Modna govorkanja i nagađanja još jednom su se pokazala točnima, Alessandro Michele novi je kreativni direktor Valentina. Vijest je potvrđena, a njegov prvi radni dan u Valentinu bit će 2. travnja. U manje od tjedan dana svjedočili smo objavi kako dosadašnji kreativni direktor Valentina, Pierpaolo Piccioli odlazi, emotivnom pismu kojim se oprostio s kućom za koju je radio dva i pol desetljeća, vikend nagađanjima o potencijalnom novom imenu, a za ponoviti je kako ime koje se najčešće povezivalo s pozicijom novog kreativnog direktora Valentina bio upravo Alessandro Michele, analizama te konačno i potvrdi nove pozicije.

Alessandro Michele
Instagram @maisonvalentino 

Sam Michele danas je objavio na Instagram profilu: "To je nevjerojatna čast. Osjećam neizmjernu radost i veliku odgovornost pridružiti se Maison de Coutureu koji ima riječ 'ljepota' urezanu u kolektivnu priču sačinjenu od prepoznatljive elegancije, profinjenosti i ekstremne gracioznosti... Danas tražim riječi kojima bih opisao radost, kako bih je promatrao, kako bih stvarno prenio ono što osjećam; osmijesi koji pucaju iz prsa, blaženstvo zahvalnosti koje obasjava oči, taj dragocjeni trenutak kad nužnost i ljepota dopru i susretnu se. Radost je, međutim, tako živa stvar da se bojim povrijediti je ako se usudim izgovoriti njezino ime."

Njegovo oduševljenje dijeli i je izvršni direktor Valentina, Jacopo Venturini, koji je navodno od samih početaka pregovora isticao naklonost prema Micheleu, jer njih dvojica prethodno su bili i kolege u Gucciju, gdje je Michele proveo sedam godina kao kreativni direktor, a Venturini je bio potpredsjednik za globalna tržišta: "Jako sam sretan i uzbuđen što ću opet raditi s Alessandrom. Siguran sam da će nam reinterpretacija couture kodova modne kuće i nasljeđa koje je stvorio g. Valentino Garavani, u kombinaciji s Alessandrovom izvanrednom vizijom, donijeti trenutke velikih emocija i pretočiti u neodoljivo poželjne komade.

I dok se od njegovog odlaska iz Guccija, krajem 2022. stalno nagađalo gdje bi mogao nastaviti karijeru, Michele je strpljivo čekao da ugovoru koji mu je branio rad u visokoj modi dođe kraj, te nije odustajao od želje da kao ponosni Rimljanin radi samo za neki rimski modni brend. Želja mu ostvarila na najljepši mogući način, njegov novi ured ae nalazi na 10 minuta hoda od njegovog doma, i na nekoliko koraka od slavnih Španjolskih stuba.

Brojna (poslovna) pitanja ostaju da dobiju odgovor, jer za ponoviti je kako je Michele 2022. odlaskom iz Guccija otišao i iz Kering grupe koja je u vlasništvu ima i 30 posto Valentina, a ne krije se namjera potpunog preuzimanja. Znajući koje je Alessandro Michele ostvario rezultate za Gucci, gotovo utrostručivši prihode s 3,5 milijardi eura 2014. na 9,73 milijarde eura 2022., njegov odabir na mjesto kreativnog direktora Valentina je očito izuzetno dobra investicija.

I za kraj podsjećamo kako je Valentino Garavani pokrenuo svoju istoimenu modnu kuću sa svojim partnerom Giammettijem 1960. godine. Između osnutka i svog umirovljenja 48 godina kasnije, Garavani je stvorio riznicu izuzetne romantične ženske odjeće, a od 1969. i muške odjeće.

Prema najavama, debitantska kolekcija za Valentino bit će ona za proljeće/ljeto 2025., predstavljena na jesenskom pariškom Tjednu mode. Do tada se prisjećamo nekih od impresivnih kampanja koje je radio u Gucciju.

Harry Styles x Gucci 2022.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Harry Styles x Gucci 2022.

Gucci AW22
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci AW22

Gucci SS22
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci SS22

Gucci 2022.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci 2022.

Gucci, 2022, The Year of The Tiger
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci, 2022, The Year of The Tiger

Gucci 2020.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci 2020.

Gucci 2021
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci 2021

Gucci 2021
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci 2021

Gucci 2020., A$AP Rocky, Tyler, the Creator, Iggy Pop i Biggy Pop
Alexander Amosu via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci 2020., A$AP Rocky, Tyler, the Creator, Iggy Pop i Biggy Pop

Gucci SS20
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci SS20

Gucci SS20
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci SS20

Gucci Beauty 2019.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci Beauty 2019.

Gucci Cruise 2019.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci Cruise 2019.

Gucci i Dakota Johnson 2017.
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Gucci i Dakota Johnson 2017.