Rezultati s velikog modnog tržišta, s naglaskom na high end, premium i luksuzne brendove, uvijek pobuđuju veliki interes, a lista koja se čeka s uzbuđenjem zasigurno je ona platforme The Lyst. Upravo objavljeno tromjesečno izvješće za zadnji kvartal 2023. godinu otkriva brojne zanimljivosti i potvrđuje kako puno toga utječe tko i što će zasjesti na vrh ove prestižne liste.

Već prvi pogled na izvještaj otkriva kako je pobjednik sezone Miuccia Prada, čiji je brend Prada zasjeo na prvo, te Miu Miu na drugo mjesto (inače ovaj brend je prema ukupnom godišnjem izvješću drugu godinu zaredom proglašen najpoželjnijim brendom na svijetu). Ta su im mjesta pripala zahvaljujući reakciji tržišta, kupcima te algoritmima koji su dokaz kako ova dva brenda privlače kohezivnim kolekcijama, odabranim proizvodima, kampanjama, suradnjama i modnom vizijom. 

Prada SS24
- / Shutterstock Editorial / Profimedia Prada SS24

Prema viđenom, Prada uspjeh može zahvaliti i porastu interesa Z generacije od čak 41%, jer Prada zna kako privući pažnju. Miu Miu kitten heels predmet su za kojim je potražnja porasla samo u studenom za 49% te se tako vinule među deset top proizvoda na Lyst platformi.

Miu Miu AW23/24
x / Avalon / Profimedia Miu Miu AW23/24

Važno za istaknuti su i brendovi koji bilježe rast zahvaljujući kolekcijama ali i modnim suradnjama, poput brenda Victoria Beckham, koji nakon lansiranja dokumentarca o Beckhamu na Netflixu, pretraživanja su na Lystu u listopadu porasla za 68%, što je potaknulo i izbacivanje hit proizvoda - majicu kratkih rukava 'My Dad Had a Rolls-Royce' i remen Frame Buckle, koji se plasirao kao drugi najpopularniji proizvod u zadnjem kvartalu 2023., što je doprinijelo i općem porastu interesa za kategoriju remena.

The Lyst Index Q4 2023
The Lyst The Lyst Index Q4 2023

Zanimljiv je i fenomen Balenciaga koji se godinu dana nakon kontroverze kampanje, penje na Lyst Index ljestvici, zahvaljujući reviji, suradnji s prodajnim dućanima Erewhon u kojima je bila dostupna capsule kolekcija, koja je uključivala majicu s kapuljačom, majicu kratkih rukava i veliku torbu s cijenama u rasponu od 425 do 1150 dolara, a čije je popularnost razlog za više od 10,1 milijardi pregleda na TikToku.

Na 18. mjestu liste se nalazi The Row kojem je ovo prvi ulazak među najpopularnije brendove The Lyst Index, s porastom potražnje za 93% u ovom kvartalu. The Row Margaux torba je najpopularniji proizvod za Q4 2023., a tome je zasigurno dorinjela činjenica da je nose Kendall Jenner, Zoë Kravitz i Jennifer Lawrence, bez obzira što joj se cijena kreće između 3490 i 6850 dolara.

The Lyst Index Q4 2023.

1. Prada

2. Miu Miu

3. Loewe

4. Bottega Veneta

5. Moncler

6. Saint Laurent

7. Versace

8. Jacquemus

9. Burberry

10. Valentino

11. Gucci

12. Balenciaga

13. Diesel

14. Skims

15. Dior

16. Louis Vuitton

17. UGG

18. The Row

19. JW Anderson

20. Fendi