U priči o modnim trendovima nezamjenjiv dio zanimljivog mozaika zasigurno su i mokasinke. Ovaj model obuće ne skida se s liste najpoželjnijih komada zadnjih nekoliko sezona, bez obzira volite li klasične ili trendi chunky modele. Tu popularnost potvrđuju i luksuzne modne kuće koje mame novim modelima, ali i pričom koliko je ovaj komad važan za oblikovanje klasičnih modnih lookova.

Zato je više nego zanimljivo prisjetiti se kako je u svijetu mode uopće rođena mokasinka. Sve je krenulo 1953. godine kada je slavni Aldo Gucci na tržište izbacio model koji se jednakom snagom obožava i dan danas. Radi se o modelu klasičnih Gucci Horsebit 1953 mokasinka, cipela koje obožavaju kako žene tako i muškarci.

Gucci Horsebit mokasine
Profimedia 

Gucci Horsebit mokasinke s platformom
Instagram (@davikah) 


Gucci je 1953. godine, nakon otvaranja svog prvog butika sa sjedištem u SAD-u u New Yorku, lansirao mokasine s prepoznatljivim metalnim detaljem prstenova koji se inače nalaze na uzdama za konje, inspirirane konjičkim cipelama britanske aristokracije. Podstavljeni uložak i niska peta učinili su ih hitom među poslovnim ljudima ali i ikonama stila poput Jane Birkin, Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy, Jodie Foster... Danas ih s jednakom predanošću, u raznim formama. nose Hailey Bieber, Kendall Jenner, Katie Holmes...

Hailey Bieber nosi Gucci Horsebit
Skyler2018 / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia Hailey Bieber

Obožavanje prema ovom modelu dijeli i muški dio publike, nosile su ih zvijezde poput Kirka Douglasa, Francisa Forda Coppole i Rogera Moorea, Dustin Hoffman ih je 1979. nosio u odličnom filmu Kramer protiv Kramera. Dio kluba obožavatelja je i Matt Dillon koji je u njima osvanuo u ulozi u filmu Drugstore Cowboyu dok ih je Matt Damon nosio u izvrsnom filmskom uratku Talentirani gospodin Ripley 1999. godine.

Matt Damon nosi Gucci Horsebit
NZ / Christophel Collection / Profimedia Matt Damon nosi Gucci Horsebit u filmu The Talented Mr. Ripley

Leonardo DiCaprio The Wolf of Wall Street Gucci Horsebit
JD / Backgrid USA / Profimedia Leonardo DiCaprio u filmu The Wolf of Wall Street nosi Gucci Horsebit

Godine 1985. njihova im je popularnost donijela mjesto u stalnoj zbirci Metropolitan Museum of Art u New Yorku, a kreativni direktori luksuzne modne kuće Gucci kroz desetljeća stvaranja stavili su ovaj model visoko na listu prioriteta, Tom Ford ih je slavno izbacio u novom dizajnu 1994., baš kao i Alessandro Michele te sada i Sabato De Sarno, koji ih je doslovno uzdigao uzdigao u model s atraktivnom platformom.

Ken Scott x Gucci 2021
Gucci via Bestimage / Bestimage / Profimedia Ken Scott x Gucci 2021

Gucci Horsebit
Gucci 
Gucci Horsebit mokasinke s platformom
Instagram (@mimimoocher) 


Danas ovaj model slavi 71 godinu postojanja, i opisuje se kao jedan od najpoželjnijih dizajnerskih dodataka, a osim što ćete ih vidjeti kao sastavni dio brojnih outfita i u formatu street stylea (posebno za vrijeme Tjedana mode), Guccijeve slavne mokasinke dio su prepoznatljivog stila slavnih. Nama je posebno zanimljiv Paul Mescal koji ih jednako odlično nosi u casual i red carpet izdanjima, a koji je 2023. kao ambasador ovog brenda odradio i odličnu kampanju za omiljene mokasinke.

Paul Mescal Gucci Horsebit 1953 Loafer kampanja
Gucci Paul Mescal

Kingsley Ben-Adir Gucci Horsebit kampanja 2024
Gucci Kingsley Ben-Adir

Mescalov nasljednik u kampanji za ovaj prestižni komad obuće je glumac Kingsley Ben-Adir kojeg je kreativni direktor Sabato De Sarno odabrao kao novu zvijezdu koja će ovaj savršeni primjerak Guccijeve modne baštine zasigurno učiniti još poželjnijim mlađoj publici. Ako se još uvijek pitate jesu li ove cipele vrijedne vaše investicije, odgovor je da!