Promjene u modnoj kući Celine: U samo nekoliko sati objavljen je odlazak Hedija Slimanea te dolazak Michaela Ridera

Glasine o odlasku dosadašnjeg kreativnog direktora pokazale su se utemeljene.

Celine via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Sve glasnija šuškanja o tome kako Hedi Slimane odlazi iz modne kuće Celine danas su postala stvarnost. Veliki LVMH javno se zahvalio na sedam godina suradnje, ističući kako su vizija, upornost i posvećenost Hedija Slimanea, redefinirali kodove modne kuće Celine, a koja je uz to zadržala svoj identitet.

Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia  Hedi Slimane

Koji sat nakon objave o odlasku Slimanea obznanjeno je ime novog artističkog direktora, te na netom upražnjeno mjesto dolazi ili bolje rečeno vraća se Michael Rider, donedavni kreativni direktor ženske linije modne marke Polo Ralph Lauren, o čijem se dolasku šuškalo još sredinom godine. Za podsjetiti je kako je Rider za Celine radio od 2008. do 2018., pod vodstvom tadašnje kreativne direktorice Phoebe Philo, na poziciji direktora dizajna konfekcije.

U priopćenju LVMH ističe kako će Rider imati potpunu kreativnu odgovornost za sve Celine kolekcije, od ženske odjeće, muške odjeće, kožne galanterije i modnih dodataka do mode. "Drago mi je što mogu poželjeti dobrodošlicu Michaelu natrag u Celine, kuću koju on intimno poznaje", istaknula je Severine Merle, glavna izvršna direktorica Celinea, dok je Rider rekao: “Celine je kuća s vrijednostima koje su mi vrlo bliske srcu i prekrasnom baštinom na kojoj mogu graditi. Čast mi je vratiti se i oblikovati budućnost kuće zajedno sa Celine timom.”

Celine  Michael Rider

Promjena koja se očito pripremala već neko vrijeme ne ostavlja mjesta za kuloarska šuškanja, ali potvrđuje da su priče o Slimaneovom nezadovoljstvu i ne produžavanju ugovora bile istinite, bez obzira na slobodu koju je Hedi Slimane imao ne samo po pitanju mode već i ukupnog imidža i komunikacije brenda. Što sve ove promjene znače za sam brend teško je predvidjeti, te hoće li novosti uzdrmati visoko i profitabilno mjesto u samoj LVMH piramidi, ostaje za vidjeti, ali ono što je svima puno zanimljivije je vidjeti gdje će Hedi Slimane nastaviti karijeru.

Otvoreno je mjesto kreativnog direktora modne kuće Dries Van Noten, te ista pozicija u Chanelu, ali prema najnovijim informacijama ova modna kuća ne namjerava u skorije vrijeme objaviti ime novog kreativnog direktora. Tu su i šuškanja o mogućem dolasku bivšeg Valentinovog kreativnog direktora Pierpaola Picciolija u Fendi. Modna križaljka nastavlja biti poput šahovske ploče, te dok uživamo u tek predstavljenim kolekcijama i modnim projektima iščekujemo prvi sljedeći potez.