Priča koja je u srijedu navečer, u vrijeme netipično za ovaj tip vijesti, modnu javnost digla na noge, ona je o odlasku Virginie Viard s mjesta umjetničke direktorice Chanela. Nije trebalo puno da se rasprava na društvenim mrežama dovede do usijanja, od komentara zašto, do onih koji aplaudiraju toj odluci. Brend se očitovao kratkom izjavom u kojoj je pohvalio petogodišnji mandat Virginie Viard, te njezin doprinos kući kojoj je bila vjerna trideset godina, kroz koje je gradila karijeru te postala jedna od najbližih suradnica svog prethodnika, Karla Lagerfelda. Francuskinja je u Chanelu počela raditi 1987. godine i bila je dugogodišnja Lagerfeldova štićenica, pratila ga je sve do brenda Chloé i vratila se s njim u Chanel 1997. godine. Njezino imenovanje označilo je prvi put da je žena dizajnerica preuzela kormilo brenda od same Gabrielle Chanel.

Dospjela je do pozicije direktorice Chanelova Fashion Creation Studio prije nego što je proglašena umjetničkom direktoricom 2019., nedugo nakon Lagerfeldove smrti. Tijekom svog mandata kao umjetnička direktorica, Viard je radila na nastavku Lagerfeldove dizajnerske ostavštine, a istodobno je unosila svoj mladenački pristup, uvodeći dizajn kojim se kuća obraćala novoj generaciji Chanelovih kupaca.

profimedia-0389446000.jpg
Bertrand GUAY / AFP / Profimedia Karl Lagerfeld i Virginie Viard

Uz sav uspjeh koji brend ima, često su se mogli čuti i pročitati komentari kako je vrijeme za novo ime, ali pitanje svih pitanja, tko dolazi na možda i najpoželjnije radno mjesto u svijetu mode, za sada ostaje bez odgovora. Za sada je poznato da će se u sklopu Tjedna mode u Parizu održati planirana revija, ali jesen je blizu i zanimljivo je promatrati razvoj situacije.

I dok se novo ime tek očekuje, Instagram gori od prijedloga, kalkulacija i slagalica o mogućem nasljedniku ili nasljednici. Svi značajniji profili uključili su se u igru nagađanja postavljajući jednostavno pitanje "Koga želite vidjeti u Chanelu?". Tisuće odgovora ukazuju na imena kao što su Hedi Slimane, koji je trenutno umjetnički direktor u Celineu, ali oko čijeg se mogućeg odlaska glasno šapuće, a na listu su i imena kao što su Pierpaolo Piccioli, donedavni kreativni direktor Valentina, John Galliano, Sarah Burton, Marc Jacobs, Jeremy Scott, Phoebe Philo, Simone Rocha, čak i Tom Ford, koji se modno umirovio.

Virginie Viard, Chanel
Agence / Bestimage / Profimedia 


Za kraj je zanimljivo istaknuti kako je, bez obzira na brojne komentare onih koji od Chanela očekuju više, rad Virginie Viard postigao odlične rezultate. Prije nekoliko tjedana, kuća je javno istaknula da su prihodi porasli za 16 posto u odnosu na prošlu godinu, te istaknuli kako je Virginie dala veliki doprinos. Što će i tko presuditi, te na tron postaviti novo modno ime, saznat ćemo uskoro, te tako zaokružiti modnu sliku brojnih promjena u modnim kućama u zadnjih nekoliko mjeseci.