Prije nekoliko dana, saznalo se da breakdance neće pronaći svoje mjesto na rasporedu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine. Ovaj sport je 2018. godine u Buenos Airesu ušao na Olimpijske igre mladih, da bi zahvaljujući ogromnoj popularnosti ove godine bio pridružen programu sportova na Olimpijskim igrama u Parizu, i to kao jedini novi sport. Medalje su podijeljene, ali, na žalost, za ovaj sport očito možemo reći da je u olimpijskom formatu plesao samo jedno ljeto.

Mišljenja su podijeljena, ali memovi na račun australske profesorice Rachael 'Raygun' Gunn, koja je predstavljala svoju zemlju na prvom ikada, i kako se čini, vjerojatno jedinom olimpijskom natjecanju u breakdanceu, ne prestaju.

Olimpijske igre Pariz breakdance
Craig Mercer / Alamy / Alamy / Profimedia 

Mnogi komentiraju da je njezin nastup, za koji nije osvojila niti jedan jedini bod, bio presudan za skidanje ovog sporta s programa Olimpijskih igara. Ipak, to nije tako. Odluka je donesena mnogo prije nego što su Raygun ili bilo koji drugi olimpijski breakdanceri nastupili na pozornici u Parizu.

Organizatori Olimpijskih igara u Los Angelesu odlučili su ne uključiti ovaj sport u program još 2023., jer nije odgovarao njihovoj viziji Igara.

Ali, nešto drugo je odgovaralo.

Međunarodni olimpijski odbor za sljedeće je Igre dao zeleno svjetlo za nekoliko novih (i starih) sportova.

Flag football i squash tako su postali prvi novi dodaci u Los Angelesu, dok će baseball, softball, lacrosse i cricket bili ponovno dio natjecanja nakon dugo godina odsutnosti. Naime, lacrosse nije olimpijski sport od 1908. godine, a Kanada je osvojila jedine dvije zlatne medalje - tada i 1904. godine. Sport se ukinuo iz programa kada su Kanada i Velika Britanija postali jedini natjecatelji 1908.

Lacrosse
Evan Sayles / Zuma Press / Profimedia 

Cricket je samo jednom bio dio Olimpijskih igara i to 1900. godine u Parizu kada je zlatnu medalju osvojila Velika Britanija (važno je naglasiti da se uz nju natjecala jedino Francuska).

Cricket
John Mallett/ProSports/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Softball se pet puta našao na olimpijskoj karti, posljednji put 2020. godine kada je zemlja domaćin Japan osvojio svoju drugu uzastopnu zlatnu medalju. SAD je pobijedio prva tri puta. Baseball je postao dio igara 1992. godine u Barceloni, ali je isto tako izbačen 2008. godine, s jednim povratkom 2020.

Baseball
Gordon Donovan/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Flag football (beskontaktna verzija američkog nogometa) i squash (sport s reketom sličan tenisu, ali se igra u zatvorenom terenu s četiri zida) po prvi će se put pojaviti na Igrama. Možemo već sada pretpostaviti koje će zemlje dominirati...