U čarobnoj Veneciji se održava 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti - La Biennale di Venezia, događaj koji slavi umjetnost i arhitekturu, istražujući brojne teme, suvremene kulturne i društvene probleme kroz performanse, skulpture i instalacije. Sve to Venecijanski bijenale čini jednim od najprestižnijih kulturnih festivala na svijetu, a zanimljivo je kako je ova priča započela još 1895. godine.

Croatian Pavilion Vlatka Horvat By the Means at Hand install 2 Photo Hugo Glendinning.jpg
Hugo Glendinnning Hrvatski paviljon

Zato je posebno lijepo za istaknuti kako se u sklopu ovogodišnje manifestacije predstavlja i Hrvatska, u sklopu Hrvatskog paviljona, s projektom Priručnim sredstvimaumjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majača. Sam paviljon je smješten u venecijanskoj četvrti Cannaregio, u obnovljenoj bivšoj stolarskoj radioni Fàbrica 33, a samo je otvorenje podržao veliki broj internacionalnih i domaćih posjetitelja.

Zanimljivo je kako na ovom projektu sudjeluje više od 200 umjetnika, s kojima je umjetnica Vlatka Horvat ostvarila suradnju i koji su pristali poslati svoje umjetničke radove u Veneciju putem kurira, ne koristeći niti jedno službeno, uvriježeno, komercijalno sredstvo dostave te tako sudjelovati u kreiranju Hrvatskog paviljona, odgovarajući na generalnu temu 60. Venecijanskog bijenala Stranci posvuda.

Ruke, Jelena Jureša.jpg
Jelena Jureša 

Ruke, Dejan Kaludjerovic.jpg
Dejan Kaludjerovic 


Ovaj projekt zamišljam kao mogućnost promjene koja ne dolazi uz pomoć monumentalnih struktura ili projekata, već uz pomoć drugih ljudi, uz pomoć prijateljstva, povjerenja i vjere da je promjena moguća uz priručna sredstva, ona koja su nam pri ruci. Na jednom od prvih kolaža koje sam napravila u okviru ovog projekta, razigranom vizualu s višestrukim krugovima u šarenim bojama izdignutom iznad brodića koji prevozi venecijanski otpad, taj se banalni svakodnevni prizor uz moju intervenciju pretvara u nešto izuzetno lijepo, u izlazeće sunce” poručuje Vlatka Horvat.

Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat, foto Hrvoje Franjić 15.jpg
Hrvoje Franjić Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat

Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat, foto Hrvoje Franjić 07.jpg
Hrvoje Franjić Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat

Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat, foto  _02.JPG
Hugo Glendinnning Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat
Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat, foto Hrvoje Franjić _04.jpg
Hrvoje Franjić Otvorenje Hrvatskog paviljona s projektom Priručnim sredstvima Vlatke Horvat


Kustosica projekta, Antonia Majača, istaknula je posebnosti projekta u kontekstu 60. Venecijanskog bijenala: “Ono što je na ovom projektu zaista specifično, jest što se usuđuje misliti van uvriježene paradigme “spektakularnog projekta nacionalnog paviljona” i realizira se kao višestruka razmjena među umjetnicima_cama koji žive u zemljama u kojima nisu rođeni_ne, oni su stranci, službeno čak i u Hrvatskom paviljonu. Kao što znate, svjedočimo razmjeni umjetničkih djela bez službenih sredstava transporta, a upravo to što je uobičajenim procesima postavljanja izložbe prikriveno, ovdje je otkriveno i na tome je procesu razmjene i alternativne logistike poseban fokus. Projekt je jedinstven i po tome što ne proizvodi nikakav dodatni ekološki otisak: “parazitiramo” na postojećim putovanjima za dostavu radova i surađujemo s lokalnom organizacijom Rebiennale | R3B proizašlom iz aktivističke inicijative koja je normalizirala reciklažu građevinskog materijala proizašlog s prijašnjih izložbi s prošlih bijenala. Tako je i postav Hrvatskog paviljona inicijalno građen tako da mu se lakše omogući druga namjena.”

Vlatka Horvat, Venice (at Hand) #24, 2024..jpg
Vlatka Horvat 

Vlatka Horvat, Venice (at Hand) #20, 2024..jpg
Vlatka Horvat 

Smješten u intimnom prostoru Fàbrica 33 u venecijanskoj četvrti Cannaregio – Fondamente Nove, Hrvatski paviljon predstavlja dinamičnu igru trodimenzionalnih struktura, slika i crteža, a postav paviljona mijenjat će se za cijelo vrijeme trajanja bijenala. Paviljon će istovremeno služiti i kao privremeni atelje umjetnice Vlatke Horvat tijekom čitavog bijenala.

Šezdeseto Venecijansko bijenale traje od 20. travnja – 24. studenog 2024. Radno vrijeme Hrvatskog paviljona za vrijeme 60. Venecijanskog bijenala: 20.4. - 30.9.2024 od 11:00 do 19:00, a od 1.10. do 24.11.2024. od 10:00 do 18:00.