Za jesen/zimu 2024./25. modna kuća Coperni svoju je viziju na pariškom Tjednu mode podignula u nebesa - i to doslovno. Od stiletto štikli u obliku zvijezdi do monolitnih torbica, pariški brend prihvatio je intergalaktiku ispunivši pistu haljinama koje su izgledale poput svemirskih deka i suknjama u obliku balona koje su podsjećale na Saturnove prstene.

Nije to ništa pretjerano novo za ovaj potpuno drugačiji brend. Sjećamo se torbice od puhanog stakla koju je nosila Gigi Hadid, haljine koju su na modnoj pisti stvarali uživo na tijelu Belle Hadid, a onda i pasa robota koji su zajedno s modelima hodali pistom.

Ipak, ovo što su sada predstavili uzima svu pažnju bez obzira na veličinu svega ranije predstavljenoga. Sébastien Meyer i Arnaud Vaillant ovoga puta surađivali su s istraživačem Ioannisom Michalousom na razvoju nove torbe naziva 'The Air Swipe Bag'. Najjednostavnije rečeno, riječ je o torbi napravljenoj od zraka, točnije - torbi napravljenoj od 99% zraka i 1% stakla zbog čega teži samo 33 grama.

Coperni torba od zraka
Instagram (@coperni) 

Tajna je u aerogelu, najlakšem od poznatih krutih materijala koji sadrži 99,8% zraka, a patentirao ga je Samuel Stephens Kistler još 1931. godine. U pitanju je nanomaterijal koji može izdržati ekstremne temperature i pritisak 4000 puta veći od svoje težine. Iako u počecima nije pronalazio svoju praktičnu namjenu, s vremenom je postao materijal kojeg NASA koristi za izradu letjelica kao i za prikupljanje svemirske prašine i neuhvatljivih čestica.

Nakon što su je predstavili na Instagramu, torba se našla i u novoj Copernijevoj kolekciji na modnoj pisti, a nosi i titulu najvećeg objekta izrađenog od aerogela ikad. Trebalo im je 15 prototipova dok nisu uspjeli napraviti pravi primjerak torbe kakve su htjeli.

Coperni AW24 Tjedan mode Pariz
firstVIEW / Shutterstock Editorial / Profimedia Coperni AW24 Tjedan mode Pariz

Nova Coperni torbica dimenzija 27x16x6 postala je viralna za 24h uz opise kao što su 'magična torba' i 'torba od oblaka', ali ako ste mislili da ovaj komad služi samo vizualnoj svrsi, Coperni ekipa na Instagramu kaže: 'Može držati iPhone ;)'.

Izgleda da smo dobili potencijalnu torbu budućnosti, a Coperni nam je još jednom svima pokazao da nebo zaista je granica. Ili svemir?