Najbolji jesenski filmovi pristaju poput omiljenog džempera - topli su, umirujući i ugodni. Kada nam stignu prve kiše i niske temperature, obožavamo se omotati u dekicu i slobodno vrijeme ponekad potrošiti na guilty pleasure filmove koji, iako smo ih možda već i gledali, i dalje nose svoju magiju.

Neki su stari, neki novi, i dok nam najčešće nose dobro raspoloženje, imaju i dozu melankolije - ipak, čak su i najveseliji jesenski filmovi prikladni za sezonsku promjenu kojom se pripremamo za dugu, hladnu zimu.

Od klasičnih filmova za Noć vještica do dobro znanih ljubića, donosimo vam nekoliko naslova uz koje ćete sigurno uživati pred malim ekranima, možda prvi put, a možda i stoti.

Mona Lisa Smile (2003)

Snažna postava glumica kao što su Julia Roberts, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal i Kirsten Dunst oživljavaju film Mikea Newella o mladoj, kalifornijski odgojenoj progresivnoj profesorici povijesti umjetnosti Katherine Watson (Julia Roberts) angažiranoj da predaje na ženskom koledžu Wellesley ranih 1950-ih. Tijekom godine dana, Katherine uspije uzdrmati društvene norme koje još uvijek drže njezine mlade studentice samo da bi ostale usredotočene na brak i muškarce.

Knives Out (2019)

Osim maglovite jesenske atmosfere, ovaj film donosi i neke od najpoželjnijih pletenih predmeta ikada prikazanih na ekranu. Tu je predimenzionirani pleteni pulover Christophera Plummera koji njegov lik Harlan nosi dok kuje pljačku svoje obitelji. Marta Ane de Armas nosi debeo ljubičasti kardigan dok je vlasti ispituju o ubojstvu njezina pokojnog šefa. Elegantna, jesenska odjeća proteže se na gotovo svakog sumnjivog člana obitelji, uključujući i one koje glume Michael Shannon, Toni Collette i Don Johnson. Ipak, pleteni džemper krem boje Chrisa Evansa inspirirao je nastajanje brojnih memeova na društvenim mrežama što je zbunilo njegovog kolegu Daniela Craiga. 'Ne razumijem. To je samo Chris Evans u džemperu'. Eh, nije baš toliko jednostavno...

Kramer vs. Kramer (1979)

Joanna Kramer (Meryl Streep) otuđena je od svog supruga Teda (Dustin Hoffman) i sina Billyja (Justin Henry) više od cijele kalendarske godine, ali u jesen se vraća u New York i obiteljskom životu koji je napustila. Nadolazeća bitka za skrbništvo prijeti novoj normalnosti Teda i Billyja, kako on kaže svom sinu tijekom ključne scene u Central Parku. Okružen opalim lišćem, Ted obavještava Billyja da bi uskoro mogli živjeti odvojeno, na što dječak srceparajuće odgovara: 'Tata, kad postaneš usamljen, možeš me jednostavno nazvati, u redu?'.

When Harry Met Sally… (1989)

Film koji se smatra suštinskom romantičnom komedijom opstaje iz mnogo razloga. Ipak, posljednjih je nekoliko godina postao i sinonim za jesensku sezonu. Redatelj Rob Reiner i snimatelj Barry Sonnenfeld pobrinuli su se da njihov glavni par, kojeg igraju Billy Crystal i Meg Ryan, ostaje pravi autumn stylish par, dajući filmu opći osjećaj ugode. Tu je lišće koje uokviruje Carrie Fisher dok pregledava svoj Rolodex (uglavnom) podobnih neženja tijekom ručka u Central Park Boathouseu, privlačnost matzo juhe iz Katz's Deli tijekom one poznate scene zalogajnice i, naravno, Harryjeva pletena vesta.

Silver Linings Playbook (2012)

Gotovo cijela se drama Davida O. Russella odvija tijekom jeseni, što dokazuje količina zapleta koji se vrti oko nogometa Philadelphia Eaglesa. Dok Robert De Niro posvećuje svoje dane kockanju, njegov sin Pat Jr., kojeg glumi Bradley Cooper, šeta po susjedstvu s Jennifer Lawrence (koja je osvojila Oscara za svoju ulogu Tiffany), mladom udovicom koja angažira Pata da joj bude partner za plesno natjecanje. Njihova konačna romansa zanimljivo započinje na Noć vještica...