Iako su mjesecima unatrag mnogi nagađali i predviđali, film Oppehheimer doista je dominirao ovogodišnjim Oscarima. Nije bilo nemoguće za pretpostaviti da će upravo on biti film koji će obilježili 2023. godinu, a potom i 96. dodjelu najprestižnije filmske nagrade na koju je stigao s 13 nominacija, a otišao sa šest kipića.

Tako je pobijedio u kategorijama za najbolji film, najboljeg glavnog glumca (Cillian Murphy), najboljeg sporednog glumca (Robert Downey Jr.), najboljeg redatelja (Christopher Nolan), najbolju montažu, najbolju originalnu glazbu (Ludvig Göransson) i najbolju fotografiju (Hoyte van Hoytema).

Oscari 2024., Robert Downey Jr., Da'vine Joy Randolph, Emma Stone i Cillian Murphy
AMPAS/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia Robert Downey Jr., Da'vine Joy Randolph, Emma Stone i Cillian Murphy

Oppenheimer Oscari
PAT BENIC / UPI / Profimedia 

S obzirom na veliku pozornost koja se podignula oko samog filma, počelo se pisati i govoriti o rušenju rekorda na ovogodišnjim Oscarima. Ipak, to se nije dogodilo, čak niti blizu, jer rekord i dalje drže tri filma s jednakim brojem Oscara dobivenih u jednoj večeri - njih čak 11. To je Ben-Hur iz 1959. godine, Titanic iz 1997. godine i The Lord of the Rings: The Return of the King iz 2003. godine. Ono u čemu je Oppenheimer pomaknuo povijest je činjenica da je Cillian Murphy postao prvi irski glumac koji je osvojio Oscara za najboljeg glavnog glumca.

Oppenheimer
Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia 

Oppenheimer
UNIVERSAL PICTURES/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Otkako je film ugledao svjetlo dana na ljeto 2023. godine, izazvao je veliku pažnju gledatelja, ali kako i svojim sadržajem, tako i činjenicom da je izašao isti vikend kao Barbie. Barbieheimer 'rivalstvo', ipak, i nije završilo kao neko pravo rivalstvo, kao što se glumica Emily Blunt našalila na pozornici Oscara s Ryanom Goslingom. Kada pogledamo rezultate, Oppenheimer je kući otišao sa sedam Oscara, Barbie sa samo jednim i to onim za najbolju originalnu pjesmu 'What Was I Made For' koji je otišao u ruke Billie Eilish i Finneasa O’Connella.

'I am become death, the destroyer of worlds', riječi su koje je izgovorio J. Robert Oppenheimer kada je prvi put u povijesti bačena atomska bomba. Tvorca jednog od najjačeg oružja današnjice u filmu upoznajemo od njegovih početala dok studira u Americi i Njemačkoj 1920-ih godina, a kroz cijeli se film isprepliću vrijeme kada je Oppenheimer radio na atomskoj bombi u Los Alamosu, njegovo saslušanje godinama nakon koje je istraživalo pozadinu samog razvijanja bombe te Lewisa Straussa, biznismena koji je imao važnu ulogu u Povjerenstvu za atomsku energiju SAD-a (u filmu Robert Downey Jr.).

Oppenheimer
UNIVERSAL PICTURES/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Oppenheimer
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

Oppenheimer
UNIVERSAL PICTURES/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Hoyte van Hoytema, koji je zaslužan za Oscara za najbolju fotografiju, snimio je i Nolanove filmove kao Dunkirk, Interstellar i Tenet zbog čega i u za ovaj film možemo reći da je vizualno spektakularan.

I dok je Barbiecore modni trend zaludio svijet svojim slatkim kompletima, šljokicama, ružičastim modnim komadima, resicama, Oppenheimer nudi nešto sasvim suprotno, nešto što se razvilo kao poseban trend i što smo itekako mogli vidjeti, primjerice, na reviji iznenađenja zadnjeg dana Tjedna mode u Parizu kada je Saint Laurent predstavio mušku kolekciju za jesen/zimu 2024/25. Asortiman je hrabro okrenuo klasični identitet modne kuće, nadovezujući se na prethodne sezone s power suitom iz 1980-ih. Kolekcija je nudila upečatljiv kroj od početka do kraja uz formalne siluete te strukturirane kapute, a onda i futurističke kožne jakne i zaštitne vizire, kao zanimljiv spoj nespojivog.

Cillian Murphy u Oppehneimeru nosi najbolja odijela, što je i logično jer se to zaista nekada i događalo. Naime, njegov je otac Julius imao reputaciju jednog od najvećih poznavatelja i proizvođača tkanine u New Yorku. Ellen Mirojnick bila je zaslužna za svu kostimografiju, a iako se film proteže od dvadesetih do šezdesetih godina, Cillianov modni izričaj vrlo se malo mijenja. Uvijek vidimo jednaki opušteni moment odijela koja kao da su mu mrvicu velika, a navodno je i glumac jeo minimalno kako bi smršavio za svoju ulogu.

Oppenheimer
Melinda Sue Gordon/Universal Pictures / Hollywood Archive / Profimedia 

Oppenheimer
UNIVERSAL PICTURES/Moviestore / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Oppenheimer
Melinda Sue Gordon/Universal Pictures / Hollywood Archive / Profimedia 

Oppenheimer nosi odijelo s dozom nonšalantnosti muškarca koji nije opterećen izgledom, ali mu je dobar izgled zapisan u DNA. Ramena su mu krojena u boxy dizajnu, sve ima volumena, a mnoge podsjeća na Giorgio Armani kolekcije iz devedesetih. Ipak, u godinama vidimo promjenu u modnim dodacima. Kasnije Cillian nosi Western remen, odbacuje prsluke i dodaje prepoznatljiv šešir.

Uz to, važno je dodati i da se trenutno nosi poslovni look u ženskoj modi, što apsolutno obožavamo. Corpcore potiče žene u odijelima, prslucima, blazerima i na poslovnu estetiku koja izgleda moćno, najčešće u bojama kao što su siva, crna i bijela. Naravno, neutralno. Elegancija je uvijek ono što prolazi, a iako se malčice zagubila proteklih godina, možda nam se sada ponovno krenula vraćati...