S dolaskom proljeća sve više sanjarimo o ljetovanju i novim destinacijama koje želimo posjetiti. Ako ste se zasitili razvikanih turističkih lokacija, zašto ne biste otputovali negdje drugdje?

U nastavku predstavljamo 5 netipičnih europskih destinacija za ljetovanje.

1. Helsinki

Grad arhipelaga poznat je po svojim hladnim zimama i održivosti. Helsinki je najnovija skandinavska prijestolnica koja je postala magnet za putnike opsjednute dizajnom. Iako još nije dosegnuo razinu Kopenhagena, dom je izvrsnih restorana i kafića, a mnogi od njih okupljeni su u elegantnoj četvrti Kallio i dizajnirao ih je Studio Joanna Laajisto. Grad se također čvrsto pozicionirao na svjetsku umjetničku kartu s Helsinškim bijenalom, dok je Hotel St George riznica finske umjetnosti, s više od 400 originalnih umjetnina rasutih oko hotela.

Helsinki
Profimedia 

2. Alentejo

Samo dva sata vožnje od Lisabona i otprilike veličine Belgije, portugalska regija Alentejo mjesto je kojim vladaju bezvremenski ritmovi, gdje se gradovi na brežuljcima uzdižu iznad livada s divljim cvijećem, a mještani jedu riblje specijalitete uz netaknutu atlantsku obalu. U unutrašnjosti, ljubitelji vina mogu kušati bogata crna vina, proizvedena u vinogradima koji kombiniraju inovativne tehnike s tradicijom vinogradarstva koja datira još od Rimljana, i gostiti se brojnim plodovima zemlje u restoranima koji počivaju na lokalnim namirnicama.

Portugalski otok Alentejo
Profimedia 

3. Mallorca

Rodno mjesto masovnog turizma u 60-ima, ovaj balearski otok posljednjih godina sve više svrće pozornost svoje obrtničko nasljeđe, pružajući utočište kreativcima koje privlači zanatska tradicija i dramatična arhitektura. Kreativnost Mallorce najviše zrači iz Case Balandre, umjetničkoj rezidenciji i pansionu okruženim palmama, gdje se mogu družiti etablirani i novi talenti, te u Fundació Miró, gdje je rad Joana Miróa predstavljen u njegovoj bivšoj kući i studiju. 

Otok Mallorca
Profimedia 

4. Azori

Azori su niz od devet portugalskih otoka razbacanih usred Atlantika, a smatra ih se europskim Havajima. Okruženi migracijskim putanjama kitova, spektakularni otočki krajolici rezultat su vulkanskih erupcija. Pješačke staze oko otoka São Miguel obilaze slapove, kraterska jezera i guste cedrove šume, a rekreacija često završava krepkim cozidom, varivom kuhanim pod zemljom pomoću topline. Gradić Pico će se svidjeti ljubiteljima vina zahvaljujući svojim zadivljujućim vinogradima, dok je Terceira dio UNESCO-ve svjetske baštine.

Azori
Profimedia 

5. Beč

Poznat po svom glazbenom pedigreu, božićnim sajmovima i bogatoj povijesti, glavni grad Austrije uvijek je dobra ideja. Nedavno su se otvorili neki hoteli koji podižu razinu luksuznog odmora, poput hotela Rosewood Vienna koji je otvoren u bivšoj banci i zapanjuje svojim čistim, klasičnim dekorom. Hotel Josefine slavi Art Deco stil uz dodatak kiča, dok Hotel Gilbert privlači skandinavskim uređenjem. Osim toga, bliži se i 150. obljetnica Svjetske izložbe u Beču, uz pregršt kulturnih događaja na izbor, dok će remek-djela velikana Gustava Klimta biti izložena u sklopu 300. obljetnice muzeja Belvedere. 

Beč
Profimedia