Nakon iznimno uspješne zagrebačke godine snimanja svih vrsta audiovizualnih djela, stigla je još jedna potvrda uspješnosti. Grad Zagreb je, unatoč mnogobrojnim prijavama, izabran u uži izbor u kategoriji 'City of Film' dodijele nagrada pod nazivom Global Production Award 2024., a konkurenti su mu:

• Bristol (Velika Britanija)
• Limerick (Irska)
• Sofia (Bugarska)
• Tulsa (SAD)

Global Production Awards 2024. naziv je prestižne dodijele nagrada u organizaciji časopisa Screen International, jednog od tri najvažnije filmske publikacije s najvećom distribucijom na svijetu, a upravo je njihov žiri prepoznao grad Zagreb kao jedan od najpoželjnijih gradova za snimanja.

'Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš grad Zagreb, uz svega četiri druge lokacije iz cijelog svijeta! Već ovo je odličan uspjeh i velika dodatna promocija grada, a s nestrpljenjem očekujemo proglašenje pobjednika za vrijeme Cannes Film Festivala u svibnju. Veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo na promociji Zagreba i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta.' – izjavila je Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

ZAGREB Canary Black MP Produkcija (002).jpg
Zagreb Film Office 

ZAGREB, Check Point Charlie, MP Produkcija.jpg
Zagreb Film Office 

Godina 2023. bila je po broju dana snimanja u Zagrebu (455 dana ukupno) na razini godina prije pandemije, a nastavljeno je i snimanje hollywoodskog filma 'Canary Black' koji će biti neizmjerno važan za promociju grada, jer Zagreb prvi puta 'glumi sebe' tijekom cijelog filma. Uz 'Canary Black' od većih međunarodnih projekata snimala se treća sezona serije 'Hotel Portofino' (BritBox, Velika Britanija), serija Der Kroatien Krimi (ARD Njemačka), serija Ride Out (Finska), rock mjuzikl O'Dessa (Searchlight Pictures) te brojne reklame poznatih tvrtki kao što su McDonalds, Pokemon, Porsche i Honda.

ZAGREB, Ipcress file, MP Produkcija.jpg
Zagreb Film Office 

ZAGREB, Hotel Portofino, Drugi plan.jpg
Zagreb Film Office 

Za naglasiti je da su se Zagreb i Zagrebačka županija unazad nekoliko godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj te s četvrtog mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-Dalmatinske županije (podaci: Filming in Croatia/HAVC). Sve navedeno rezultiralo je da je danas Zagreb mnogo vidljiviji na svjetskoj listi lokacija za snimanja što je odlična pozicija za buduće projekte.

Pobjednici svih kategorija saznat će se na dodjeli nagrada 20. svibnja 2024., za vrijeme jednog od najvećih filmskih festivala na svijetu, Cannes Film Festivala.