Novi modni debi Alessandra Michelea: Valentino za proljeće 2025. je eklektični miks modnih arhiva i dizajnerske raskoši

Bez obzira na komentare po društvenim mrežama kako to viđeno nije Valentino već stari Gucci, jedno je sigurno, kolekcija je odraz rada i vizija kreativnog direktora, miks luksuza, detalja i modnih dekada rimske modne kuće.

Laurent Vu / Sipa Press / Profimedia

Dogodila se i najiščekivanija revija sezone, modni debi ex Guccijevog Alessandra Michelea za Valentino. Interes za reviju je bio izuzetan, od svih koji su priželjkivali pozivnicu za događaj u sklopu pariškog Tjedna mode, do svih nas koji smo reviju pratili preko livea na Instagram profilu maison Valentino. Uzbuđenje je bilo osjetno, čemu je doprinijela i atmosfera u prostoru u kojem se održavala revija, a čija je scenografija s prekrivenim namještajem i antik dekoracijama stvorila dojam mistike. Pažnju je privukao i pod piste od napuklih zrcala.

Reviju su došli podržati i veliki prijatelji Alessandra Michelea - Harry Styles, Jared Leto, Florence Welch, Elton John, Salma Hayek; a zanimljiv je i komentar modnih insajdera kako je sama kolekcija prije revije bila dostupna vrlo uskom krugu ljudi, a oduševljenje viđenim Valentinov tim dijelio je backstage aplauzom i glasnim povicima odobravanja, čime je show započeo i prije samog showa. Nakon održane revije društvene mreže su imale samo jedan zadatak, podijeliti impresije o viđenom i čuti komentare, koji su podijeljeni, od oduševljenja do onih koji povlače paralelu kako je sve izuzetno nalik modi koju je Michele stvarao za Gucci pa su viđeno označili pojmom Vucci.

/ SplashNews.com / Splash / Profimedia  Jared Leto

BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia  Florence Welch

Šareni luksuz, miks modnih dekada, puno šifona, brokata i odličnih tekstura, volana, mašni i točkica, jednostavnih kombinacija s trapericama koje uopće nisu jednostavne, rukavica, turbana, naglašenih komada nakita, dečkiju koji nose biserne niske oko vrata... I čini se da u toj raznolikosti leži poziv širem tržištu da se zagleda u novi Valentino i odabere barem neki detalj iz njihove ponude, čime će se ostvariti i strateški plan Keringa o privlačenju pozornosti na ovu modnu kuću (ne zaboravimo da je pod Keringom i Gucci, koji nakon Alessandra Michelea oživljava novu estetiku).

Kolekcija nosi zanimljiv naziv Pavillon des Folies, a koji povlači paralelu s raskošnim vrtovima u 18. i 19. stoljeću kreiranim za gledanje i uživanje, paralelu o kojoj je sam Michele pisao u uvodnom tekstu o samoj kolekciji a koji je objavljen i na društvenim mrežama. Pozivnica koja je stigla u ruke odabranih, vrlo je zanimljiva, notne partiture s atraktivnom naslovnicom u vrećici koja podsjeća na one iz cool knjižara i trgovina s pločama.

Bez obzira na naš subjektivni doživljaj koji nas tjera da u miru još koji put odgledamo reviju, i na činjenicu da puno toga podsjeća na Gucci, za prihvatiti je činjenicu kako je viđeno prije svega Alessandro Michele, onaj koji je zdušno zaronio u arhive brenda i izvukao brojne detalje i ponudio svoju viziju Valentinovske raskoši, one koja oduševljava od 1960. kada su modnu povijest počeli ispisivati Valentino Garavani i Giancarlo Giammetti.

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 

Valentino 
Marechal Aurore/ABACA/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia  Alessandro Michele

A za one koji se nalaze u Parizu odlična vijest je kako je u pariški Valentino butik u prodaju stigla Resort 2025 kolekcija, ona koju je Alessandro Michele predstavio ljetos u formi lookbooka s čak 171 lookom. Sve tada najavljivano sada je postalo modnom stvarnošću, onom u kojoj je Alessandro Michele opet u igri.