Puno je pojmova kojima možemo opisati Zendayu – umjetnica, model, pjevačica, plesačica, glumica... Započela je karijeru još kao dijete, a na put slave je zakoračila suradnjom s Disney Channelom prije nego što se etablirala u Hollywoodu i modnoj industriji. Od teen formata do pojavljivanja na dodjeli Oscara 2015., gdje se s 18 godina pojavila u haljini Vivienne Westwood i dreadlocksima, bilo je jasno da ona ima ono nešto. I to potvrđuje kako modnim kampanjama, tako i filmskim ulogama u kojima nije nemoguće uhvatiti se za njezinu sposobnosti prenošenja emocija pred kamerama. Ona je ime i lik nove generacije, onih koji prate njezin odrastanje odrastajući i sami uz nju.

Dio uspješnosti se nalazi i u činjenici da ona vrlo pažljivo odabire uloge i priče u kojima nastupa, a svaki javni nastup zna upakirati u spoj modne i scenske umjetnosti. Prisjetimo se odlične uloge u seriji Euphoria ali i nedavnih nastupa uoči promocije filma Dune 2, te publiciteta koji je privukla zahvaljujući smislu za svaki detalj. Slično se događa i s najnovijim projektom, filmom Challengers koji u kina dolazi 24. travnja.

Challengers, Zendaya
Supplied by LMK / imago stock&people / Profimedia 

Sve je to i više nego dovoljno za prisjetiti se uloga koje su je izgradile, naslova filmova i serija koje volim i iz razloga što je u njima Zendaya.


Spider-Man trilogija 

Prvi od novih filmova o Spidermanu bio je Spider-Man: Povratak kući, u kojem Zendaya glumi lik MJ, a u kojem se istaknula kao savršena glumica za tu ulogu, dajući dozu komedije u priči. Njezin pomalo čudan lik je onaj koji je publika zavoljela što je rezultiralo i odličnim uspjehom na kino blagajnama te nastavkom suradnje na ovom projektu i na naslovima  Spider-Man: Far From Home i Spider-Man: No Way Home.

Zanimljivo je kako producentica Amy Pascal u tom trenu nije znala tko je i koliki potnecijal ima zendaya, a o tome je progovorila upravo ovih dana potaknuta glumičinim uspjehom. “Nije nosila šminku i bila je odjevena kao obična djevojka, a mi smo rekli: ‘O moj Bože, ona je nevjerojatna. Ona mora biti u filmu', istaknula je za Vogue. “A onda smo otkrili da je ona totalno poznata osoba i osjećali smo se jako glupo.”

Spider-Man: Homecoming, Zendaya
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 


The Greatest Showman (2017.)

Filmski mjuzikl The Greatest Showman prikazuje Zendayu kao Anne, akrobatkinju u cirkusu Barnum u New Yorku 1870-ih, uz Hugha Jackmana, Michelle Williams, Zaca Efrona i Rebeccu Ferguson, a film joj je pomagao da pokaže i glazbene sposobnosti. Njezina kemija s glumcem Zacom Efronom dodatna je poslastica ovog filma, a za vidjeti je hoće li Zendaya nastaviti s ulogama u filmskim mjuziklima, jer to joj ide odlično.

The Greatest Showman Zendaya
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

The Great Showman, Zendaya
Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia 

Euphoria (2019.)

U ovoj seriji Zendaya glumi tinejdžerku koja se vraća u srednju školu nakon boravka na rehabilitaciji. Između borbe protiv ovisnosti, potrage za identitetom, korištenja društvenih mreža, otkrivanja ljubavi i učenja o nesputanoj seksualnosti, ova serija oduševljava temama i načinom na koji ih obrađuje, glumačkim izvedbama među kojima posebnim sjajem sjaji uloga Zendaye.

Euphoria, Zendaya
Imdb 

Euphoria, Zendaya
Imdb 


Malcolm i Marie (2021.)

U ovoj crno-bijeloj drami proizvedenoj za Netflix, Zendaya je Marie Jones, glumica koja kritizira svog dečka redatelja zbog govora koji je upravo održao na premijeri svog filma. Pratimo par u njihovoj intimi, tijekom cijele večeri, tijekom dugog, srceparajućeg razgovora. Za stvaranje filma je navodno bilo dovoljno svega nekoliko dana tijekom pandemije, ali dojam traje puno, puno duže. Film potpisuje Sam Levinson, redatelj Euphorije.

Malcolm i Marie, Zendaya
Imdb 

Malcolm i Marie, Zendaya
Imdb 


Dune (2021.) i Dune 2 (2024.)

Zendayina Chani oduševljava kako u prvom tako i drugom nastavku, jer njezina uloga, bez obzira uživate li u minutažu koju ima u ovim snovima Paula Atréidesa (Timothée Chalamet), ili kroz jednostavne a moćne dijaloge iu drugom nastavku. Osim same uloge za istaknuti je i njezinu fantastičnu pojavnost, jer se ona u svojoj ulozi besprijekorno uklapa u temu i doživljaj filma te nije izgubljena u moćnim scenografijama Dine. Svojom pojavom i modnim izražajem kroz najavnu turneju iščekivanje dolaska filma u svjetska kina učinila je još posebnijim.

Dina: Drugi dio
Imdb 

Dina: Drugi dio
Imdb 

Challengers (2024.)

Priča filma prati Tashi, koju glumi Zendaya, bivšu tenisačicu koja je postala sjajna trenerica, i koja je to najbolje pokazala kroz transformaciju svog supruga (Mike Faist) iz osrednjeg igrača u svjetski poznatog grand slam prvaka. Napetost ubrzo raste kada se suprug tenisač nađe u izazovu sa starim prijateljem Patrickom, bivšim najboljim prijateljem i Tashinim bivšim dečkom. Koliko je njezina osobnost važna za popularnost novog filma potvrđuje i ovaj put, jer njezin svaki dolazak na promocije filma izaziva ovacije kako zbog modnih kombinacija, tako i zbog uvijek novog i jedinstvenog pristupa mjestu, gradu i prigodi. U tome i ovaj put veliku ulogu ima njezin dugogodišnji stylist Law Roach, te njezina svestranost. Neka vas ne iznenadi opće ludilo za trendom #tennisecore.

Challengers, Zendaya
Imdb 

Challengers, Zendaya
Imdb