Prva žena na Mjesecu nosit će Pradu: Luksuzni brend dizajnirao svemirsko odijelo i pokrenuo modnu revoluciju

Modna kuća Prada predstavila je svoje inovativno svemirsko odijelo koje će se koristiti za misiju Artemis III.

Axiom Space Inc. / Ferrari / Profimedia

Houston, we (don't) have a problem... Ovo je rečenica koju, nadamo se, nećemo čuti u misiji slijetanja na Mjesec Artemis III, onoj za koju će talijanski brend Prada dizajnirati svemirska odijela. Da, dobro ste pročitali. Riječ je o partnerstvu s komercijalnom tvrtkom Axiom Space, što je rezultiralo inovativnim svemirskim odijelom za prvu misiju astronauta na Zemljinom satelitu nakon gotovo pet desetljeća.

Predstavljeno odijelo, poznato kao Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), pravi je rezultat simbioze mode i znanstvenih istraživanja. Ono što izdvaja AxEMU je njegov fokus na prilagođavanje individualnim potrebama astronauta. Po prvi put u povijesti svemirskih misija, imat će mogućnost personalizirati svoja odijela, dodajući elemente koji odražavaju njihov osobni stil, što je značajan korak prema humanizaciji svemirskih putovanja.

Axiom Space Inc. / Ferrari / Profimedia 

Zanimljivo je da su odijela prošla opsežna testiranja, uključujući podvodne simulacije, što omogućuje istovremeno ispitivanje izdržljivosti i udobnosti. Dizajnirana su da izdrže ekstremne uvjete na južnom polu Mjeseca - astronauti će biti zaštićeni od ekstremnih temperatura, a aktivnosti u tim odijelima moći će obavljati najviše osam sati.

Axiom Space Inc. / Ferrari / Profimedia 

Axiom Space Inc. / Ferrari / Profimedia 

Ono što posebno inspirira jest činjenica da sve više modnih kuća prepoznaje svoje šanse za sudjelovanje u istraživanju svemira. Prošlog mjeseca francuska modna kuća Pierre Cardin također je predstavila svemirsko odijelo za obuku koje će koristiti Europska svemirska agencija. Čak i hotelski divovi poput Hiltona ulažu napore u stvaranje udobnih kabina za posadu planirane komercijalne svemirske postaje Starlab.

Ovaj trend ukazuje na to da se moda ne prestaje razvijati, čak ni kada su svemirske misije u pitanju. U vrijeme kada se ljudske ambicije šire do neslućenih visina, modni brendovi oblikuju budućnost svemirske odjeće, spajajući funkcionalnost sa stilom i otvarajući vrata novim mogućnostima koje čekaju da budu istražene.

Uzbuđeni smo razmišljati o tome koje inovacije i uzbudljive projekte nosi budućnost i veselimo se vidjeti kako će se moda i znanost još više povezati u ovom novom poglavlju istraživanja svemira.

 Izvor: Elle. rs