Beauty svijet je u 2023. zakoračio sa zanimljivim najavama noviteta, a za istaknuti kako ovu industriju i dalje  najbrže oblikuju tehnologija, inovacije te sve istaknutija potraga za proizvodima koji se opisuju nazivom meaningful beauty. Naglasak je i na nostalgiji, na trendovima koji neodoljivo podsjećaju na neke od prošlih dekada, na avangardnim beauty eksperimentima ali i prije svega na osobnosti - jer ljepota je očito segment življenja kojim ističemo self-expression kao i self-care vrijednosti.

Meaningful beauty

Na svijet ljepote utječu sve realne okolnosti vremena u kojem živimo i sve nas to potiče da odabiremo one proizvode koji za nas imaju smisla, a te se posebno odnosi i na beauty proizvode. Zato će će se sve više pažnje ukazivati i činjenici na koji način beauty brendovi komuniciraju s tržištem – jer bit će nam važno da kampanje i poruke prepoznajemo kao svrhovite. Bit ćemo u potrazi za primjerima učinkovitosti proizvoda i beauty linija, tržišne pravednosti (kroz cijene i kvalitetu) te poruka brendova u smjeru pozitivnih utjecaja.

Valentino
Profimedia 

Višenamjenski proizvodi

Kozmetički proizvod poput kreme koja svojom formulom odlično djeluje i na područje oko očiju i na kožu vrata, primjer je proizvoda koji će sve češće biti u fokusu kupaca. Maske, ulja, 4u1 preparati za toniranje kože - primjer su proizvoda koji će privlačiti učinkovitošću ali i mirisom, inovacijom te idejom da višenamjenski proizvodi zahtijevaju manje vremena ali i pakiranja i ambalaže, jer održivost nije trend već stil življenja.

Barbie, film 2023
Profimedia 

Beauty nostalgija

Kada je riječ o kosi, frizurama i make upu, nostalgija je i dalje u trendu. Naglašena ženstvenost potaknuta tematikama iz 80-ih, 90-ih i 2000-ih kao što su goth, grunge i pop-punk. ili stilovi viktorijanskog i regentskog razdoblja su i dalje u fokusu. U mjesecima pred nama inspiracija dolazi i od Barbie stila, ružičastih usana, sjajnog sjenila za oči, sve pod utjecajem filma redateljice Grete Gerwig najavljenog za srpanj, do glam grungea i naglašenog smoky eyes stila inspiriranog erom 'Y2K' Avril Lavigne.

Dior
Profimedia 

Tech transformacija se nastavlja

Zahvaljujući tehnologiji beauty industrija se transformira u atraktivnu figitalnu formu, jer se uz razne aplikacije i komunikaciju kupcima približava ono najbolje od proizvoda, gradi se zajednica te se dijeli toliko željeno iskustvo koje se stječe u online ali i offline formatima. Sve je veći interes za aplikacijama koje nude personalizirane savjete, edukaciju, preporuke i priliku za dijeljenje osobnog iskustva potiču kupce na odabir i kupnju, jednako kao i doživljaj tehnologije u fizičkom formatu.

Fendi
Profimedia 

Sve će se više govoriti o epigenetici

Njega kože usmjerena na epigenetske modifikacije sve je popularnija, i sve ćemo više promišljati o proizvodima koji su rezultat spoja znanja o starenju, problemima uzrokovanim vanjskim utjecajima s naglaskom na izvore oštećenja DNK iz okoliša ali i stila života. Ovaj smjer gledanja ukazuje i na nezaobilaznu važnost dnevne rutine, kako ispravno zaštititi kožu od utjecaja sunca i onečišćenja proizvodima koji ne sadrže sastojke za koje se zna da uzrokuju oštećenja kožu na više razina, korištenje sastojaka koji njeguju i obnavljaju kožu, poput retinola, niacinamida, peptida, hijaluronsku kiselinu, ceramide...

Ne zaboravite na proizvode sa celebrity i dizajnerskim potpisom

U godini za nama brojna su slavna imena izbacila razne kozmetičke linije. Prema predviđanjima za 2023. celebrity zvijezde mogle bi se snažnije okrenuti u investicije u već postojeće brendove, primjer je Dua Lipa koja je nedavno postala glavni dioničar brenda proizvoda za njegu kose Dizziak te Selma Blair koja je postala glavna kreativna direktorica brenda Guide Beauty. Obje su primjer kako najbolje investirati kapital i utjecaj te tako osnažiti u brendove ili linije proizvoda.

Dizziak i Dua Lipa
Dizziak Dua Lipa i Dizziak

Spoj najboljeg od beauty i wellness industrije

Spoj ljepote i zdravlja sve je važniji, a važno je za istaknuti kako pojam wellness podrazumijeva i emocionalno i hormonalno i seksualno dobro stanje. Uz pojam wellness-first beauty svjedočit ćemo pojavi sve više proizvoda koji su usmjereni na mikrobiom i hormone, na personalizirane vitamine i dodatke prehrani. Očito je da se industrija suplemenata i ljepote stapaju dok potrošači prihvaćaju pojam wellnessa koji je prije svega usmjeren ka zdravlju.