Iako prve znakove starenja primijetimo na koži, i kosa je podložna istom procesu.

Čini li vam se nekada da vam je kosa sve tanja, slabija i da gubi volumen? Da polako gubi sjaj i da joj boja blijedi? Baš poput kože, naša kosa s vremenom počinje stariti. No, adekvatnom njegom i prevencijom može se cijeli proces znatno usporiti.

Street style
Lucia Sabatelli/Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Što se događa s kosom u procesu starenja?

Jedna od vidljivih promjena koja nastaje kao posljedica procesa starenja je pojava sijede kose. To uzrokuje usporena proizvodnja melanina, koji inače daje pigment kosi. Ona se može i potpuno zaustaviti, što rezultira potpuno sijedom kosom.

Uz gubitak pigmenta, sijede vlasi često izgledaju suho kao rezultat smanjene proizvodnje ulja u žlijezdama lojnicama.

Jonathan Soons, kreativni direktor poznatog brenda objašnjava: 'Kako kosa stari, njezina se tekstura mijenja i vrlo lako postaje sklona pucanju, a sam joj je izgled beživotan. Obično postaje vidljivije na dužoj kosi'.

Andie MacDowell sijeda kosa
Profimedia Andie MacDowell

Možemo li ikako pomladiti kosu?

Fokus pomlađivanja kose treba biti na funkciji korijena jer poboljšanjem rada korijena kose osiguravamo rast kvalitetne i zdrave kose.

U tome najuspješnije mogu pomoći stimulirajući tretmani poput mezonita, PRP tretmana, laserskih tretmana ili mezoterapije biomimetičkim peptidima, a najbolji rezultati postižu se kombinacijom svih navedenih tretmana.

No, ne smije se izostaviti ni njega, a prije svega kvalitetni šamponi koji kosi daju sjaj, elastičnost i volumen. Njihova je funkcija poboljšati izgled kose, bez čega je nemoguć potpuni učinak. Izbjegavajte šampone i regeneratore koji sadrže sulfate jer nisu dobri za kosu. Mogu isušiti i nju i korijen, što može potaknuti prirodni proces starenja.

Sarah Jessica Parker sa sijedom kosom
J Mayer / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Prevencija

Izbjegavajte cigarete i alkohol

Baš kao što su cigarete i alkohol loši za kožu, jednako djeluju i na kosu. Osim toga, zdrava i uravnotežena prehrana s dovoljno vode učinit će čuda za vašu kosu koja neće prije vremena početi sijediti.

Uvijek zaštitite kosu od sunca

Kao što UV zračenje nije dobro za našu kožu, tako nije dobro ni za kosu jer je izbjeljuje i napada folikule.

Kokosovo ulje i curry lišće

Sadrže puno vrijednih sastojaka poput vitamina E koji djeluje kao antioksidans, ali i zasićenih masti. Pomiješajte toplo ulje s nekoliko listova curryja, koji će pomoći zadržati pigment boje. Nanesite ga dva puta tjedno kao masku za kosu.

Je li kratka kosa najbolja opcija?

S obzirom na to da kosa s godinama postaje sve tanja i slabija, kratke frizure jedno su od boljih rješenja koje daje efekt mladolikog i modernog izgleda.

Osim toga, kratka kosa minimalizira vrijeme stiliziranja, što je ključno za žene u 40-ima i 50-ima.

Ako vam je oblikovanje frizure ujutro zadnja stvar na umu, onda su sljedeći prijedlozi kratkih frizura koje nose poznate žene savršena inspiracija za vas.

Monica Bellucci s kratkom kosom
OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia 

Kris Jenner nosi kratku kosu
Broadimage / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Cynthia Nixon nosi kratku kosu
Home Box Office / New Line Cinem / AFP / Profimedia 

Izvor: Elle.rs