Otvaramo sezonu proljetnih kraćih putovanja, vikend druženja na jedinstvenim destinacijama koje spajaju najljepše od kulture, arhitekture i prirodnih ljepota. Biramo odredišta do kojih kroz nekoliko sati vožnje možemo doći i s automobilom, bilo da idemo na jednodnevni ili višednevni izlet.

Ako volite Austriju i već ste dobro upoznali gradove kao što su Beč, Graz, Salzburg i Innsbruck, te odlična skijališta, vrijeme je posjet mjestima koja privlače pričama, poviješću, izgledom kao s razglednice... Naša preporuka je Hallstatt, a nekoliko je razloga zašto je ovo mjesto, zaselak u austrijskoj regiji Salzkammergut, jedno od najposjećenijih odredišta u zemlji. 

Za brojne putnike, njegov izgled kao iz bajke je prvi razlog zašto ga posjećuju turisti sa svih strana svijeta. Oduševljava šarenim kućama, povijesnom tržnicom, najvećom kućom kostiju u zemlji i 7000 godina starim rudnikom soli koji je i danas aktivan i zabavan za obilazak. Važna je i činjenica kako je ovaj gradić 1997. godine proglašen mjestom svjetske baštine UNESCO-a, a glavni razlog tom priznanju je očuvanost arhitektonskog stila sela, kulturnih običaja i drevnih tradicija, koje se mogu pratiti unatrag do željeznog doba (oko 800. pr. n. e.). Bez obzira na to što nadahnjuje vaše putovanje svi vodiči ukazuju kako ćete ovdje osjetiti autentičnost mjesta i ljepotu prirode.

Hallstatt
Frank Fell / robertharding / Profimedia 

Hallstatt
Rainer Hackenberg / akg-images / Profimedia 
Hallstatt
Frantisek Moravec / Alamy / Alamy / Profimedia 

A upravo zahvaljujući ljepoti prirode Hallstatt je privlačan u svako doba godine. Hallstatt je od Zagreba udaljen 357 kilometara, te za prosječno tri sata vožnje mjesto kao iz bajke postaje mjestom iskrenog uživanja.A što ne smijete propustiti za vrijeme posjeta Hallstattu?

Obilazak jezera brodom

Najljepši pogled na gradić i okolicu pruža se s jezera Hallstatter koje je okruženo moćnim planinama Salzkammergut. Zato planirajte izlet brodom, jer to je najbolji način za doživjeti cjelinu koju čine drvene kućice, prirodu i sklad kao iz bajke. Pažnju će vam privući i prekrasni dvorac Schloss Grub iz 16. stoljeća čija povijest piše zanimljivu priču. Legenda kaže da su se dva grofa svađala oko djevojke na zaleđenom jezeru. Led je puknuo, a mladići su se utopili, što je ovaj dvorac obilježilo kao uklet, Ali to nije jedina legenda, te na samom mjestu očekujte i druge zanimljive priče.

Hallstatt
Dmitry Rukhlenko / Shotshop GmbH / Profimedia Posjetite poznati rudnik soli

Posjetom rudniku soli Salzwelten Hallstatt shvatit ćete slavu Hallstatta, utjecaj prošlosti na ovo mjesto i njegove stanovnike. Rudnik ima 7000 godina dugu povijest, što ga čini najstarijim rudnikom soli na svijetu. Posjetitelji mogu obići prapovijesne tunele, pogledati animaciju rudarskog rada i spustiti se niz rudarski tobogan dug 64 metra.

Hallstatt
Paul-Philipp Braun / imago stock&people / Profimedia Pogled koji se pamti

Ako volite visine i pogled koji poslužuju ne smijete propustiti Skywalk vidikovac do kojeg se dolazi uspinjačom i s kojeg se pruža prekrasan pogled na selo Hallstatt, jezero i okolne planine.

Hallstatt
Myron Standret / Alamy / Alamy / Profimedia Otkrijte halštatsku kosturnicu

Posjetite kapelu sv. Mihovila, građevinu iz 12. stoljeća, kako bi vidjeli i doživjeli kosturnicu ili "kuću kostiju". Ovdje se nalazi zbirka s više od čuva više od 1500 oslikanih lubanja, većinom iz 18. stoljeća. Ako poželite biti sahranjeni u Hallstattu, morat ćete dokazati da vaša obitelj ondje živi najmanje 600 godina. Ulaz u samu crkvu je ulaz slobodan, ali se za kuću kostiju plaća ulaznica.

Hallstatt
Elvele Images Ltd / Alamy / Profimedia 

Uživajte u odličnom obroku

Nevjerojatne kamene ulice i trgovi, građevine iz 16. stoljeća izgrađene od kamena i drveta posebno su lijepi zimi, ali i u proljeće i ljeto kada je sve utopljeno u zelenilo. Ali kako bi sve to iskreno osjetili, odaberite mjesto na kojem ćete uživati u jelima pripremljenim od lokalnih domaće uzgojenih namirnica, odličnoj pastrvi, juhi s knedlama od sira, gulašu, ali i vrhunskim štrudlama.