Tihi luksuz, pojam koji opisuje pokret stila koji nenametljivo ukazuje na kvalitetu i modni stil, osim u svijetu mode i ljepote, živi i u trendovima vezanim uz uređenje interijera. Nameće se kao jedan od najpopularnijih trendova u dizajnu interijera na TikToku u 2024., a naše je pitanje kako u naše domove unijeti elemente tihog luksuza.

Razlika je uređujete li dom iz nule, renovirate dijelove dome ili malim zaokretima želite osvježiti i zanoviti izgled doma, ali ovih 5 savjeta mogu biti od praktične koristi.

Neutralne boje i odlični kontrasti

Osnovno pravilo uređenja doma u ovom stilu je poštivanje samog prostora te korištenje boja, kako za zidove, podove tako i namještaja i detalja. Sklad boja kao što su bijela, bež i krem, s kontrastnim nijansama sive, crne i smeđe, kreiraju ugođaj koji bet puno riječi opisuje ugodu i osjećaj luksuza.
Zato pripazite pri odabiru boja za zidove, ali je dobar savjet da se izbjegavate i tamnije površine, birajući nijansu koja će najbolje zaokružiti prostor.

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Uložite u visokokvalitetni namještaj

Namještaj i detalj kojima se opisuje pojam tihog luksuza ne bi trebli djelovati hladno ili nepristupačno, osjećaj stila, profinjenosti i topline su detalji na koje je važno staviti pažnju. Zato je dobro investirati u visokokvalitetan namještaj, dekorativne detalje od mramora, namještaj od drveta koji će biti u kontrastu s nježnim paletama. Izbjegavajte elemente industrijskog stila. Zanimljivo je ubaciti komade od mjesi ili metala ali prirodnijih formi i boja.

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Vrhunska izrada i fina završna obrada

tajna u uređivanju prostora u smjeru tihog luksuza je prije svega mjera, biranje detalja koji nisu kičasti i koji se ne ističu umjernim dizajnom. Važno je birati komade koji su vrhunski izrađeni, od visoko kvalitetnih tkanina, materijala, a namještaj poput stolova i stolica je često s potpisom dizajnerskih brendova.

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Alona Gross 

Recite da minimalizmu

U ideji i estetici tihog luksuza vrijedi pravilo manje je više. Inspirirajte se u skandi i japanskim stilskim formama za uređenje prostora, ali nemojte pretjerivati s dozom minimaliza. Primijenite uređenje temeljeno na različitim teksturama, detaljima koji su rađeni po narudžbi, prirodnim materijalima, profinjenim detaljima kao što su rasvjeta, tepisi, jastuci...

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Jean Philippe Delberghe 

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Jason Wang 

Topla i ugodna rasvjeta

Ključ lijepo uređenog prostora se temelji i na količinu prirodnog svjetla, a ovaj stil posebno voli velike prostore, pravilnu orijentaciju prema stranama svijeta te odabir rasvjete koja stvara toplu atmosferu. Zato je posebno važno odabrati prikladnu rasvjetu, stolne i podne lampe te boju žarulja koja pruža osjećaj ugodne, tople rasvjete.

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Nadi Spasibenko 

Tihi luksuz interijeri
Unsplash / Aranprime