COOK WITH STORYBOOK: Kada ste zadnji put napravili domaći sladoled? Imamo recept

Omiljena ljetna slastica još je ukusnija ako je pripremite po ovom receptu

Shutterstock

Sladoled, jedna riječ a toliko okusa i doživljaja. Savršen ljetni desert, omiljena slastica, dostupan je na svakom koraku, ali posebno zadovoljstvo je onaj pripremljen kod kuće. Donosimo recept za pripremu odličnog baznog sladoleda, onog koji osvaja kremastom teksturom i okusom, ali i onog koji je savršena osnova za dodavanje vama omiljenog sezonskog voća. Za pripremu je potrebno malo strpljenja i stroj za izradu sladoleda, ali ovaj je recept savršena definicija ljeta, zato, isplati se.

Shutterstock 

Bazni recept za sladoled (oko 700 ml)

Vrijeme pripreme: 20 min + vrijeme zamrzavanja i hlađenja

Sastojci:

2 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
1 šalica punomasnog mlijeka
2/3 šalice šećera
1/8 žličice sitne morske soli
6 velikih žumanjaka
aroma po vašem izboru

Priprema:

U manjoj posudi zagrijavajte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i sol sve dok se šećer ne rastopi, oko 5 minuta. Maknite s vatre. U posebnoj posudi umutite žumanjke. Potom, uz neprekinuto miksanje dodajte malo po malo trećinu zagrijanog vrhnja te potom sve umutite natrag u ostatak vrhnja. Vratite na srednju vatru i lagano kuhajte dok mješavina ne bude dovoljno gusta da se prima za kuhaču, odnosno dok smjesa ne postigne temperaturu od 170 stupnjeva. Procijedite kroz sito i potom ohladite na sobnu temperaturu. Pokrijte i hladite u hladnjaku minimalno 4 sata, najbolje preko noći. Ubacite u mašinu za sladoled i poslužite odmah ili spremite u zamrzivač za kasnije.

Savjet više - ako želite manje kremastu, laganiju strukturu sladoleda upotrijebite manje slatkog vrhnja, a više mlijeka. Važno je samo da ostanete pri ukupnoj količini od 3 šalice.