COOK WITH STORYBOOK: Vrijeme je za nešto na žlicu, vrijeme je za juhu od rajčice sa slanutkom

Zakoračili smo u doba pripreme sezonskih juha među kojima juhe od rajčice su visoko na listi omiljenih. Donosimo recept za pripremu ukusnog i hranjivog obroka.

Shutterstock

Kada bismo morali sastaviti popis jela koja nas početkom jeseni i dolaskom hladnijih dana čine sretnima, sezonske juhe zauzele bi visoko mjesto. Hranjive juhe bogatih okusa ne iziskuju previše vremena za pripremu, a dodatkom nekog začina ili zanimljivih kombinacija osvajaju nepce novim, još boljim okusima. Naš su izbor tri osnovne namirnice – domaća pasirana rajčica, bundeve te kestenje. Osim što su juhe pripremljene od ovih plodova ukusne, one su i zdrave, pune nutrijenata koji blagotvorno djeluju na naš organizam. A razlog odabira upravo tih namirnica krije se i u tome što se odlično slažu i s drugim povrćem, prženim sjemenkama, domaćim kruhom te su zasitan i hranjiv obrok. Danas kuhamo juhu od rajčice i slanutka, punu okusa, tekstura i hranjivih sastojaka.

Savjet više - unaprijed skuhajte slanutak koji možete koristiti za pripremu ove juhe ali i sezonske salate, namaza...

Juha od rajčice sa slanutkom

Sastojci (za 4 tanjura):

2 žlice integralnog brašna
3 žlice suncokretova ulja
2 dl pasirane rajčice
1,2 l povrtnog temeljca
200 g kuhanog slanutka
2 prstohvata svježeg ili suhog timijana
soli po želji

Po želji dodajte i malo sušenih rajčica koje ste unaprijed namočili, nasjeckali na sitnije komade.

Priprema:

Na ulju lagano popržite brašno, dodajte pasiranu rajčicu i topli temeljac. Kad juha prokuha, dodajte slanutak. Kuhajte desetak minuta, posolite i začinite timijanom. Ostavite da kratko odstoji kako bi se okusi proželi. Poslužite uz topao komad kruha.

Shutterstock