Desetljećima je Jean Paul Gaultier bio ime koje je usvijet mode unosio revoluciju, inventivnost i kreativnost, a njegov rođendan i više je nego dobra prilika za prisjetiti se njegove genijalnosti, te potražiti odgovor na pitanje kako je Gaultier promijenio modni krajolik.

Sa samo osamnaest godina 1970., bez trunke formalnog obrazovanja, Jean Paul Gaultier je poslao modne skice brojnim francuskim dizajnerima. Impresioniran Gaultierovim radom, Pierre Cardin ga je zaposlio kao asistenta, te tako mu otvorio vrata svijeta mode koji zasigurno ne bi bio isti da se to nije dogodilo.

Jean Paul Gaultier 1984
PIERRE GUILLAUD / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1984.

U svojim ranim godinama, dok je živio u Parizu, crpio je inspiraciju iz bakinog ormara, a posebno su ga privlačili korzeti, koji su na neki način i njegov zaštitni znak. Uz modne časopise sve je dublje uranjao u modnu kulturu 60-ih, da bi sa 13 godina stvorio kolekciju za svoju majku i baku. Kroz svoju je modnu prizmu promatrao modni pomak s tradicionalnog stila 50-ih na onaj koji slavi individualnost, oslobođenje i hipi kulturu, a na njegovom putu od velikog su značaja bili dizajneri poput Yves Saint Laurenta, Emilija Puccija i Halstona. Nakon godinu dana rada pod Cardinom, Gaultier se odlučio za jednogodišnju pauzu kako bi radio s Jeanom Patouom. Nakon što se vratio u Cardin, povukao je paralele i razlike u radu oba dizajnera i početi razvijati etos vlastitog stila.

Jean Paul Gaultier 1996
Eric Feferberg / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1996.

Jean Paul Gaultier 1997
Pierre VERDY / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1997.

Svoju prvu kolekciju, uz romantičnog i poslovnog partnera Francisa Menugea, predstavio je 1976. u Parizu.
Od svoje prve revije nadalje, Gaultier se nametnuo kao nekonvencionalan, osebujan i revolucionaran, a svoju vlastitu modnu kuću je pokrenuo 1983., poslužujući novu dozu ekscentričnog. Godinama su piste ispunjene pretjeranim steznicima, anarhičnom slojevitošću i pretjeranim oblikovanjem bile standard za Gaultiera, a on nikada nije izgubio iz vida svoju izvornu inspiraciju – korzet, kojeg je redefinirao kao simbol ženskog oslobođenja i prihvaćanja ženstvenosti.

Jean Paul Gaultier i Madonna 1990
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia Jean Paul Gaultier i Madonna, 1990.

Jean Paul Gaultier 1994
RINDOFF-GARCIA / Bestimage / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1994.

Jean Paul Gaultier 1994
JOHN LEVY / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1994.

Jean Paul Gaultier 2011
- / Shutterstock Editorial / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2011.

Jean Paul Gaultier 2011
Pierre VERDY / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2011.

Godine 1985. Gaultier je debitirao sa svojom kolekcijom Et Dieu Créa l'Homme (I Bog je stvorio čovjeka) sa suknjama u prvom planu. Dečki u suknjama, moda inspirirana povijesnim vizijama muževnosti ovdje je aktualizirala ideju suknje, što je izazvalo brojne reakcije u vremenu kada je bjesnila epidemija AIDS-a, ali i homofobije. Godine 1990. Gaultierov partner preminuo je od AIDS-a. Iako je ovaj veliki gubitak mogao utjecati na njegov rad, Gaultier je iskoristio svoje mjesto u modnoj industriji za širenje svijesti. Njegova kolekcija proljeće/ljeto 1996. sadržavala je šarene majice s natpisom "Siguran seks zauvijek".

"Moje jedino žaljenje?" rekao je dizajner. "Nisam izumio kondom: najljepša odjeća."

Jean Paul Gaultier 1997
PIERRE GUILLAUD / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 1997.

Jean Paul Gaultier 2006
FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2006.

Jean Paul Gaultier 2006
FRANCOIS GUILLOT / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2006.
Jean Paul Gaultier 2000
EAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2000.

Jean Paul Gaultier 2011
Jean-Marc HAEDRICH / Visual / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2011.

Jean Paul Gaultier 2012
Fabien Klotchkoff / KCS Presse / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2012.

Jean Paul Gaultier 2012
OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2012.
Jean Paul Gaultier 2004
LIU JIN / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2004.


Njegov otvoreni stav i popularnost otvorili su mu put ka odličnom odnosu s brojnim slavnim imenima, početkom 90-ih Gaultier je dizajnirao Madonnin kultni izgled konusnog grudnjaka za njezinu turneju Blood Ambition Tour te započeo dugu i odličnu suradnju. A upravo je taj grudnjak privukao pažnju modnog svijeta. Svijet mode je 1993. nadogradio mirisom parfema Classique, a nekoliko godina kasnije, izbacio je miris Le Mâle, utjelovljujući mornara koji je zauvijek ostao njegov prepoznatljiv vizual.

Jean Paul Gaultier 2013
Martijn Beekman / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2013.

Jean Paul Gaultier 2012
JENS KALAENE / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2012.

Jean Paul Gaultier 2014
Miguel MEDINA / AFP / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2014.

Jean Paul Gaultier 2014
Agence / Bestimage / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2014.

Rastuća prisutnost i popularnost u svijetu mode posebno je došla do vrhunca s njegovom debitantskom haute couture kolekcijom proljeće/ljeto 1997. Poznat po svojim prugastim topovima u mornarskom stilu, odjeći širokih ramena i atraktivnim print motivima, Gaultierov haute couture rad bio je i ostao krajnje izniman. Nakon što je obnašao dužnost kreativnog direktora Hermèsa od 2003. do 2010., Gaultier se vratio na scenu kako bi se usredotočio na vlastiti brend. S 50 godina iskustva u modnoj i mirisnoj industriji, Gaultier je odstupio 2020., ostavljajući modnu kuću u rukama sezonskih dizajnera kao što su Glenn Martens, Haider Ackermann i drugi, a uz koje ga veže sličnost na brojnim planovima. Zadnja u tom nizu je bila revija na kojoj je gost dizajner bila Simone Rocha i bila je revija protkana modom, vizijama, te obostranim prijateljstvom.

Jean Paul Gaultier 2020
Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2020.

Jean Paul Gaultier 2020
Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2020.

Jean Paul Gaultier 2020
Pecquenard+Ferey / KCS Presse / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2020.

Jean Paul Gaultier 2020
Pecquenard+Ferey / KCS Presse / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2020.

Jean Paul Gaultier x Simone Rocha 2024
Agence / Bestimage / Profimedia Jean Paul Gaultier x Simone Rocha, 2024.

Jean Paul Gaultier 2022
Elliott Franks / Eyevine / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2022.

Jean Paul Gaultier 2022
Justin Ng / Avalon / Profimedia Jean Paul Gaultier, 2022.

Tijekom svoje karijere Gaultier je ostavio utjecaj na kulturu u cjelini. S jasnom vizijom, poigrao se erotikom i subverzijom kada je dizajnirao za Madonnu, što mu je omogućilo da pomogne uspostaviti Madonnin imidž pop ikone. Njegov dizajn i smisao za parfemsku industriju digli su ga na novi legende, a njegov utjecaj na modu i dalje traje. Ikona modnog dizajna, Jean Paul Gaultier zauvijek će biti jedan od najvećih modnih buntovnika. Sretan mu 72. rođendan!