Odlični koncerti, filmovi i radionice: Ne propustite bogat zabavni program na Zagreb Design Weeku

Osim što nudi ono najbolje od svijeta dizajna, bilo da je riječ o namještaju, modi, uporabnim predmetima ili kao i brojna predavanja i izložbe, Zagreb Design Week u danima kada se održava, a ove godine je to 25. – 29. rujna, donosi pregršt dobre zabave.

promo

Prvi dan ZGDW-a u 21.00 h očekuje nas IDEM, koncert solo projekta Antuna Alekse, trombonista bendova Porto Morto i JeboTon Ansambl te gitarista i pjevača benda Trophy Jump. U posve novom izričaju Antun s bitter-sweet notom dotiče sve njemu bitne teme kroz pjesme zamišljene prvenstveno da budu hit samome autoru, a potom potencijalno i široj publici. Ovaj je projekt sa svojih 6 izbačenih singlova i prvim albumom „poyy“ u ni godinu dana postojanja privukao veliku naklonost publike i kritike. Tome najbolje svjedoče brojni uspješni nastupi po klubovima i festivalima, te osvojeni Porin za novog izvođača godine i tri Rock&Off nagrade (Veliki prasak, Rock&Off izvođač godine i album godine).

promo 

U četvrtak 26. rujna, također u 21.00 h rasplesat će vas Ki Klop, zagrebački disco pop mutant i novo teatralno lice na alt sceni. Bend su osnovali Jakov Ramničer i Luka Žigolić, a priključenjem bubnjarke Laure Tandarić postali su tročlani bend. U novoj formaciji Ki Klop je postao reaktor sirove energije koji sa stagea sve pred sobom usisava u crnu disko rupu. Sa snažnom, čvrstom i upečatljivom ritam sekcijom te zaraznim plesnim beatovima, Ki Klop kroz mantrične gitare i vokale sve prisutne na podiju baca u plesni trans.

promo 

Pocket palma je hit synth-pop trio u sastavu Luka Vidović, Anja Papa i Bruno Žabek, koji ne prestaje nizati albume odlično prihvaćene od publike, ali i kritike, očekuju vas u petak 27. rujna, u 21.00 h. Još 2012., Vidović i Papa počinju svoj zajednički put. Nakon dva dark-pop albuma na engleskom pod imenom Side Project, odlučuju u potpunosti promijeniti priču, pa se prebacuju na materinji hrvatski i hrabro kreću koračati nostalgijom za osamdesetima. Sastavu se ubrzo pridružuje i gitarist Bruno Žabek, koji u live nastupe donosi još malo divljine, a nakon vrlo uspješnog debitantskog albuma, 2021. predstavljaju i drugi pod imenom „Atomi“, koji je svojom zrelošću zacementirao mjesto ovog trija na regionalnoj sceni.

promo 

Subota je posvećena Italiji, pa nakon dokumentarca i predavanja, dan zatvaraju DJ Pasta & Foresta kao Proslava talijanskog groovea.

DJ Pasta je alias talijanskog DJ-a i producenta Davidea Pive, dobro poznatog imena talijanske indie pop scene, s dubokim korijenima u projektima kao što su Amari i Fare Soldi. Crpeći iz svog širokog spektra glazbenih utjecaja, DJ Pasta stvara energične pjesme koje spajaju disco i funk, začinjene neočekivanim okusima. S izdanjima kao što je Batadoris i ostavštinom dojmljivih pjesama iz njegovog vremena s nu-disco duom Fare Soldi, glazba DJ Paste nadilazi granice i pokreće plesne podije diljem svijeta.

Foresta, talijansko-brazilska kantautorica poznata po svojoj elegantnoj fuziji soula, R&B-a i bossa nove, Forestina glazba teče između talijanskog i portugalskog. S pjesmama koje je producirao DJ Pasta, napravila je upečatljiv debi, osvojivši publiku svojim magnetičnim glasom i glatkim, jazzy aranžmanima.

