2024. godina je zasigurno jedna od najzanimljivijih godina po pitanju odlazaka starih te imenovanja novih dizajnera i kreativnih direktora prestižnih modnih kuća. Podsjetimo kako se nedavnom odlaskom Virginie Viard, oslobodilo najpoželjnije mjesto u modnoj industriji, ono kreativnog direktora za Chanel; te kako je nakon zanimljivog razvoja događaja iz Valentina otišao Pierpaolo Piccioli a na njegovo mjesto zasjeo Alessandro Michele, bivši Guccijev kreativni direktor. Prije tjedan dana od modnog svijeta se pozdravio veliki Dries Van Noten, koji je nakon 38 godina otišao s čela vlastitog modnog brenda. Modne kuće traže promjenu, u skladu s potrebama tržišta i očekivanim rezultatima, a sve to ovu godinu i modna preslagivanja čini zanimljivim kako iz estetskog tako i poslovnog kuta.

Tome u prilog govori i najnovije imenovanje. Naime, Lanvin je imenovao Petera Coppinga za novog kreativnog direktora, te je ovom objavom završila potraga za dizajnerom koja je, uslijed nestabilnosti francuskog brenda, trajala više od godinu dana. Copping na novom funkcijom preuzima poziciju kreativnog direktora za žensku i mušku odjeću, i to od rujna 2024.

Peter Copping, Lanvin
Lanvin Peter Copping


Copping je do nedavno radio u Balenciagi, surađujući s kreativnim direktorom Demnom, a radio je i na oblikovanju stylinga za neke od ambasadorica brenda i svjetskih celeba, poput Kim Kardashianin (potpuno crni look na Met Gali) te svečane outfite za dodjelu Oscara glumica Michelle Yeoh i Carrey Mulligan, čime je ukazao i na ljepotu mode modne kuće Balenciaga. Iskustvo je stjecao kroz višegodišnji rad s Marcom Jacobsom u Louis Vuittonu, bio je kreativni direktor brenda Nina Ricci od 2009. do 2014. godine, a zatim je naslijedio legendarnog dizajnera Oscara de la Rentu na čelu njegove istoimene njujorške modne kuće.

Dolazak Petera Coppinga u Lanvin važna je prekretnica u renesansi jedne od velikih francuskih kuća. Uvjeren sam da ćemo sa vizijom i tehničkom preciznošću Petera i uz nastavak istrajnosti naših timova globalno, odrediti novu granicu u modi i donijeti ljepotu i rezultate u istoj mjeri“, piše u priopćenju brenda, a na stranicama kuće dostupna je i impresivna biografija novog kreativnog direktora.

Lanvin
Lanvin 

Njegovo imenovanje ima za cilj pokretanje nove ere za Lanvin, najstarije francuske modne kuće, koja je još od kraja 2015. i odlaska dizajnera Albera Elbaza nastojala pronaći osobu koja će na kreativan i uspješan način nastaviti voditi modnu kuću koju je još 1889 osnovala Jeanne Lanvin. Posljednji dizajner, Bruno Sialleli, otišao je u travnju ove godine, a zanimljivo je kako je objava o imenovanja novog kreativnog direktora prva Instagram objava u nakon onih objavljenih prije više od 60 tjedana.

Jeanne Lanvin bila je vizionarka svog vremena čiji su interesi i strasti nadilazili modu, baš poput mojih. Izuzetno sam počašćen što sam izabran za umjetničkog direktora Lanvina i što mogu, s ateljeom i timovima, ispisati sljedeće poglavlje za ovu kultnu kuću", poručio je Copping.

Dolazak Coppinga na ovo mjesto brojni su kolege pozdravili s odobravanjem i riječima pohvale, a više informacija o prvoj kolekciji i reviji tek se očekuje.