Robert Cavalli je legenda modne industrije, ime koje če se pamtit po tome što je svoj modni brend pokrenuo u ranim 70-im, te vrlo brzo postao omiljeni dizajner pripadnika jet seta diljem svijeta, zahvaljujući prije svega tome što je razvio inovativan proces tiskanja na koži i traperu, izgradivši globalnu modnu i lifestyle tvrtku sa svojim raskošnim animal print motivima, trapericama urešenim kristalima i stilom koji je često bio opisivan superlativima, a možda najbolji opis njegovog stila je bio - "molto seksi, molto animal print i molto, molto Italiano", kako su to jednom opisale britanske novine The Independent.

Njegovo ime se veže i uz priče koje nisu samo modne, jer upravo je on svoje najbolje godine života živio aktivno, glasno i sa stilom. Tome u prilog govore i zanimljivosti koje će ga zauvijek upisati kao ikonu svijeta mode i luksuza.

Roberto Cavalli
PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia 

1. I dizajner i slikar

Slikarstvo je bila njegova strast cijeloga života. Njegov umjetnički talent i oko za detalje pridonijeli su jedinstvenoj i živahnoj estetici koja je postala sinonim za marku. Izlagao je svoje radove u galerijama diljem svijeta, a njegove apstraktne i šarene slike odražavaju isti duh inovativnosti i kreativnosti koji se vidi u njegovim kolekcijama.


2. Inspiraciju je crpio iz prirode

Priroda je igrala značajnu ulogu u Cavallijevom procesu stvaranja mode. Njegov prepoznatljiv animal print motiv leoparda postao je jedan od onih ikoničnih, prepoznatljivih u modnoj industriji, a on je često isticao koliko obožava Afriku, te je svoju ljubav prema prirodi iskazivao i kroz projekte za zaštitu okoliša.

3. Prva modna kolekcija

Cavallijeva prva kolekcija bila je izrađena od poderanog trapera, što je u to vrijeme bilo nečuveno. Ovaj modno hrabar potez postavio je temelj za budući uspjeh, i ono je što ga je postavilo ako jednog od pionira u modnoj industriji. Kroz desetljeća je ostao vjeran svom modnom izričaju, ali i stalno radio i na razvoju brenda, uvodeći nove linije, od odjeće, preko parfema do kolekcija za uređenje doma.

Roberto Cavalli
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 4. Bio je vješt poslovni čovjek

Iako je Roberto Cavalli bio prije svega bio umjetnik, bio je i vješt biznismen. Godine 2015. prodao je većinski udio u svom modnom brendu. Ostao je vlasnik i upravitelj luksuznih hotela i restorana, osiguravši svoj utjecaj daleko izvan svijeta mode.


5. Njegova kći je modna dizajnerica

Kreativni geni Roberta Cavallija preneseni su na sljedeću generaciju. Naime, njegova kći, Rachele Cavalli, krenula je očevim stopama i pokrenula vlastiti modni brend. Kao obitelj, Cavallijevi su poznati po bliskosti i podršci jedni drugima.

Roberto Cavalli i Rita Ora kampanja
Grzegorz Czapski / Alamy / Alamy / Profimedia 

6. Odijevao je brojne poznate osobe

Tijekom svoje karijere Roberto Cavalli odijevao je brojne slavne osobe, čime je utvrdio svoj status dizajnera za crvene tepihe i ekskluzivne prigode. Njegove glamurozne kreacije krasile su zvijezde poput Madonne, Beyonce, Jennifer Lopez, Charlize Theron, Victorije Beckham i mnogih drugih. Ekstravagancija, individualnost, provokativnost - svi koji su nosili Cavallijev outfit zračili su samopouzdanjem.


7. Buran privatni život i jasan stav

On svoj privatni život nikada nije skrivao. Od raskošnih zabava na jahtama do luksuznih rezidencija, Cavalli je često dospijevao na naslovnice zbog svog hedonističkog načina života. Iako je hodao s mnogo mlađim manekenkama, Cavalli je uvijek isticao koliko mu je važna obitelj, posebno njegovih petero djece koje ima iz brakova s Evom Cavalli i Silvanellom Giannoni. Prošle je godine dobio i šesto dijete, sina kojem je nadjenuo ime Giorgio, i to po svome ocu. Sina je dobio s partnericom, modelom Sandrom Nilsson. Nikada se nije bojao izraziti svoje mišljenje, bilo da je kritizirao minimalizam, imitacije ili ono što je smatrao lošom modom. "Pretjerivanje je uspjeh", jedna je od njegovih često citiranih izjava.

Roberto Cavalli i supruga Eva Cavalli 2010.
CHRISTOPHE SIMON / AFP / Profimedia Roberto Cavalli i supruga Eva Cavalli 2010.

Izvor: Elle.rs