Kulturna pozivnica: Idemo na izložbu umjetnice Marine Mesar OKO pod nazivom 'Dear Diary… Layers of Dreams'

U petak 27. rujna u 19 sati, u galeriji Trotoar otvara se izložba koju ne smijete propustiti.

Damir Žižić

Nakon sedam godina, OKO se ponovo predstavlja zagrebačkoj publici samostalnom izložbom i potpuno novim radovima, kroz koje istražuje vlastita sjećanja, identitet i isprepletenost imaginarnog svijeta i stvarnosti. Naslov izložbe Dear Diary: Layers of Dreams sugerira intimno putovanje kroz slojeve unutarnjeg svijeta i postavlja konceptualni okvir izložbe – trajnu introspekciju. Metaforom pisanja dnevnika, OKO izražava kontinuitet svog stvaralačkog procesa, pri čemu svaka nova izložba predstavlja sljedeće poglavlje u tom dnevniku, otvarajući publici prostor za vlastitu interpretaciju.

Damir Žižić  Marina Mesar OKO

Marina Mesar, poznata pod imenom OKO, multidisciplinarna je umjetnica koja se izražava kroz različite medije poput slikarstva, crteža, ilustracija, murala i javnih intervencija. U radovima često prikazuje nadrealne prizore i antropomorfne figure, spajajući ljudske, životinjske i fantastične elemente kako bi istražila teme identiteta, sjećanja i mitologije. OKO je izlagala u institucijama i galerijama kao što su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Bolzanu, e-flux galerija u New Yorku, Mograg galerija u Tokiju i Europski parlament u Bruxellesu. Njezini murali i prostorne instalacije mogu se naći u Zagrebu, Torinu, Toulouseu, Londonu, Berlinu i nizu drugih gradova. Među istaknutim djelima su mural Open My Eyes That I May See na pročelju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i interaktivni video/zidni rad Don't Follow the White Rabbit, dio zbirke istog muzeja. Mural Equilibrium uvršten je u stalnu zbirku umjetnina Europske središnje banke u Frankfurtu. OKO je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2013. godine, a trenutačno živi i radi u Zagrebu i Londonu.

OKO 

Uz prepoznatljive crteže životinja u ljudskom ruhu, kojima istražuje arhetipske uloge zaštitnika i snage, OKO na ovoj izložbi prikazuje nove radove i eksperimentira s različitim medijima. Site-specific instalacija, koja uključuje zidne tapete, fotografije i digitalne kolaže tiskane na svili, odražava proces samopropitivanja i reflektira promišljanja o identitetu, životnim promjenama i snazi sanjarenja. Tematika izložbe duboko je ukorijenjena u tranziciju iz djetinjstva u odraslu dob, osobito u kontekstu društvenih promjena koje su obilježile njezino odrastanje.

OKO 

OKO 

Na izložbi naslovljenoj Dear Diary… Layers of Dreams, fotografija bakine kuhinje funkcionira kao mise-en-scène proliferirajućih slika i opipljivih predmeta koji ih utjelovljuju. Na tu je fotografiju, kao i na druga mjesta u prostoru galerije ovješeno mnoštvo malih krpenih lutaka identičnog oblika koje je umjetnica vlastoručno izradila. One su podsjetnik na neko prošlo vrijeme i na mjesto ishodišta slika koje će godinama poslije artikulirati svojim preciznim crtežima koji, među ostalim, prizivaju u sjećanje i crteže iz osamnaestostoljetnih prirodoslovnih priručnika. Baka, čija je odsutnost posve jasno naglašena fotografijom kuhinje, bila je ta koja je djevojčici izrađivala krpene lutke i naučila je da ih i sama pravi. Nasmiješeno ali sjetno lice tog djeteta gleda danas u takozvanu umjetničku publiku sa slika-objekata izloženih u Galeriji Trotoar onim istim pogledom kojim je sjedeći u osnovnoškolskoj klupi pogledala u objektiv fotoaparata. U napravu, koja ujedno jest i društveni aparat, i koja je proizvela njezinu sliku. Puno godina nakon nastanka te snimke djeteta u školskoj klupi stvorena je medijska slika danas, na području street arta nezaobilazne, međunarodno priznate umjetnice Oko, koja izložbom naslovljenom Dear Diary…Layers of Dreams poziva na refleksiju o osjetilnim teksturama koje postoje u nevidljivim ležištima s onu stranu svake vidljive slike.” u tekstu o izložbi ističe Leonida Kovač.

OKO 

OKO 


Izložba se može pogledati od 27. rujna 2024. do 9. studenog 2024. u zagrebačkoj galeriji Trotoar.