Bez obzira na sezonu ili vremenske prilike, obuća koja odgovara svim uvjetima definitivno su balerinke. Dok ljeti ipak više volimo sandale, jesen je pravo vrijeme da iz ormara izvadimo omiljeni par balerinki, a čini se da će baš ovu jesen biti ponovno iznimno popularne.

Posljednjih mjeseci svjedočili smo obožavanju Chanelovih balerinki koje su prvi put predstavljene još davne 1984. godine na reviji za jesen/zimu, ali svih ovih desetljeća i dalje nose titulu klasičnog i bezvremenskog modnog komada.

Chanel balerinke
Instagram (@francescasaffari) 

Jednobojne, od tkanine ili one dvobojne izrađene od kože, s lakiranim vrhom ili suptilno označene Chanelovom ikoničnom oznakom, ove cipele privlače estetikom, ali i funkcionalnošću. Njihov dizajn potpisuje Karl Lagerfeld inspiriran Coco Chanel te njezinim redovnim posjetama plesnoj skupini Ballet Russes i divljenju ženstvenim pokretima plesačica.

Za jesen 2023. godine, čini se da će im rame uz rame stati The Row balerinke koje krasi minimalizam, sofisticiranost i kvaliteta. Riječ je o brendu sestara blizanki Mary-Kate i Ashley Olsen koje već godinama kroz ime svog brenda promoviraju estetiku tihog luksuza, a nose ga najveće it djevojke kao Kendall Jenner, Hailey Bieber, Rosie Huntington-Whiteley...

The Row balerinke
Instagram (@monikh) 

Svjesni činjenice da je hit boja jeseni jarko crvena, jasno je da ćemo na ulicama gradova gledati upravo logičnu kombinaciju - jarko crvene balerinke.

Rijetko tko nije zamijetio upravo takav izbor Sofije Richie za vrijeme Tjedna mode u New Yorku kada je prošetala u crno-bijeloj haljinici i crvenim Jacquemus balerinkama.

Sofia Richie u crvenim Jacquemus balerinkama
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Nešto drugačiji model, ovoga puta upravo brenda The Row, iznijela je glumica Sophie Turner za izlazak na večeru.

Sophie Turner u crvenim The Row balerinkama
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Inspiracija za romantične balerinke stigla je i s pista Tjedana mode za proljeće/ljeto 2024. gdje su ih u svoje kolekcije uvrstile Sandy Liang i Simone Rocha. 

Sandy Liang proljeće ljeto 2024
SplashNews.com / Splash / Profimedia Sandy Liang proljeće ljeto 2024

Simone Rocha proljeće ljeto 2024
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Simone Rocha proljeće ljeto 2024

Da će crvena vladati hladnim mjesecima naslutili smo još na proljeće kada su modne kuće predstavljale svoje modne vizije za jesen/zimu 2023./2024., a osim u modelu balerinki, neće zaobići ni torbe, čizme, kapute, bunde, pulovere i svaki mogući modni komad i dodatak.