Hladnoća u zraku, toplina u srcu. Ove zime zagrijte ruke šalicom toplog čaja ili kuhanog vina s cimetom jer ništa ne donosi blagdanski ugođaj više od Adventa i njegovih božićnih sajmova.

Svake godine okupljaju se trgovci iz cijelog svijeta kako bi prodavali ukrase, poslastice i mnoge druge blagdanske suvenire za lokalno stanovništvo i turiste. Naglasak je na ručno rađenim proizvodima kojima je nemoguće odoljeti, dok potpuno opušteno i razigrano šećemo i istražujemo neke od najljepših europskih gradova.

Pojedini božićni sajmovi već su nam dobro poznati, a u nastavku donosimo one koje bismo voljeli posjetiti ove zime. Neki su vrlo blizu nas i do njih se lako može doći automobilom, dok za druge može biti potrebna avionska karta.

Nakon što se nauživate u ljepotama zagrebačkog Adventa, koji će svoju 'mašineriju' pokrenuti drugog prosinca i trajati sve do sedmog siječnja, odlučite se ove zime posjetiti jednu od ovih pet adventskih lokacija.

BEČ

Ovaj advent datira iz 1200. godine, što bečki božićni sajam čini jednim od najtradicionalnijih. Prošećite zadivljujućom lokacijom ispred gradske vijećnice koja se na kraju godine odijeva u božićno ruho, grickajte medenjake i pronađite suvenir koji će vas podsjećati na ovo putovanje. Advent se otvara krajem studenog i traje do Božića.

Advent u Beču
Joe Klamar / AFP / Profimedia 

COLMAR

Smješteni u srcu povijesne gradske jezgre, šest božićnih sajmova u Colmaru zrače toplinom i jedinstvenom atmosferom koja će vam pružiti izvanredan blagdanski doživljaj. Svaka tržnica ima posebnu temu, a čarolija Božića koja se ovdje gotovo da osjeti oduševit će sve posjetitelje. Ipak, pripremite se na gužve jer je Advent u Colmaru jedan od najposjećenijih u Europi.

Advent u Colmaru
Michele D'Ottavio / Alamy / Alamy / Profimedia 

BUDIMPEŠTA

Budimpeštanski božićni sajam i zimski festival možda su nepravedno zapostavljeni među putnicima iz regije. Ovaj advent također je jedan od najstarijih u Europi, a posjetitelji mogu uživati ​​u svjetlosnim predstavama, narodnim plesovima... Vožnje samo tri i pol sata od Zagreba, Budimpešta nudi bajku na svojim mostićima. 

Advent u Budimpešti
ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia 

BERLIN

U Berlinu se svake godine organizira niz božićnih sajmova, no WeihnachtsZauber na Gendarmenmarktu smatra se jednim od najboljih. Advent je otvoren od kraja studenog do Nove godine, a nećemo propustiti uživati ​​u ručno rađenim božićnim ukrasima i gurmanskim specijalitetima poput wurst kobasica po kojima su poznati.

Advent u Berlinu
AEDT / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

LONDON

Upravo je on prvi u Europi započeo svoju blagdansku priču, a već je drugog studenog održano službeno paljenje lampica na Oxford Streetu. Bajkoviti London nikada nije izgledao raskošnije, a definitivno ima jednu od najvećih ponuda u Europi. Iako vam do njega treba avionska karta, trenutno ih možete pronaći po veoma pristupačnim cijenama. 

Advent u Londonu
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia 

Izvor:Elle.rs