Najmodniji ponedjeljak u godini je iza nas, a još će se neko vrijeme secirati izdanja zvijezda koje su prošetale najpoznatijim stepenicama Metropolitan Museum of Art gdje će biti prikazana 'Sleeping Beauties: Reawakening Fashion' izložba, zbog čega smo i uživali u 'Garden of Time' dress codeu.

Riječ je o toliko ekskluzivnom događaju da postoje samo četiri dana u godini kada je ovaj muzej zatvoren, a to su Dan zahvalnosti, Božić, Nova godina i Met Gala koja, prvi put održana 1948. godine i služi za prikupljanje sredstava za muzejski institut za kostime, nije postala ovakva senzacija sve dok glavna urednica Voguea, Anna Wintour, nije preuzela mjesto voditeljice gala večeri 1995. godine.

Anna Wintour
Doug Peters / PA Images / Profimedia 

Pod njezinim vodstvom, mukotrpne pripreme koje su potrebne za organizaciju Meta postale su mitske, s cijenama pojedinačnih ulaznica koje vrtoglavo rastu do 75.000 dolara (ne stol, samo ulaznica) i stotinama članova osoblja koje radi tijekom cijele godine kako bi osiguralo jelovnik, raspored sjedenja i samu izložbu savršenom, iako slavnima uopće nije dopušteno fotografirati bilo što nakon što siđu s crvenog tepiha.

Cijena

Ako ste dovoljno sretni da dobijete pozivnicu za najveći modni događaj godine, solo ulaznica košta 75.000 dolara, a početna cijena stola za 10 osoba kreće od 350.000 dolara. Srećom, ne moraju svi platiti da bi prisustvovali jer je poznato da Anna Wintour na gala večer poziva poznate dizajnere i dizajnere u usponu. I, obično, slavne osobe koje su posebno pozvane da modeliraju dizajnerov rad na tepihu, također ne moraju ništa plaćati. Ipak, visoka cijena nije sve što je potrebno zadovoljiti. Postoji i lista čekanja.

Met Gala 2024
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

Broj uzvanika

Razlikuje se, pri čemu se 500 smatra malim i ugodnim, a 800, najveći broj posjetitelja koje je Met Gala ikada ugostio, smatra se prevelikim. Unatoč njegovoj reputaciji raskoši i glamuroznosti, organizatori zapravo žele da događaj bude ekskluzivan za nekolicinu sretnika koji ga uspiju posjetiti, a Wintour obično započinje popis s nadom da će ga zadržati na maksimalno 500.

Važno je napomenuti da, iako je neka slavna osoba pozvana, ne znači da automatski dobiva plus jedan za svoju drugu osobu; njihov partner također mora dobiti vlastitu pozivnicu.

Chris Hemsworth i Elsa Pataky
DNPhotography/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Raspored sjedenja

Ako ste ikada pokušali napraviti raspored sjedenja za vjenčanje, svejedno vam nije dovoljno jasno koliko je teško napraviti raspored sjedenja za Met Galu. Ovo je jedan od najvažnijih aspekata događaja na koji tim troši najviše vremena, strateški raspoređujući goste gledajući zajedničke interese. 'Puno se razmišlja o tome tko sjedi pokraj koga, ako su sjedili zajedno prošle godine, ako su sjedili jedan pored drugoga na drugim događajima...'. Također, vrijedi pravilo da se supružnike nikada ne sjeda jedan kraj drugog. Ipak, cijela je poanta upoznavati nove ljude i zanimati se za ono što netko drugi radi.

Zendaya
Stephen Lovekin/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia Zendaya - Vintage Givenchy by John Galliano

Lista zabranjenih

Tijekom pojavljivanja u emisiji The Late Late Show 2018., James Corden zamolio je Wintour da imenuje bilo koju slavnu osobu koju nikada ne bi pozvala na Met. 'Donalda Trumpa', odgovorila je tada. Tadašnji predsjednik Trump i supruga Melania prisustvovali su Met Gali nekoliko puta tijekom godina, iako su se posljednji put popeli poznatim stepenicama 2012. godine. Još jedna slavna osoba koja tvrdi da joj je zabranjen pristup Met Gali je bivši mentor Project Runwaya Tim Gunn koji je tvrdio da ga je Wintour stavila na crnu listu nakon što je za The Post ispričao priču o njoj koju ona ne smatra nimalo laskavom.

Met Gala 2024
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

No-Selfie pravilo

Nitko nije točno siguran zašto je ovo pravilo uvedeno jer nikada nije dano službeno objašnjenje za odluku o zabrani selfieja i korištenja društvenih mreža na Metu. No, postoji od 2015., a nastao je od ruke Anne Wintour.

Wintourin prezir prema mobitelima na događaju bio je jasan u nezaboravnoj sceni iz dokumentarca 'The First Monday in May' u kojoj je komentirala mušku slavnu osobu, čije je ime bilo zamagljeno, koja je odlučila prisustvovati događaju nakon što je prvotno odbila. 'Može li onda ne biti na mobitelu cijelo vrijeme?', upitala je.

'Anna je neka vrsta tradicionalista stare škole. Voli večeru na kojoj ljudi zapravo razgovaraju jedni s drugima'. Ipak, usprkos Wintourinoj zabrani, slavne osobe mnogo su puta prekršile pravilo, uključujući i najpopularniji selfie Kylie Jenner u kupaonici iz Meta 2017. godine koji je obišao svijet.

Met Gala selfie
Instagram (@kyliejenner) 

Dobna granica

Tehnički, potrebno je imati 18 ili više godina da biste prisustvovali velikom događaju, a organizatori su potvrdili dobno ograničenje uoči Met Gale 2018. godine nakon što je Maddie Ziegler otkrila da nije mogla prisustvovati jer je imala samo 15 godina.

Prije 2018., kada je dobna granica uvedena, neki od najmlađih sudionika uključivali su brata i sestru Jadena Smitha i Willow Smith, koji su prisustvovali 2016. kada su imali 17 odnosno 15 godina, Elle Fanning koja je debitirala na događaju sa samo 13 godina i Hailee Steinfeld koja je prisustvovala svojoj prvoj Met Gali 2011. sa 14 godina. Ali čini se da postoji rupa za mlađe ljubitelje mode u Hollywoodu: maloljetnici se mogu pridružiti ako su im roditelji prisutni.

Met Gala 2024
ANGELA WEISS / AFP / Profimedia 

Što se zapravo događa unutar događaja

Nakon što su gosti prošetali crvenim tepihom i preživjeli legendarne stepenice, pozdravljaju Wintour i ostale domaćine (razred 2024. uključuje Bad Bunnyja, Zendayu, Chrisa Hemswortha i Jennifer Lopez) u redu za primanje, za što općenito treba dosta vremena sa svim razmjenama ljubaznosti. 

Nakon toga, pozvani su prošetati izložbom Instituta za kostime prije nego što se otvori za javnost. Zatim je vrijeme za jelo, druženje i umrežavanje, uz glazbu, ples i nastupe odabranih izvođača.