Opraštamo se od Maggie Smith: Pamtit ćemo je po ulogama u Downtown Abbeyju i Harryju Potteru, ali i po Loewe kampanji

Maggie Smith će zauvijek ostati i naša omiljena Loewe djevojka, bez obzira na to kako je doživljavala samu sebe i kako se opisala riječima: "Nikada nisam bila od onih koji se dotjeruju, dotjeruju i izgledaju graciozno”.

Loewe

U 90. godini života umrla je Maggie Smith, britanska glumica koja je kroz karijeru dugu sedam desetljeća ostavila neizbrisiv trag na generacije obožavatelja filmske industrije. I dok ćemo je mi pamtiti po fantastičnoj ulozi grofice Violet Crawley u šest sezona serije Downton Abbey, za koju je dobila tri nagrade Emmy, mnogi će u sjećanje prizvati njezin lik profesorice Minerve McGonagall iz filmova o Harryju Potteru.

- / ČTK / Profimedia  Maggie Smith, Harry Potter

Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia  Maggie Smith, Downton Abbey

Glumica je umrla u bolnici okružena prijateljima i obitelji, navodi se u izjavi koju je objavio njezin publicist: “S velikom tugom moramo objaviti smrt dame Maggie Smith. Preminula je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. rujna. Izuzetno privatna osoba, bila je okružena prijateljima i obitelji do kraja. Ostavlja dva sina i petero unučadi pune ljubavi koji su shrvani gubitkom njihove izuzetne majke i bake. Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice Chelsea and Westminster na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tijekom njezinih posljednjih dana.”

Zahvaljujući izuzetnom talentu glumica je kroz život okupila brojne obožavatelje iz sfera kazališta, televizije i filma, a kroz dugu karijeru osvojila je brojne nagrade, uključujući dva Oscara, pet Bafta, četiri Emmyja i Tonyja. 1990. kraljica Elizabeta II imenovala je Maggie Smith damom za njezin doprinos umjetnosti. Uz brojne druge uloge, poput onih u filmovima A Room With a View, Tea with Mussolini, Sister Act, The Best Exotic Marigold Hotel... mi ćemo je pamtiti i po onoj u odličnoj kampanji za modnu kuću Loewe, prije godine dana. U kampanji kreativnog direktora Jonathana Andersona, uloge su uz Maggie Smith, dobili i Dakota Fanning, Greta Lee i Mike Faist.

Loewe 

Loewe 

Fotografije koje je snimio Juergen Teller, ubrzo nakon objavljivanja su postale viralne – a tome je značajno doprinijelo pojavljivanje tada 88-godišnje Dame Maggie Smith, koja je noseći ombre smeđi kaput i odgovarajuću Puzzle torbu na jednoj te Paseo torbu na drugoj fotografiji, potvrdila kako je odlična moda dobrodošla u svakom dijelu života. Vijest o smrti velike glumice prenio je na svom Instagram profilu i kreativni direktor kuće Loewe i JW Anderson, dizjaner Jonathan Anderson.

Maggie Smith će zauvijek ostati naša omiljena Loewe djevojka, bez obzira na to kako je doživljavala samu sebe i kako se opisala riječima: "Nikada nisam bila od onih koji se dotjeruju, dotjeruju i izgledaju graciozno”.