Srce Sarajeva. Svečanost se održala u Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je potom uslijedila specijalna gala projekcija njegovog filma OH, KANADA.

Paul Schrader, Jovan Marjanovic  .jpg
Sarajevo Film Festival Paul Schrader, Jovan Marjanović

Za izvanrednu podršku Sarajevo Film Festivalu i lokalnoj filmskoj produkciji Počasno Srce Sarajeva uručeno je i Christofu Papouseku, financijskom direktoru i managing partneru Cineplexx Internationala, te Philippeu Boberu, vizionarskom osnivaču Coproduction Officea i producentu nekih od najrevolucionarnijih filmova suvremene kinematografije za izvanredan doprinos filmskoj industriji i njegovu ulogu u oblikovanju suvremene kinematografije kroz suradnje s nekim od najinovativnijih svjetskih autora. Počasna srca im je uručio predsjednik Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Christof Papousek, Mirsad Purivatra.jpg
Sarajevo Film Festival 

Alexanderu Payneu, redatelju, scenaristu i producentu, u Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a u Ljetnom kinu Coca-Cola u okviru Open Air programa održana je projekcija njegovog čuvenog i višestruko nagrađivanog filma STRANPUTICE.

Natjecateljski program – igrani film 30. Sarajevo Film Festivala nastavljen je u Narodnom pozorištu Sarajevo, regionalnom premijerom film VELIKI TJEDAN redatelja Andreija Cohna. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 74. Berlinaleu. U sklopu programa U fokusu prikazan je film VRAŽJA KUPKA austrijskih redatelja Veronike Franz i Severina Fale. U Kinu Meeting Point prikazivao se film japanske redateljice Shiori Ito CRNA KUTIJA: DNEVNICI, SANTOSH britansko indijske redateljice Sandhye Suri te KADA PADNE NOĆ francuske redateljice Céline Rouzet. U Kinu Meeting Point održana je i projekcija u okviru programa „Posvećeno“ koji na 30. Sarajevo Film Festivalu prikazuje retrospektivu filmova palestinskog redatelja Elie Suleimana ZALJEVSKI RAT...ŠTO JE SLJEDEĆE? (SEGMENT: ODAVANJE POČASTI UBOJSTVOM). UniCredit Summer Screen donio nam je POTREBE PUTNIKA koji je režirao južnokorejski redatelj Hong Sang-soo je, a Ljetno Kino Stari Grad film bosanskohercegovačkog redatelja Slobodana Maksimovića, PRASLOVAN.

Brate ekipa .jpg
Sarajevo Film Festival Brate

Dnevnici mog oca ekipa.jpg
Sarajevo Film Festival Dnevnici mog oca

Praslovan ekipa filma.jpg
Sarajevo Film Festival Praslovan

Veliki tjedan ekipa.jpg
Sarajevo Film Festival Veliki tjedan

Večeras nas u sklopu Natjecateljskog programa - igrani film očekuje ARKADIJA grčkog redatelja Yorgosa Zoisa, te SVETI ELEKTRICITET, koji je režirao gruzijski redatelj Tato Kotetishvili. Program U fokusu donosi film PROSLAVA, redatelja Bruna Ankovića. U Ljetnom kinu Coca-Cola moći ćete pogledati GYM, Srđana Vuletića, a Kino Meeting Point donosi film njemačkog redatelja Willyja Hansa PITANJE VJEŠTINE, film indijske redateljice Payal Kapadije SVE ŠTO ZAMIŠLJAMO KAO SVJETLOST i film kanadske redateljice Ariane Louis-Seize HUMANISTIČKI NASTROJENA VAMPIRICA TRAŽI VOLJNU SUICIDALNU OSOBU.

Večeras nas u Kinu Meeting Point očekuje i treći film u okviru programa „Posvećeno“ koji na 30. Sarajevo Film Festivalu prikazuje retrospektivu filmova palestinskog redatelja Elie Suleimana SVAKOM NJEGOV FILM( SEGMENT: ZBUNJENOST).

UniCredit Summer Screen donosi nam NA VLASTITU SLIKU koji je režirao francuski redatelj Thierry de Peretti, a Ljetno Kino Stari Grad film makedonskog redatelja Dimitra Orovcaneca, PRVO UBIJ DJECU.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala.

30. Sarajevo Film Festival održava se do 23. kolovoza 2024.