Za mnoge od nas, blagdansko je razdoblje ono vrijeme u kojemu imamo priliku pritisnuti pauzu normalnim životnim rutinama pa čak na samo dan ili dva. I dok to znači da se pomalo odmaknemo od poslovnih obaveza, isto tako sa strane pomalo stavljamo i zdrave životne navike.

Iako je važno uživati u blagdanskim svečanostima i u trenucima koje nam pružaju, ali u kombinaciji s dobrom hranom, manjkom sna i stalnim obilascima obitelji i prijatelja, možete se početi osjećati pomalo iscrpljeno i bez energije. Ako padnete u takvo raspoloženje, ovi bi vam savjeti mogli pomoći.

wellbeing zima grad
Unsplash / Max Adulyanukosol 

Prošećite

Svi znamo sve o beskrajnom uživanju u blagdanskim slatkišima, čokoladama, raznim grickalicama koje nam nude gdje god da se pojavimo. Ali, upravo njihovo prečesto konzumiranje u nama ne stvara najbolji osjećaj. Ako (razumljivo) ne želite napraviti kompromis u vezi s ovom posebnom blagdanskom tradicijom, ne morate - samo svakako uračunajte šetnju nakon toga. Osim što vam pomaže bolje spavati, šetnja nakon obroka podupire vaš probavni sustav, pokreće crijeva na rad i potiče bržu, glatkiju probavu i manje nelagode i nadutosti. Šetnja nakon obroka također štiti zdravlje vašeg srca: kada hodate, vaši mišići koriste glukozu iz hrane koju ste upravo pojeli. To uzrokuje pad razine glukoze u krvi, što je dobra vijest za zdravlje vašeg organizma.

Jedite brusnice

Dobar je savjet da u blagdnasku prehranu uvrstite brusnice. Prepune antioksidansa, koji promažu zdravlje kože, brusnice su također bogate probiotskim vlaknima koja hrane dobre bakterije u vašim crijevima i pomažu u održavanju zdravog, uravnoteženog mikrobioma, a za istaknuti je i povoljni utjecaj ovih bobica na urinarni sustav. Ne zaboravite, ugroženo zdravlje crijeva je vodeći uzrok letargije i nedostatka energije i lako može učiniti da se osjećate iscrpljeno.

Zima wellebing
Unsplash / Paul Green 

Pojačajte glazbu

Prema istraživanju koje je proučavalo vezu između glazbe i tjelovježbe, slušanje brze glazbe nadjačava signale umora vašeg mozga zbog čega se osjećate budnijima. Ne samo da su ovo dobre vijesti za vaše vježbanje, već su korisne i ako se osjećate tromo nakon još jednog komada kolača u nizu. Prema istraživanju, utvrđeno je da su brze pjesme s jakim ritmovima posebno stimulativne pa pokušajte dodati malo hip hopa, rocka ili popa na svoj blagdansku play listu.

Začinite stvari

Ako previše hrane uzrokuje pad razine vaše energije, vrijeme je da začinite to što jedete. Temeljno načelo u ayurvedskoj medicini je korištenje začina u svrhe dobrobiti i jednostavan način da se brže osjećate bolje.Tako primjerice kim može pomoći u aktivaciji probavnih enzima koji poboljšavaju probavu te pomažu vašem tijelu da lakše razgradi hranu. S druge strane, vjeruje se da crni papar stimulira plazmu u krvi i potiče cirkulaciju, dok se vjeruje da kajenski papar poboljšava usporenu probavu i podiže razinu energije.

Zima wellbeing
UnsplasClay LeConey 

Odrijemajte

Možda zvuči čudno, ali dobro odmjereno drijemanje može biti odličan izvor energije. Dakle, sljedeći put kad vam kapci počnu biti teški i obuzme vas duboka pospanost, prepustite se porivu i pronađite miran, taman (i bez uređaja) prostor za odmor. Kada je u pitanju duljina vašeg drijemanja, važno je uroniti samo u ranije i lakše faze sna kako biste bili sigurni da se probudite svježi – to znači da ga ograničite na otprilike 20 minuta. Ako dulje spavate, vjerojatno ćete ući u dublje faze sna iz kojih ćete se teže probuditi i zbog kojih se osjećate omamljeno. Dobar energetski drijemež učinkovit je način poboljšanja kognitivnih funkcija.

Pomoć dolazi i od električne četkice za zube

Električni impulsi poput onih iz električne četkice za zube mogu pomoći u energiziranju mozga pa ako se osjećate opterećeno, odvojite minutu ili dvije i operete zube i usunu šupljinu. Osim osvježavajućeg učinka paprene metvice na mozak iz vaše paste za zube, jezik je važna akupresurna točka gdje se spajaju dvije točke meridijana. Stimulacija tih točaka pojačava protok krvi, što zauzvrat pomaže podići razinu energije.