Ako volite putovati, sigurni smo da ste u novu godinu zakoračili s bucket listom destinacija koje želite ili planirate posjetiti u godini pred nama. A čini se da nikada nije bilo zanimljivije putovati, stjecati nova iskustva, bez obzira putujete li na bliže ili dalje destinacije. Prema izvješću najveće putničke platforme Virtuoso, od poželjnih destinacija u 2024. prednjači Italija, a slijede Francuska, Grčka, Japan, Egipat, Maroko, Šri Lanka ali i udaljene destinacije kao što je Antarktik. Od gradova prednjači Pariz, zahvaljujući održavanju ljetnih Olimpijskih igara,te Dubai, New York, London i toskanski gradovi.
I dok svatko od putnika ima omiljene zemlje i gradove, industrija putovanja na početku svake godine predstavlja trendove koji su odraz putovanja u sezonama za nama te rezultat predviđanja temeljenih na brojnim algoritmima, te čimbenicima ove raznolike industrije.
Zato je i više nego dobrodošlo uključiti neke od trendova koji se za svijet putovanja predviđaju u 2024. godini.

U potrazi za odmorom

I dok smo zadnjih godina putovali kako bi unutar predviđenog vremena trajanja odmora vidjeli što više, za godinu pred nama se predviđa kako će sve veći broj putnika birati destinacije na kojima će ostati s namjerom odmora, opuštanja, wellness i holističkih iskustava, sve s potrebom punjenja fizičkih i mentalnih baterija. U porast je i sleep tourism, odabir odredišta na kojima se se puno pažnje poklanja vrhunskim uvjetima za odmor i kvalitetno spavanje. Destinacije svatko bira po svojim željama i potrebama, od odmora u planinama, uz jezera i obalu mora do dalekih destinacija poput najudaljenijeg atola Maldiva na kojem se mogu uživati u ziplineu preko lagune do zvjezdarnice s nedvojbeno jednim od najmoćnijih teleskopa u Indijskom oceanu.

Putovanja destinacije
Unsplash / Jared Rice 

Putovanja u “vlastitom dvorištu”

Ako ste prošle godine putovali na neke od najpoželjnijih destinacija, posebice to u ljetnom periodu, zasigurno ste se suočili s problemom prenapučenih destinacija. Rezultat je to tzv. efekta balona koji se desio kao odgovor na vrijeme pandemije i nemogućnosti putovanja. Sada kao da su svi pohrlili na destinacije. Želja za izbjegavanjem gužvi, izuzetno vrući ljetni mjeseci ali i globalne financijske okolnosti potaknuli su putnike na putovanja do odredišta do kojih se lako i brzo dolazi, jednodnevne izlete u obližnje gradove i mjesta istaknute prirodne ljepote.

Dupes odredišta

Na globalnom planu sve je zanimljiviji TikTok trend tzv. dupes destinacija, tj. destinacija koje kulturološkim karakteristikama, arhitekturom i ponudom odgovaraju destinaciji koju bi željeli posjetiti ali za nju putnici nemaju financije ili dovoljno vremena. Preporuke su da se Pariz zamjeni Bukureštom, Cinque Terre našim Splitom, Rim Sevillom, Berlin Krakovom, Lisabon Palermom...

Putovanja destinacije
Unsplash / Ilnur Kalimullin 

Glazbeni turizam

U svijetu putovanja ovaj trend je označen pojmom efekt Taylor Swift, vezan na ogroman broj putnika koji se odlučio na neko putovanje upravo zbog koncerta ove zvijezde. Osim što Taylor u 2024. nastavlja turneju na europskom kontinentu, što privlači veliki broj globalnih putnika, opet su u trendu putovanja na glazbene festivale diljem svijeta.

Putovanja destinacije
Unsplash / Alex Azabache 


Nova iskustva odsjedanja

Hoteli su zauvijek omiljeni smještaj mnogim svjetskim putnicima, a zanimljivo je vidjeti I listu hotela koji se planiraju otvoriti na destinacijama diljem svijeta. Sve su traženiji luksuzni hoteli koji nude puno više od sobe i bara u lobiju, ali raste sve veća potreba za jedinstvenim smještajem kao što su zimske kolibe, kućice na drvetu, one u džungli. Pri odabiru ovakvog smještaja velii je naglasak na dizajnerski uređenim prostorima te onima koji putnika na najljepši način spajaju s prirodnim ljepotama destinacije.

Putovanja destinacije
Unsplash / Neom 

Nikad raznovrsnije

Godinu za nama su obilježila višegeneracijska putovanja, putovanja cijelih obitelji. Taj trend na globalnoj razini ostaje ali je naglasak na grupe s manjim brojem putnika koje planiraju odsjedati u privatnim vilama, velikim kućama za odmor, dok od resorta i hotela biraju all-inclusive formate. Također putnici se okreću krstarenjima na manjim, ekskluzivnim brodovima, krstarenjima ne samo morima već i rijekama, dok se poseban interes bilježi za putovanja vlakom, ne samo kao prijevoznim sredstvom već luksuznim hotelom na tračnicama. Putovanje po Italiji, od Beča do Pariza ili ono po Škotskoj, odluka je na vama. U porastu su i putovanja potaknuta nebeskim zbivanjima, destinacije s kojih je pogled na nebo jedinstven. Pomrčina sunca, koja će se u travnju najbolje vidjeti iznad američkog kontinenta.

Putovanja destinacije
Unsplash / Johannes Hofmann 

Održivost

Svijest o utjecaju putovanjana okoliš i prirodu je sve izraženiji te je u snažnom rastu odabir destinacija s ugodnom klimom, smještaj koji nosi neki od svjetski prihvaćenih eco-friendly certifikata, odredišta koja brinu ne samo za očuvanje životinjskih vrsta i okoliša već i na kojima se potiče volontiranje, briga za životinje, pomoć lokalnom stanovništvu... Sve to utječe na porast putovanja izvan klasičnih datuma, što potiče razvoj cjelogodišnjeg turizma što je možda i najbolji odgovor vezan uz želju da se na željenoj destinaciji uživa u punom smislu riječi.