Raskošne haljine, perja, šljokice, baršun, pojmovi koji su zaštitni znakovi nadolazeće blagdanske sezone, nažalost, i nisu nužno veoma održivi. Zapravo, velika većina party odjeće izrađena je od sintetike dobivene iz fosilnih goriva, poput poliestera, koja nije biorazgradiva.

S obzirom na to da takve komade najčešće nosimo samo jednom, jer su posebni i prepoznatljivi zbog svojih specifičnih dizajna, svakako bi trebalo razmisliti o ovogodišnjim kupnjama za ovu party sezonu.

Srećom, postoji sve veći broj održivih opcija, od second-hand izbora do iznajmljivanja.

Evo kako se uz ovih pet savjeta održivo odijenuti ovog Božića.

Nosite ono što već imate

Naravno, najodrživiji način kupovine je onaj da kupovine ni nema, nego da ovu blagdansku sezonu nosite ono što već imate u ormaru. S obzirom na to da će jedna od pet osoba reći da neće ponovno odjenuti ono što je nosila prošlu proslavu Nove godine, prije odlaska u kupovinu provjerite svoj ormar i skrivene komade na koje ste možda zaboravili.

U to ulazi i uzimanje u obzir komada koji i nisu toliko party prirode, ali uz dodatke mogu to postati. Primjerice, možete uzeti svoju omiljenu bijelu košulju i traperice i nadograditi ih metalik cipelama i šljokičastom torbicom.

Modno izdanje za party sezonu
MeetEurope / Xinhua News / Profimedia 

Iznajmite party haljinu

Ako želite novi izgled, zašto ga ne biste iznajmili umjesto da kupite novi? Zahvaljujući populariziranju stranica za iznajmljivanje, proces je jednostavniji i lakši nego ikada. Savjet - naručite na vrijeme kako biste uspjeli vratiti dovoljno rano ako vam ne pristaje ili eksperimentirajte s više opcija.

Swarovski x Skims kolekcija
Mert Alas 

Odlučite se za vintage

Kako vintage trenutak postaje sve popularniji, neka vas inspirira i u traženju svojih blagdanskih lookova. Na stranicama kao što su eBay krenite u lov za omiljenim Versaceom iz devedesetih ili Guccijem iz ere Toma Forda.

Modno izdanje za blagdansku sezonu
PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia 

Uložite u ekološki osviještene robne marke

Danas postoji čitav niz dizajnera među kojima možete birati, a čiji komadi izgledaju jednako luksuzno. Samo zapamtite da je cilj kupiti komad koji ćete zauvijek cijeniti.

Modno izdanje za party sezonu
Photoeventshd / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Nemojte zaboraviti na modne dodatke

Za pravi božićni dojam, razmislite o najmu upečatljivog modnog dodatka kako biste savršeno zaključili svoj outfit. Luksuzna torba ili nakit, ovisi što više preferirate, naglasak je na tome da ne morate svaki put izdvajati velike svote novca da biste zablistali. 

Naušnice za party sezonu
Avalon / Avalon / Profimedia