Prosinac sa sobom nosi posebnu čaroliju koja nas mami da se povučemo u toplinu doma, zavučemo pod najmekšu dekicu, dok se u zraku osjeća miris svježe pečenih kolačića. Kako su temperature sada u potpunosti u skladu s kalendarom, omiljeni božićni filmovi postaju naš saveznik u stvaranju savršenog ambijenta za mnogima omiljeno godišnje doba.

Iako smo većinu božićnih filmova već pogledali, a mnogima radnju znamo gotovo napamet, kao da im rok trajanja nikada nije istekao te nam svake blagdanske sezone dovode radost u srca.

Kao i drugi filmovi, tako su i brojni božićni temeljeni upravo na knjigama, što vam otvara mogućnost uživanje u njima iz potpuno drugačije perspektive. Dodajte svojim svečanostima i malo čitanja uz omiljene filmske večeri, a mi vam donosimo pet božićnih filmova koji su nastali prema romanima.

'A Christmas Story' ('Božićna priča') - temelji se na romanu 'In God We Trust: All Others Pay Cash, autorice Jean Shepherd

Mnogi ga smatraju jednim od najboljih božićnih filmova, a riječ je o dječaku Ralphieju koji s mamom, tatom i mlađim bratom odrasta u jednom malom mjestu. Mališan od Djeda Božićnjaka želi pušku karabinku s dometom od 200 metara, ali njegova majka ne misli da je to dobar poklon. Isto kaže i njegova učiteljica koja mu u školi daje nisku ocjenu za sastavak na temu 'Što želim za Božić'. No ima netko tko ipak misli drugačije...

A Christmas Story
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

'Christmas with the Kranks' ('Kako preskočiti Božić') - temelji se na romanu 'Skipping Christmas', autora Johna Grishama

Radnja filma vrti se oko bračnog para Krank koji odluči preskočiti Božić i otići na krstarenje Altantikom, ali moraju se predomisliti kad njihova kći Blair odluči doći kući sa zaručnikom, naravno, baš na Božić.

Christmas with the Kranks
Revolution Studios / Entertainment Pictures / Profimedia 

'The Christmas Train' ('Božićni vlak') - temelji se na romanu 'The Christmas Train ', autora Davida Baldaccija

Novinar kreće na četiri dana dugo putovanje vlakom tijekom kojeg se nada da će pronaći ideju za knjigu koju piše u spomen na svog oca. Njegovo putovanje neočekivano se zakomplicira kada susretne jedinu ženu koju je ikad volio.

The Christmas Train
Ryan Plummer / Everett / Profimedia 

'It's a Wonderful Life' ('Divan život') - temelji se na romanu 'The Greatest Gift', autorice Philip Van Doren Stern

Nominirana za pet Oscara te ovjenčana Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg redatelja, fascinantna drama s elementima humora velikog Franka Capre smatra se jednim od najboljih i najvažnijih filmova u povijesti sedme umjetnosti. Na Badnjak 1945., u gradiću Badford Fallsu u državi New York, 38-godišnji George Bailey, obiteljski čovjek kojem su se srušili svi snovi, planira počiniti samoubojstvo, a anđeo koji ga je došao spasiti prikazuje mu kako bi svijet izgledao bez njega.

It's a Wonderful Life
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

'The Polar Express' ('Polar Express') - temelji se na romanu 'The Polar Express', autora Chrisa Van Allsburga

Dječak koji sumnja da Djed Mraz postoji krene na magično putovanje koje će ga razuvjeriti. Nakon filma 'Forrest Gump' i izvrsne pustolovne drame 'Brodolom života', animirana obiteljska pustolovna fantazija 'Polar Express', nominirana za tri Oscara, treći je zajednički projekt slavnih oskarovaca Toma Hanksa i redatelja Roberta Zemeckisa.

The Polar Express
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia