Kako starimo, naša se koža mijenja, a tako i način na koji koristimo šminku. Mnoge proizvode treba zamijeniti i prilagoditi drugačijoj teksturi kože koja više nije ista kao u mlađim danima. Uz pomoć profesionalnih vizažista, u nastavku otkrivamo najvažnije savjete za šminkanje zrele kože.

Kako našminkati zrelu kožu i sakriti znakove starenja?

Postoji nekoliko pravila kada je riječ o šminkanju zrele kože. Kožu je potrebno prethodno dobro očistiti i hidratizirati. Nazolabijalne bore prekrijte svjetlijim tonovima korektora, a područje ispod brade potamnite tamnim korektorom. Nanesite kremasto rumenilo na obraze kako biste svojoj koži dodali boju i sjaj. Važno je odbaciti guste mat pudere – umjesto njih koristite mineralne i to samo na područjima gdje nemate bora. Zaboravite na hladne zemljane i sive nijanse, crne i sedefaste tonove.

Kako šminkati zrelu kožu
FernandoTomaz/Vivara/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Koja sjenila koristiti?

Za makeup očiju koristite satenske i matirane teksture. Izbjegavajte sedefaste, kao i crne nijanse te jasne konture i masna sjenila. Umjesto toga koristite mekane smokey nijanse. Obratite pozornost na smeđu maskaru – izgledat će mnogo prirodnije na vašim očima od crne.

Kako odabrati tekući puder za zrelu kožu?

Zrelu kožu lako je prepoznati. Glavni znakovi su gubitak elastičnosti i bore. S obzirom na to, posebnu pozornost treba posvetiti odabiru tekućeg pudera kako se bore ne bi pogrešnim odabirom još više naglasile. Puder bi trebao biti hidratantan i sadržavati visoki SPF faktor te trebao biti lagan i fleksibilan. Prisutnost reflektirajućih čestica i sastojaka protiv starenja je dobrodošla. Dobar puder ne samo da će sakriti bore, već i produljiti postojanost vaše šminke tijekom dana.

Kako odabrati korektor?

Korektor bi također trebao biti hidratantan jer je koža ispod očiju suša i tanja. Idealno bi bilo da sadrži čestice koje reflektiraju svjetlost. Korektori su u pravilu gusti i suhi, pa ih koristite u maloj količini kako ne biste istaknuli suše dijelove.

Kako šminkati zrelu kožu
Charlotte Tilbury/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Koji ruž odabrati?

Ne zaboravite olovku za usne. Prednost dajte kremastim i hidratantnim ruževima, a jako guste i suhe teksture treba izbjegavati. Koristite tople nijanse: breskve, ružičaste, koraljne ili terakote. I isključite hladne boje. Može se koristiti i tamni ruž, ali bi trebao biti i topliji, bliže grimiznom. I nemojte se bojati crvenog ruža - glavno pravilo je pronaći dobar ton.

Kako koristiti bronzere i highlightere?

Korektivna sredstva, poput bronzera, bolje je koristiti u kremastom obliku, primjerice u sticku. Ova tekstura ne naglašava nepravilnu teksturu i bore, za razliku od suhih i praškastih tekstura. Isto pravilo vrijedi i za odabir highlightera. Proizvod ne smije sadržavati velike reflektirajuće čestice – samo one najsitnije za lagani sjaj na koži. Može ga zamijeniti i glossy primer koji možete dodati tekućem puderu te ga laganim kružnim pokretima prenijeti na jagodice, vrh nosa i iznad usne.

 Izvor:Elle.rs