ŽELITE UNIJETI DAŠAK MEDITERANA U SVOJ DOM? Otkrivamo kako postići ovu prozračnu, živahnu i eklektičnu estetiku

Inspiriran plažama i krajolicima južne Europe, mediteranski stil uređenja interijera je prozračan, živahan i eklektičan

Shutterstock

Mediteranski stil uređenja interijera donosi dašak života na jugu Europe u svakodnevicu. Svijetli prirodni tonovi, isticanje zasićenih boja i prirodni materijali koji evociraju primorske krajolike baza su ovog stila dizajna interijera.

Inspiriran je domovima diljem Francuke, Italije, Španjolske, ali je pod utjecajem zemalja koje okružuju Sredozemno more, poput Grčke, Malte i Maroka. Mediteran je poznat je po životu u zatvorenom i otvorenom prostoru, što u interijere unosi prozračnost i prirodne materijale s bogatim bojama, teksturama i eklektičnim pločicama. Stil bi se mogao protumačiti kao podskup obalnog uređenja interijera, međutim interijeri u mediteranskom stilu često su šareniji, rustikalniji i eklektičniji u usporedbi s drugim trendovima obalnog uređenja doma.

Mediteranski stil favorizira organske materijale i teksture, a iako je paleta boja općenito svjetlija, često ćete naići na jarke nijanse. Ukratko, ovaj je stil svijetao, eklektičan i preferira prirodne materijale s uzorcima i teksturom.

Često je definiran bijelim, minimalističkim pozadinama koje su upotpunjene raskošnim slojevima tekstura, boja i materijala. Zahvaljujući bogatoj povijesti trgovine između svih regija na Mediteranu koja povezuje istok i zapad te sjever i jug, miješanjem kultura nastala je eklektična estetika s uzorcima.

Domovi su uglavnom prozračni i svijetli, a veliki naglasak stavlja se na unutarnje i vanjske prostore. Neke karakteristike koje evociraju mediteranski stil uključuju krovove od terakote, zaobljene otvore, ukrasne detalje od željeza, slike, rezbareno drvo i prirodni kamen.

Odakle početi?

Interijeri u mediteranskom stilu uglavnom se nalaze u toplim, primorskim krajevima pa su boje pješčano neutralne, upečatljive plave, svijetle bijele i jarke žute, ružičaste, narančaste i zelene. Još jedan važan aspekt mediteranske palete boja su bijeli zidovi, što je strateški potez zbog vruće klime jer bijela apsorbira manje topline, zadržavajući hladni zrak u domu. Međutim, ne radi se samo o funkcionalnosti, već je savršen početak za dodavanje slojeva boje poput terakote, zelene, žute i plave.

Ako želite unijeti Mediteran u svoj dom, prostori trebaju biti svijetli i prozračni, a zatim gradite slojeve. Počnite s praznim bijelim zidovima pa razmotrite razne teksture i predmete koje im možete dodati. Možda ugraditi drvene grede na strop ili se odlučiti za eklektične pločice duž poda. 

Zapamtite i da brojni mediteranski domovi stavljaju naglasak na ručni rad od prirodnih materijala, a korištenje rustikalnih ili second hand komada velika je komponenta dizajna.