Za ovu posebnu prigodu na Tjednu dizajna Zagreb, DJ Pasta i Foresta okupit će se za ekskluzivni DJ set, spajajući talijanski pop groove, skrivene dragulje, funk pjesme i više od toga. Podršku će im pružiti DJ Mirzaisfab, organizator njihova gostovanja.

Četvrtak, 26. rujna koji je na Zagreb Design Weeku posvećen modi, odnosno modnom dizajnu donosi nam dokumentarac redateljice Hannah Summer, Vivienne Westwood - God Save the Queen. Prozvana „majkom punka“, Vivienne je dizajnirala odjevne kombinacije Sex Pistolsa i tako pomogla oblikovati estetiku cijelog punk rock pokreta. Vivienne uz Malcolma McLarena 1981. debitira na Tjednu mode u Londonu, a iako je ostavila trajan trag u modnom svijetu i kulturi općenito, uvijek je imala "političku agendu“. Za svoju je odjeću voljela reći da ima "priču, identitet, karakter i svrhu", a priča o ovoj velikoj dizajnerici na rasporedu je u 18.00 sati.

U petak 27. rujna očekuje nas Food & Design, fascinantan dokumentarac koji istražuje svijet dizajna hrane kroz intervjue s renomiranim stručnjacima iz Italije, Španjolske, Tajvana, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva. Film hranu redefinira kroz prizmu kreativnosti i dizajna, otkrivajući njezine nove dimenzije. Projekcija filma Food & Design počinje u 18.30 h.

promo 

U subotu 28. rujna, u 14.30 h održat će se projekcija filma Design Is One: The Vignellis. Riječ je svojevrsnoj biografiji koja prati karijere Massima Vignellija i njegove supruge Lelle kao eminentnog dizajnerskog tima poslijeratnog doba, a pred samo zatvaranje festivala dizajna ne propustite priliku pogledati film Dizajn za sve "Dizajn za sve" - koji pruža uvid u revolucionarni pristup inkluzivnom dizajnu. Kroz priče troje nevjerojatnih ljudi, ovaj inspirativni film prikazuje kako dizajn može transformirati svakodnevni život i omogućiti veću dostupnost i inkluzivnost svima, bez obzira na sposobnosti. Otkrijte kako inkluzivni dizajn ne samo da poboljšava živote, već oblikuje budućnost dizajnerske industrije i to 29. rujna u 17.30 h.

Zagreb Design Week završava nedjeljnom projekcijom dokumentarnog filma „Dizajn za sve“, koji pruža uvid u revolucionarni pristup inkluzivnom dizajnu.

Kroz priče troje nevjerojatnih ljudi, ovaj inspirativni film prikazuje kako dizajn može transformirati svakodnevni život i omogućiti veću dostupnost i inkluzivnost svima, bez obzira na sposobnosti. Od senzorno prilagođene odjeće za djecu do prilagodljivih kostima za Halloween, Targetov tim koristi dizajn za stvaranje proizvoda koji donose radost svakome.

Otkrijte kako inkluzivni dizajn ne samo da poboljšava živote, već oblikuje budućnost dizajnerske industrije. Projekcija počinje u 17.30 sati u vrtu.

Održat će se i brojne radionice; radionica botaničkog ekoprinta na svilu uz stručno vodstvo Silvije Kranjec Gajić, DIY Radionica izrade rokovnika, radionica fotografiranja hrane i proizvoda, HAI - hrvatske autentične igračke, inspirirane kulturnom baštinom, Ines Ištvanović - Oboji se, Klupiranje, Kreativno maketarstvo, radionica meditativnog crtanja, One day of clay, Preusmjeravanje Kreativnosti: Dizajn i Umjetnost, The Art of Decision Making, a najmlađe će sigurno razveseliti Slime radionica, odnosno radionica izrade ljigavca.

Design Week Zagreb, održat će se u Jadran filmu 25. – 29. rujna. Ulaz na ZGDW je slobodan. Više informacija na stranici: http://zagrebdesignweek.com/