U studenom gledamo novi dokumentarac o Beatlesima: Donosi ga legendarni Martin Scorsese s dosad neviđenim snimkama

Pratiti će prvo putovanje benda u Ameriku 1964. godine.

The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

U bogati izbor dokumentaraca koje gledamo proteklih mjeseci i koji nas tek čekaju na wislisti, upravo dodajemo još jedan naslov. Legendarni redatelj Martin Scorsese producirao je novi dokumentarac o Beatlesima pod nazivom 'Beatles'64' koji će pratiti prvo putovanje benda u Ameriku 1964. godine.

KIPPA / AFP / Profimedia 

Upravo je dolazak Beatlesa u SAD te godine označio vrhunac dominacije britanske rock grupe u sferi globalne pop kulture zbog čega se danas na to doba često referiramo pod nazivom 'Beatlemanija'. Možda i najvažniji trenutak cijelog povijesnog posjeta bio je nastup benda uživo u emisiji Eda Sullivana koji je privukao 73 milijuna gledatelja što je na posljetku do tada postao najgledaniji TV događaj.

Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Nikada prije viđene snimke članova benda Johna Lennona, Paula McCartneyja, Ringa Starra i Georgea Harrisona bit će otkrivene u filmu, nudeći bliži pogled na putovanje nego što je to dosad viđeno. Video zapisi koje su snimili dokumentaristi Albert i David Maysles vraćeni su u 4K rezoluciju, što omogućuje obožavateljima da vide bend koji definira generaciju u kvaliteti bez presedana.

Uoči premijere streaminga, reizdana kolekcija od sedam long-playing recorda pod nazivom 'The Beatles: 1964 U.S. Albums in Mono' stići će 22. studenog. Odabrani albumi, uključujući hit 'A Hard Day's Night', nalazit će se na policama po prvi put od izlaska 1995. godine.

/ SWNS / Profimedia 

Dokumentarac na Disney+ stiže 29. studenog. Inače, Ocarom nagrađivani Scorsese već stoji iza dokumentarca o Georgeu Harrisonu iz 2011., kao i iza dva dokumentarca o Bobu Dylanu.

Valja napomenuti i da se već neko vrijeme snimaju i četiri odvojena filma o svakom članu Beatlesa ponaosob kao zasebni veliki projekt. Režiju potpisuje Oscarom nagrađeni redatelj Sam Mendes, a priča se da će u projektu glumiti četiri glumca; Paul Mescal će navodno glumiti Paula McCartneyja (njih dvojica osim imena dijele i irsko podrijetlo), zvijezda 'Trokuta tuge' Harris Dickinson navodno će glumiti pokojnog Johna Lennona, a zvijezda Saltburna (i dečko Sabrine Carpenter) Barry Keoghan navodno će glumiti Ringa Starra. Pričalo se da će Charlie Rowe iz Rocketmana glumiti Georgea Harrisona, ali prema njegovim agentima to nije točno. I dok želimo vjerovati da je sve navedeno i konačno, stvari su još očito u zraku.