Novo i sjajno uvijek nam je privlačno, ali postoji nešto zadivljujuće u pričama koje sadrže bogatu povijest. Kad prošetamo hodnicima stare zgrade, njezin se karakter otkriva kroz pukotine u zidu i krhotine u starim mozaičkim pločicama koje su stare nekoliko stotina godina.

Svi volimo dobru priču, posebno kada je ukorijenjena u stvarnosti. Dok hoteli diljem svijeta iza sebe imaju desetljeća, a neki i stoljeća, povijesti primajući slavne osobe i diplomate u svoje sobe, drugi objekti na povijest gledaju malo drugačije. Velebne vile i stoljetne građevine iz cijeloga svijeta obnovljene su i prenamijenjene u veličanstvene hotele, a svaki ima svoju priču koju vrijedi čuti. Od stare novinske kuće u New Orleansu do ženskog samostana u Kolumbiji, ovih pet hotela spajaju fascinantnu povijest i dekadentni luksuz kako bi vam pružili nezaboravan boravak.

1. One Aldwych, London

Ovo povijesno mjesto u londonskom Covent Gardenu oduvijek je imalo sklonost prema drami. One Aldwych bila je prva čelična konstrukcija u gradu, dok su za dizajn zaslužni Mewès & Davis, isti arhitekti koji su izgradili kultni Ritz u Londonu i Parizu. Zgrada je bila prvi dom novinama The Morning Post u ranim 1900-ima, a tiskare su bile smještene u podrumu, gdje je trenutačno hotelski bazen.

One Aldwych hotel
Profimedia 

Tijekom Prvog svjetskog rata Winston Churchill bio je kao specijalni dopisnik za novine u kojima se sada nalazi hotelski bar u predvorju; u svaku stol upisan je šaljivi hommage bivšem premijeru. Od Velikog rata na tom su se mjestu nalazile brojne tvrtke, uključujući časopis The Tatler, Ministarstvo obrane, osiguravajuća društva i restorane. One Aldwych je 1998. službeno postao hotel. Prošao je veliku renovaciju prije tri godine, što ga je učinilo jednim od najboljih smještaja u gradu. Noćenje će vas doći oko 700 eura.

2. Andronis Luxury Suites, Santorini

Prepoznatljiva kaldera u obliku polumjeseca na Santoriniju nastala je prije više od 3000 godina nakon što je ogromna vulkanska erupcija poharala svijet. Stoljećima kasnije, visoko na onim crvenim liticama od lave nastao je hotel Andronis Luxury Suites. Njegovi tradicionalni yposkafo apartmani (u stilu špilje) s bijelim kupolama, kojih ima ukupno 33, nekada su bile male sobe koje je lokalno stanovništvo koristilo za destilaciju vina, pletenje košara i skladištenje ugljena.

Superior apartman odmarališta datira iz 1894. godine, s godinom urezanom na biserno bijeloj vanjštini kao podsjetnik na njegovu povijest. Deluxe apartman se prikladno zove Dionysos, budući da je prvotna namjena prostorije bila skladišni prostor u koju je stalo otprilike 3000 boca otočkog vina. Nešto što možda ne biste pronašli u hotelu prije nekoliko desetljeća su privatni infinity bazen, hidromasažna kada ili bazen u špilji koji vas pozivaju da se okupate i uživate u poznatim grčkim zalascima sunca. Cijene se kreću od 570 eura po noćenju.

3. Sofitel Legend Santa Clara Cartagena, Kolumbija

Ovo povijesno zdanje u tropima izgradile su časne sestre klarise 1621. godine. Od samostana do bolnice, zatvora do medicinske škole, lokacija je doživjela brojne promjene, a podsjetnici na prošlost mogu se pronaći u  hotelu Sofitel Legend Santa Clara Cartagena sa 125 soba.

Bazen je nekoć bio voćnjak časnih sestara, gdje su uzgajale banane i grožđe. S obje strane bazena od gotovo 915 četvornih metara, nekoć ste mogli pronaći sobe koje su pripadale novakinjama i slugama časnih sestara koje su sada postale suptilne, ali elegantne klasične sobe s balkonima. Hotelske kripte nadahnule su spisatelja Gabriela Garcíu Márqueza da napiše knjigu "Ljubav i drugi demoni", smještenu unutar zidina nekadašnjeg samostana. Cijene se kreću od 260 eura po noćenju.

4. The Eliza Jane, New Orleans

Pronaći zgradu u New Orleansu bez bogate prošlosti jako je teško, a Eliza Jane nije ništa drugačija. Iako je hotel sa 196 soba otvoren 2018., zgrade koje danas čine otmjeni smještaj postojale su stotinama godina kao skladišta u kojima su se nalazile tvrtke Gulf Baking Soda, tvornica Peychaud Bitters i novine The Daily Picayune.

Ime hotela je hommage Elizi Jane Nicholson, koja je 1876. godine preuzela The Daily Picayune kao prva žena izdavač u SAD-u. U čast njoj, listovi novina su poredani hodnicima, a antikni pisaći strojevi krase zajedničke prostore hotela. Press Room, u međuvremenu, služi i kao knjižnica i koktel bar, gdje se poslužuju žestoka pića uz Peychaudova poznata žestoka pića, koje su se nekoć proizvodila na istoj lokaciji. Cijene se kreću od 160 eura po noćenju.

5. Amangalla, Šri Lanka

Unutar zidina tvrđave Galle iz 17. stoljeća, koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine, nalazi se ovaj ostatak nizozemske kolonizacije Šri Lanke. Izgrađena 1684., Amangalla je nekoć bila sjedište nizozemskih vojnih časnika koji su okupirali ovaj sveti grad. Kada je Britanija kasnih 1700-ih izvršila invaziju, tvrđava je korištena za smještaj vojnika prije nego što je naposljetku pretvorena u hotel New Orient 1865. Zgrada je od tada primala putnike, a 2005. rebrendirana je u Amangallu.

Amangalla hotel
Profimedia 

Uređen namještajem iz 18. stoljeća, originalnim pločicama i drvenim podovima, hotel ima čak i sef u kojem su se nekoć držale vojničke plaće, smješten blizu recepcije na otvorenom. Ako se osjećate odvažno (i pomalo praznovjerno), stare priče o duhovima tvrde da je soba 25 ukleta. Cijene se kreću od 642 eura po noćenju.