Ako imate mali dnevni boravak, sigurno ste često poželjeli da je barem koji kvadrat veći. Ili se barem tako čini. Srećom, postoji nekoliko trikova koje dizajneri interijera mogu koristiti kako bi svaki dnevni boravak izgledao prostrano, moderno i svježe!

Od korištenja samo svijetlih nijansi drva i stropova, preko ukrašavanja zidova ogledalima i kombiniranja različitih vrsta svjetla, do odabira prave veličine namještaja, birajte između niza opcija za vizualno povećanje dnevne sobe u kojoj ćete voljeti provoditi vrijeme .

Koristite više vrsta rasvjete

Dekoracije za osvježavanje doma
unsplash 

Prirodno svjetlo uvijek je najbolja opcija, ali ako vaša dnevna soba nema obilje prozora, rasvjeta na više razina može poslužiti kao praktično i učinkovito rješenje.

Preporuča se korištenje stropne rasvjete čiji se intenzitet može podešavati kako bi se u večernjim satima postigla veća intimnost, uz zidne i podne lampe koje će vizualno proširiti prostor i učiniti ga većim.

Izbjegavajte kombiniranje previše boja i koristite svjetlije tonove

Dnevni boravak uređenje
Unsplash / Patrick Perkins 

Osnovno pravilo za uređenje malih prostorija je držati se odabrane palete boja koja osigurava vizualno atraktivan prijelaz tonova duž cijelog prostora. Savjet je držati se monokromatskog dizajna i naglasiti svijetle nijanse koje će stvoriti dojam prostranosti.

"Ljudi su često skloni podijeliti sobu na još manje dijelove bojama, misleći da stvaraju iluziju većeg prostora, dok ga u stvarnosti samo zagušuju." Ključno je pridržavati se odabrane palete boja jer stvara osjećaj kohezije i širenja", kaže dizajner interijera Bobby Berk.

Posebno je važno odabrati zavjese svijetlih nijansi kako bi prirodna svjetlost nesmetano obasjavala prostor, a preporuča se i odabir komada drva u nježnijim nijansama.

Odaberite namještaj koji stvara osjećaj ugode

Dnevni boravak uređenje
Unsplash / Michael Oxendine 

Za postizanje vizualno povećanog prostora ključan je minimalizam u uređenju, no kako biste izbjegli dosadnu monotoniju, savjet je da naglasak stavite na udobne komade namještaja.

Mekani tepisi, komadi svijetlog drva, sjajni nauljeni parket, baršunasti jastuci i kožna sofa samo su neki od načina za stvaranje osjećaja topline i ugode.

Također, izbjegavajte glomazne komade namještaja poput prevelikih trosjeda, taburea i stolića te ih zamijenite trosjedima s povišenim nogama, staklenim stolom ili uskom kutnom garniturom.

Osim toga, dizajneri savjetuju da koristite višenamjenske elemente koji će vam osigurati dodatni prostor, poput sofe koja ima kutiju za stvari, taburea čiji se poklopac može podići i služi kao praktična kutija, kao i stolića koji imaju policu za sve sitnice koje nisu želite da budu neuredne duž gornje površine.

Birajte neutralne komade namještaja

Dnevni boravak uređenje
Unsplash / Space Joy 

Istaknuti namještaj vizualno će zauzeti cijeli prostor, stoga je preporučljivo odabrati komade neutralnih tonova.

Sofa u neutralnoj boji osvježit će cijeli prostor, no imajte na umu da to ne znači da mora biti izrazito jednostavnog dizajna. Naprotiv, odaberite namještaj koji ima obline, upečatljive detalje ili je neobičnih dimenzija jer će sobi dati izraženiji karakter', tvrdi dizajnerica interijera Suzy McMahon i dodaje:

Osim toga, jastuci i detalji u jarkim nijansama i efektnim uzorcima oživjet će cijelu prostoriju i na najjednostavniji način podignuti prostor koji nema svjetla ili sadrži tamniji namještaj.

Također, uložite u vitrine ili police kako biste uvijek imali gdje staviti razne sitnice i tako izbjegli gomilanje koje zakrčuje prostor.

Objesite ogledala i samo jedno umjetničko djelo

Dnevni boravak uređenje
unsplash / Side Kix 

Dizajneri tvrde da je najbolji način za vizualno povećanje sobe korištenje ogledala na zidovima. Unijet će svjetlost i dodatnu dimenziju te stvoriti prostran i ugodan ambijent.

Isto tako, kada je u pitanju ukrašavanje zidova, izbjegavajte gomilanje raznih sitnica, posebice brojnih slika koje zatrpavaju prostor. Umjesto toga odaberite veće umjetničko djelo i postavite ga na dominantan zid.

Izvor: Elle.rs