Jednostavna bijela košulja već duže vrijeme nije samo komad iz kategorije klasičnog korporativnog odijevanja. Bijela košulja je obvezan dio svake osobne capsule kolekcije, komad koji određuje stil i smisao za modu, klasika koja je dio trenda i koja će prema modnim predviđanjima biti važan dio i lookova u novoj proljetnoj sezoni. Bijela košulja je komad koji je bio u središtu bezbrojnih značajnih trenutaka u modnoj, filmskoj i kulturnoj povijesti, ali i onaj koji ima dugu i zanimljivu povijest.

Prva bijela košulja koja se veže uz žensku modu je komad koji je još u 18. stoljeću nosila Marije Antoinette. Bila je to nosila nabrana bijela pamučna halja, što je u to vrijeme izazvalo pravi skandal.

Portret, koji je naslikala madame Vigée-Lebrun, prikazivao je pripadnicu kraljevske obitelji u širokoj, lepršavoj bijeloj haljini s minimalnim nakitom – daleko ublaženiji i opušteniji ansambl nego što se obično viđao na portretima njezina vremena. Kraljičina odluka da pozira u onom što je zapravo bilo njezino donje rublje izazvala je buru, kao i činjenica da je nosila pamuk, relativno jeftin materijal u usporedbi s najfinijom svilom za koju se smatra da više priliči jednoj kraljevskoj obitelji.


Bijelu košulju kakvu danas poznajemo i dalje su kroz stoljeća nosili samo muškarci (sve do 20. stoljeća), gdje je desetljećima bila simbolom imućne gospode. Međutim, u dvadesetim godinama 20. stoljeća Coco Chanel i nova generacija ditzajnera su započeli revoluciji u modni, te svojim modnim dizajnom rušili rodne i modne stereotipove. Sve je to dovelo do toga da je bijela košulja našla svoje mjesto u ženskoj modi, s naglaskom na 40-e, zahvaljujući ulozi žena, uključujući Katharine Hepburn, Avu Gardner, Marlene Dietrich i Lauren Bacall...

Kroz sljedećih nekoliko desetljeća bijela košulja je imala i istaknute filmske trenutaka, a posebno za istaknuti je Audrey Hepburn modno izdanje u bijeloj košulji zavrnutih rukava i podignutim ovratnikom, koju je nosila u filmu Praznik u Rimu.


Odlični primjer su i Diane Keaton u filmu Annie Hall, Kim Basinger koja ju je nosila oversized model u filmu 9 i pol tjedana) te Uma Thurman koja bijelu košulju nosi s crnim hlačama u filmu Pulp Fictionu. Slavu bijele košulje rasplamsale su i modne piste, lookovi it djevojaka, a posebno primjećena je bila modna kombinacija u kojoj je Sharon Stone napravila prošetala crveni tepihom na dodjeli Oscara 1998. Nosila je suprugovu Gap košulju u kombinaciji s Vera Wang suknjom.


Modne kuće i dan danas, iz sezone u sezonu obožavaju bijelu košulju. Od klasične do one prožete modnim twistom, ona je uvijek u trendu. Sve je to i više nego dovoljno za pripremu omiljenog odjevnog komada i za novu modnu sezonu. Vrhunski pamuk, lan, svila, puf rukavi, prenaglašeni ovratnici, oversized modeli - nosi se sve.

Koji god stil odabrali, bijela košulja je osnova ali i zvijezda vaših outfita.

Valentino SS24
- / Shutterstock Editorial / Profimedia Valentino SS24

Gucci SS24 Sabato de Sarno Gucci Ancora
Pixelformula / Sipa Press / Profimedia Gucci SS24

Gucci SS24 Sabato de Sarno Gucci Ancora
Pixelformula / Sipa Press / Profimedia Gucci SS24

Valentino Tjedan visoke mode Pariz FW23
Profimedia Kaia Gerber, Valentino SS24

Dior SS24
Showbit.com / ShowBit / Profimedia Dior SS24

Christian Dior SS24 Tjedan mode Pariz
SplashNews.com / Splash / Profimedia Dior SS24

Proenza Schouler SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Proenza Schouler SS24

Gabriela Hearst SS24
Rick Gold / Capital pictures / Profimedia Gabriela Hearst SS24

Christian Dior SS24 Tjedan mode Pariz
SplashNews.com / Splash / Profimedia Dior SS24

Loewe SS24
firstVIEW / Shutterstock Editorial / Profimedia Loewe SS24
Bottega Veneta SS24, Tjedan mode Milano
- / Shutterstock Editorial / Profimedia Bottega Veneta SS24

Loewe SS24
x / Avalon / Profimedia Loewe SS24

Christian Dior SS24 Tjedan mode Pariz
SplashNews.com / Splash / Profimedia Dior SS24

Christian Dior SS24 Tjedan mode Pariz
SplashNews.com / Splash / Profimedia