Prije svega, izgled vašeg doma bi trebao odražavati vaš životni stil. Ako žudite za mirnim prostorima koji su ugodni za druženje, skandinavski dizajn interijera mogao bi biti idealan izbor za vas. Fokus na minimalizam i udobnost čine ga pristupačnim i inspirativnim pa ne čudi njegova popularnost diljem svijeta.

Ali kako inkorporirati skandinavski stil u svoj dom? Bilo da ste opčinjeni njime ili samo tražite ideje za uređenje doma, savjete pronađite u nastavku, bez putovanja u sjevernije krajeve.

1. Svijetli zidovi

Jedan od najlakših načina da u svoj prostor unesete principe skandinavskog dizajna interijera jest posvjetljivanje zidova nježnim prljavo bijelim ili bež ​​tonovima. Bez obzira na to koliki budžet imate i s kolikom kvadraturom raspolažete, ako imate tamne zidove, posvijetlite ih.

2. Dodajte tekstil

Prostor inspiriran skandinavskim stilom nije potpun bez tekstila, bilo da se radi o debeloj pletenoj deki ili prostirki. Čudesno je što samo nekoliko dodataka može napraviti minimalistički uređenjom prostoru kako bi dobio osjećaj topline i ugode. Pokrivač, nekoliko jastuka na kauču ili pak nekoliko tepiha stvarno čine prostor toplijim. Komadi koji su ručno izrađeni, ili barem izgledaju kao da su ručno izrađeni, najbolje pristaju prepoznatljivom skandinavskom stilu uređenja interijera.

Skandinavsko uređenje interijera bazira se na dodavanju tekstila kako bi se prostor činio toplijim i ugodnijim
unsplash 

3. Prirodni izvor svjetlosti

Skandinavski dizajn je produžetak skandinavskog načina života. U tom dijelu Europe zime su vrlo hladne i mračne pa ne čudi toliki fokus na prirodno svjetlo. Koje prostorije u vašem domu imaju najviše svjetla? Kako to možete naglasiti? Iako ne možete puno učiniti kako biste unijeli više prirodnog svjetla, ključno je razumjeti i naglasiti postojeće prirodno svjetlo u prostoru. U dnevnoj sobi koja nema puno prirodnog svjetla, centrirajte prirodno svjetlo koje dobiva i neka njome dominiraju svjetlije boje.

4. Neutralna paleta boja

Skandinavski dizajn interijera definitivno nije maksimalistički. Imajući to na umu, neka vaša paleta boja bude ograničena na nekoliko boja. Ne biste trebali imati previše nijansi u igri u jednoj prostoriji, a većina principa dizajna zasniva se na svjetlijim neutralnim tonovima. Svijetla paleta boja koristi se kako bi se zadržao prozračni i ugodni osjećaj hladnoće i mraka. Interijer u neutralnim i monokromatskim tonovima znači da se možete poigrati s teksturama i uzorcima. Oni ne moraju biti različitih boja, i dalje se možete držati bijelih i bež tonova koji će prostoriji dodati traženi sloj udobnosti.

Skandinavski stil uređenja interijera ograničava se uglavnom na svijetle i neutralne boje
unsplash 

5. Antikni komadi

Skandinavski dizajn interijera daje prednost kvalitetnoj izradi, pa kad god možete, uložite u dobro izrađene komade koji će trajati godinama. 

6. Drveni namještaj

Skandinavski namještaj uglavnom je izrađen od prirodnih materijala, posebice drva. Bez obzira volite li moderan ili vintage namještaj, drveni namještaj može vam pomoći postići skandinavsku estetiku. Koristite puno prirodnog drva, bilo na namještaju, ručkama ili stropnim gredama. Ako vaš prostor ima drvene podove, pobrinite se da dio njih ostane vidljiv kako bi se povezao s drugim drvenim elementima u prostoru, umjesto da ih prekrijete tepihom.

Skandinavski namještaj teži prirodnim materijalima, posebice drvu
Shutterstock 

7. Smanjite količinu stvari

Ovo može biti najjednostavniji ili najteži korak za postizanje interijera inspiriranog skandinavskim dizajnom, ovisno o tome koliko ste skloni sentimentalnosti. Smanjivanje nereda važno je za stvaranje životnog prostora koji teži promišljenoj jednostavnosti. Iako ne morate pobacati sve, pažljivo čuvajte izložene stvari kako biste zadržali ugodnu atmosferu u domu.