Ako pratite svijet mode zasigurno ste upoznati viješću od prije nekoliko dana kako mjesto kreativnog direktora modne kuće Valentino napušta Pierpaolo Piccioli. Njegov odlazak, baš kao i koji dan ranije najavljen odlazak Driesa Van Notena, pokrenuo je brojne razgovore i nagađanja tko bi mogao sjesti na to izuzetno zanimljivo mjesto.

Zanimljivosti ove teme doprinose brojni razgovori na društvenim mrežama, ali i oni koje otkriva WWD, a u kojima se glasno razmišlja o imenima iz modnog svijeta, a među kojima se sve glasnije spominje bivši kreativni direktor Guccija - Alessandro Michele. Uz njegovo ime najčešće spominjani su i Simon Porte Jacquemus, Sarah Burton, Haider Ackermann te Walter Chiapponi.

Izvori otkrivaju kako je Rachid Mohamed Rachid, glavni izvršni direktor Valentinove matične tvrtke Mayhoola, želio da Michele prvotno bude kreativni direktor brenda Waltera Albini, ali prema pričama Michele tu ponudu nije prihvatio.

Drugi izvor rekao je za WWD: “Ovaj put bi projekt Valentino bio mnogo zanimljiviji za Michelea, jer bi mu također omogućio dizajn couture kolekcija, a nije tajna da mu je potreban dobro podmazan stroj iza sebe kako bi podržao svoju istraživanje i kreativnost, s vještim dizajnerima i obrtnicima, najboljim tkaninama i velikim džepovima za pretvaranje njegovih ideja u stvarnost. Također, Valentino nije tako velik u smislu prodaje kao Gucci, tako da je pritisak drugačiji, i, naprotiv, postoji snažan potencijal rasta.” Slične vijesti prenose i talijanski mediji.

Pierpaolo Piccioli, Silvia Venturini i Alessandro Michele
Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia Pierpaolo Piccioli, Silvia Venturini i Alessandro Michele


Najzanimljiviji dio govorkanja je i taj koji otkriva kako je navodno ugovor preko vikenda već i potpisan, a što opet otvara nove razgovore, jer u slavnoj rimskoj modnoj kući Valentino od ljeta 2023. francuski luksuzni modni konglomerat Kering (Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta) ima 30 posto udjela vlasničkog udjela, što je prema govorkanjima samo korak do potpunog preuzimanja.

A taj korak vraća Alessandra Michelea u tvrtku koja u vlasništvu ima i Gucci, a s kojim je dizjaner imao buran rastanak, dok se otvara pitanje poseže li François Pinault, vlasnik Keringa, za ovim slavnim dizajnerskim imenom iz potrebe kako bi popravio ekonomske rezultate koji u zadnjih nekoliko mjeseci bilježe pad. Modni svijet s velikim uzbuđenjem iščekuje konačne odluke, jer od te odluke nastupa novo vrijeme i za slavnu modnu kuću Valentino.

Do tada nezaobilazna informacija je i ta kako Valentino neće sudjelovati na Tjednu muške mode i Tjednu visoke mode u lipnju.

A što je sa, sada već bivšim kreativnim dizajnerom Valentina? Prema govorkanjima Pierpaolo Piccioli bi mogao postati Demnin nasljednik u Balenciagi, dok drugi nagađaju da bi mogao biti sljedeći u Givenchyju, koji trenutno radi bez kreativnog direktora. U svakom slučaju, vjerojatno će odvojiti neko vrijeme od dizajnerske sobe prije nego što napravi sljedeći korak.

A koliko je poštovan i voljen u Valentino timu potvrđuju i najnovija objava na njegovom Instagram profilu: