Zvijezda glazbenog univerzuma, Taylor Swift, objavila je novi album The Tortured Poets Department,onaj koji je najavila prije nekoliko mjeseci, na dodjeli Grammyja. I to ne bi bilo ništa novog na zvjezdanom putu ove glazbenice, da nije zadnji album Midnights objavila prije svega godinu i pol, te da je novi album ugledao svjetlo dana usred svjetske turneje koja bilježi samo uspjeh i rekorde.

Na novom, jedanaestom studijskom albumu, na listi pjesama se nalazi i pjesma So Long, London, kojom se očito oprašta ne samo od veze s engleskim glumcem Joeom Alwynom, već i s životnom etapom.

The Tortured Poets Department Taylor Swift
Instagram (@taylorswift) 
The Tortured Poets Department Taylor Swift
Instagram (@taylorswift) 

Ona je kroz svaki od svojih deset prethodnih albuma zadirala u elemente svog (ljubavnog) života, riječi ai glazbom tješila slomljena srca, vedrila ona zaljubljena. Posljednjih pola desetljeća bila je u romantičnom raspoloženju. Pjesme kao što su Delicate, Lover, Invisible String i Lavender Haze, sve inspirirane njezinim sada bivšim dečkom s kojim je bila šest godina, s kojim je podijelila i autorske zasluge za njezine albume Folklore i Midnights, nagrađene Grammyjem. Par se razišao u travnju 2023., svega mjesec dana nakon što je Swift započela mega turneju, a prekid je opisan riječima "prijateljski" i "ništa dramatično".

Ali, naziv novog albuma The Tortured Poets Department, ipak otkriva nešto više. Fanovi su vrlo brzo primijetili kako naslov ima sličnosti s WhatsApp grupom naziva Tortured Man Club koju je Alwyn dijelio s bliskim prijateljom glumcem Paulom Mescalom.

The Tortured Poets Department Taylor Swift
Instagram (@taylorswift) 

Na koncertu u Melbourneu Swift je rekla publici kako je ovaj album njezin najkatarzičniji projekt dosad. U prvih nekoliko sati od kako je album dostupan uslijedile su brojne reakcije obožavatelja koji otvoreno iskazuju emocije koje su ih preplavile slušajući album, a Taylor Swift je na svom Instagram profilu istaknula kako je ovaj album antologijski, skup djela koja odražavaju događaje, mišljenja i osjećaje iz prolaznog i fatalističkog trenutka u vremenu - onog koji je u jednakoj mjeri bio i senzacionalan i tužan. "Ovo razdoblje autorova života sada je završeno, poglavlje zatvoreno i zabijeno daskama. Nema se što osvetiti, nema računa za izravnavanje nakon što rane zacijele. A nakon daljnjeg razmišljanja pokazalo se da su dobar dio njih sami nanijeli. Ovaj pisac je čvrstog uvjerenja da naše suze postaju svete u obliku tinte na stranici. Nakon što smo ispričali svoju najtužniju priču, možemo je se osloboditi."

The Tortured Poets Department Taylor Swift
Instagram (@taylorswift) 

Ovim riječima, i bez preslušane pjesme s novog albuma za zaključiti je kako se ovim albumom oprašta od bivše veze i vremena u kojem je postojala. Uz pjesme koje već sada oduševljavaju publiku za istaknuti su i dueti, Fortnight s reperom Postom Maloneom (ova pjesma je i prvi singl s nove ploče za koju se iščekuje i video spot), te druga duet pjesma s Florence Welch.

The Tortured Poets Department Taylor Swift
Instagram (@taylorswift) 

Usred noći na Instagramu glazbenica je otkrila i još jedan važan detalj, novi album je zapravo dvostruki album, na njemu se uz najavljene pjesme nalazi još 15 pjesama, a ta vijest njezinu izjavu kako je za pisanje ovog albuma trebala riječi i riječi, čini još shvatljivijom, prisnijom.