Nedalekih 35 kilometara od Napulja nalazi se otok Capri, krševita masa vapnenca i drveća koja se uzdiže iznad duboko plavih voda Tirenskog mora. Kažu da su baš ovdje Odiseja začarale sirene, a raskošna ljepota ovog otoka neraskidivo je povezana s glamurom i tajnim užicima, još od pradavnih rimskih vremena.

Capri je procvao početkom 20. stoljeća, u doba Belle Epoquea, kad je otok postao nezaobilazno odredište hedonista. Krize, ratovi i fašizam gurnuli su otok u drugi plan, da bi Capri na svjetsku scenu vratio odmah nakon Drugog svjetskog rata i vratio svoj status ekskluzivnog odredišta milijunaša, kraljevskih obitelji i filmskih zvijezda poput Grete Garbo i Ingrid Bergman, ali i najvećih pisaca i intelektualaca, od Grahama Greenea i Somerseta Maughama do Jean-Paula Sartrea.

A tamo gdje ljetuje jet set, sve je podređeno luksuzu. Godine 1950. dva prijatelja otvorila su na Capriju butik nakita. Pietro Capuano potječe iz obitelji napuljskih draguljara, a Salvatore Aprea bio je odvjetnik. Svoj su brend nazvali po pijetlu Chantecleru iz istoimenog djela Edmonda Rostanda. Bila je to duhovita referenca na Capuanove noćne izlaske jer, kažu, taj se nikada nije vraćao kući prije nego što pijetao zakukuriječe.

Grace Kelly nosi Chanteclerove naušnice
Profimedia 

Njihovi ručno izrađeni dizajni nalik mozaiku, obogaćeni tirkizom, turmalinom i koraljima, odmah su postali hit među gostima otoka, a u draguljarnicu u Via Vittorio Emanuele redovito su zalazile i Jackie Onassis, i Audrey Hepburn i Grace Kelly. Eklektičan i seksi, Chantecler je savršeno odražavao reputaciju otoka, od prstenja u obliku šarenih bombona do predimenzioniranih ogrlica koje privlače zavidne poglede.

Chantecler je ipak najpoznatiji po Campanelli, brončanom zvonu kojeg su draguljari 1944, darovali američkom predsjedniku Rooseveltu. Otad pa do danas ti se dragulji u obliku zvončića nose na narukvicama i ogrlicama, ali i na sandalama, torbicama i remenima.

Jackie Onassis nosila je Chanteclerov nakit
Profimedia 

Kolekcija Chanteclerovog nakita nudila se i na online dražbi aukcijske kuće Christie’s “Jewels & Watches Online: La Dolce Vita”. Među najupečatljivijim komadima bili su par naušnica u obliku leptira i prsten u obliku hobotnice. a svi su postigli veću cijenu od 10.000 eura. Izuzetno nadrealni i nevjerojatno taktilni, ovi dragulji najbolje otkrivaju koliko je dobro brend upravljao Il Boomom, dobom modernosti i gospodarskog prosperiteta kojim je u Italiji nakon Drugog svjetskog rata započela era la dolce vite.

Chantecler savršeno utjelovljuje slobodarski duh la dolce vite; njihov je nakit napravljen da bi se nosio na plaži, za ples u pijesku. A njihov stil koji evocira noćne zabave, jutarnje mamurluke i mješavinu glamura i slobode i danas je vidljiv u razigranim dizajnima brenda koji su naslijedila i dalje razvijaju Capuanova djeca: Maria Elena, Costanza i Gabriele.